МИНИСТАР КУЛТУРЕ ВУКОСАВЉЕВИЋ: СОМБОР ЖИВИ ДОБРОМ КУЛТУРНОМ АТМОСФЕРОМ, ПРОЖЕТ ЈЕ ЊОМЕ

Владан Вукосављевић, министар културе и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић обишли су институције културе

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посето је Сомбор и том приликом са представницима Града домаћина  и представницима општина Апатин, Кула и Оџаци разговарао о актуелним питањима из области културе, почев од Стратегије културног развоја Србије, до појединачних питања локалних самоуправа.

Поздрављајући министра,  представнике суседних општина и представнике установа културе  Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, истакао је да Сомбор није сам себе назвао градом културе, већ су томе допринели сви они који су живели и стварали у Сомбору.

„То су људи попут Вељка Петровића, Лазе Костића, Ернеста Бошњака, Милана Коњовића, Павла Блесића, Зорана Стошића Врањског, Саве Стојкова и многих других. Сомбор и Сомборци су то умели да препознају и због тога су им се уметници одужили  поклонивши им,  попут Милана Коњовића  слике – миљенице, Павле Блесић је поклонио скулптуре, Врањски – легат Градском музеју“, навео је Рактовић и додао да Град настоји да одржи, подржи и унапреди  богатство културе, али и да очекује помоћ од  Министарства  културе  и  информисања.

Министар Вукосављевић је казао да је Сомбор неисцрпан извор  културе и традиције, те да је један од најлепших градова  у Србији.

„Завршили смо Стратегију културног развоја Србије  за период од 2017. до 2027. године  и то ће бити  најтемељнији документ културе једног народа и једне државе. Србија ће први пут, ако све буде у реду и буде усвојена у Скупштини, имати ову стратегију“, казао је Вукосављевић и додао да Стратегија подразумева анализу досадашњег стања и  предлог реформи и процеса у наредних 10 година, који треба да се дешавају у српској култури и финансирању.  Министар је позвао представнике локалних самоуправа и установа културе да дају своје сугестије на Стратегију. Министар је навео да је свака година без Стратегије,  година импровизације у култури, те да је тежња да се са садашњих 0,7 одсто издвајања од бруто домаћег производа (БДП) за културу, издвајања  сваке године повећавају за 0,1 одсто како би се за десет година дошло до издвајања од 1,7 одсто БДП-а.

Министар је најавио и дораду постојеће медијске стратегије, која би требало да подстиче културу унапређивања изражавања.

Представници локалних самоуправа представили су своје културне капацитете и пројекте.

Немања Сарач, члан Градског већа Града Сомбора за област културе и образовања навео је да Сомбор има шест установа културе, да локална самоуправа издваја више од осам одсто средстава буџета Града  за  област културе, те да је Град поднео пројекат на конкурс Министарства културе  „Градови у фокусу“.

Састанку су присуствовали и Ивана Дедић, помоћник министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије, те Светислав Гонцић, в.д. директора  Установе културе „Вук Стефановић Караџић“.

Након састанка, у изјави за медије,  министар Вукосављевић је навео да је основни циљ састанка  да  се на лицу места чује  каква је ситуација у установама културе и  каква је уопште културна атмосфера.

„Имали смо врло корисну размену информација, наравно као што је опште познато Сомбор је град изузетне дуге културне традиције, са великим бројем истакнутих појединаца који су на овом подручју рођени, који су давали и дају неизбрисив допринос култури и  традицији. Постоје проблеми који се тичу финансирања,  који се тичу инвестиционих потреба. Ми смо колегама скренули пажњу на пројекат Министарства културе „Градови у фокусу“, на пројекте за суфинансирање пројеката у области културе који су традиционални, пошто је пројекат „Градови у фокусу“  релативно нов. Видећемо  какав ће бити резултат рада Комисије. Очекујемо да  ће  Сомбору бити дата заслужена пажња као врло јакој културној  средини, са значајним издвајањем локалне самоуправе за културу, што је јако добар и подстицајан  пример    за друге  локалне самоуправе. Сомбор  живи добром културном атмосфером, прожет је њоме и Министарство културе је данас дало охрабрење и уверавања  да  ћемо помоћи на сваки начин установе културе и у овом и не само овом граду него у целом региону,  јер сматрамо да за то постоје исправни темељи и добра основа“ , казао је Вукосављевић.

Ратковић је навео да је сомборска локална самоуправа на конкурс  Министарства „Градови у фокусу“ пријавила  пројекат „Европско лице Србије – Сомбор породица народа“ који обухвата ревитализацију неколико значајних културних здања, као што су Грашалковић палата, Градска кућа, Музеј Батинске битке. Пројектом су обухваћене и манифестације од значаја за град: Позоришни маратон, Сомборске музичке свечаности, Бодрог фест, Дужионица и други.

Након састанка,  министар Вукосављевић  је  са  градоначелницом  Сомбора  Душанком  Голубовић и њеним  сарадницима прошетао Главном  улицом, разгледао  атријум Градске куће и Народно позориште.

***

Акција „Негујмо српски језик“

Светислав Гонцић је истакао  да је почела акција „Негујмо српски језик“  којом се жели пажња јавности усмерити ка језичкој култури и општој писмености.

Локалним самоуправама и представницима установа културе подељени су постери  са познатим личностима из јавног и културног живота, који афирмишу тачне одговоре на неке језичке недоумице које су врло честе.

Постери ће бити истакнути на видним и грађанима доступним местима.

Послови информисања и односа са јавношћу