ЗАВРШАВАЈУ СЕ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ КРОВА ЦРКВЕ У РИЂИЦИ

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић посетио је данас цркву Преноса моштију Светог Николаја у Риђици, где се приводе крају радови на реконструкцији крова и поставци нових олука.

default

У цркви су га дочекали риђички свештеник Мирко Божић и отац Саво Николић из Архијерејског намесништва у Сомбору, који су представили даље планове за обнову овог храма.

Црква Преноса моштију Светог Николаја у Риђици подигнута је 1844. године према пројекту сомборског архитекте Франца Гфелера. Сазидана је на месту старије грађевине и у њој се и данас налазе иконе и књиге које датирају још из половине 18. века.

Црквена општина риђичка је једна од најстаријих на овим просторима, а сама црква Преноса моштију Светог Николаја, са покретним стварима у њој, које су од посебног културног и историјског значаја, проглашена је за споменик културе 2005. године. Храм је, кроз векове, обнављан више пута, али се последњи пут озбиљно радило на реконструкцији цркве 1930. године.

Град Сомбор је у буџету за 2021. годину определио 16.000.000,00 динара за финансирање верских заједница, од чега је 6.000.000,00 издвојено за реконструкцију крова православног храма у Риђици.