дец 21

„ЖЕНСКА АЛТЕРНАТИВА“ ОБЕЛЕЖИЛА 15 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

 „ЖЕНСКА АЛТЕРНАТИВА“ ОБЕЛЕЖИЛА 15 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Невладина организација „Женска алтернатива“ у уторак, 20. децембра, радно је обележила 15 година постојања. Конференцију  под називом „„Жене, мир, безбедност – од региона до локалне заједнице“,  подржали су Град Сомбор  и Екуменска иницијатива жена из Омиша.

Конференцију је отворила и званице поздравила Антонија Нађ Косановић, чланица Градског већа за област  спорта, деце и омладине. Она је истакла значај програма и пројеката   које је Градска управа Града Сомбора  подржала, а који су били усмерени ка социјално хуманитарним удружењима која се баве проблемима социјално рањивих и осетљивих група, а посебно женама.

  • На овај начин подстичемо друштвени и грађански активизам и њихово учешће у јавном и друштвено-политичком животу. Значајан је и развој јавних политика кроз стратешке документе који обликују социјалну заштиту становништва и дугорочно унапређују  положај  најосетљивијих социјалних група. У том циљу је 2015. године усвојена Стратегија развоја социјалне заштите града Сомбора, а почетком ове године и локални акциони план за примену ове стратегије –  казала је Нађ Косановић и истакла да су у доношењу стратегије учествовале бројне институције и организације, а међу којима је била  и НВО  „Женска алтернатива“.

nvoО настанку и развоју „Женске алтернативе“ говориле су Славица Перишкић и Јасмина Кнежевић, оснивачице ове НВО, док је Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, говорила о стратешком, програмском и пројектном деловању на плану унапређења положаја жена и родне равноправности.

О петнаестогодишњем раду СОС телефона Сомбор, његовом значају и потреби да постоји,  говорила је координаторка Јадранка Радојчић.

На конференцији се говорило и о  заштити жртава насиља у породици и другим облицима родно заснованог насиља у породици.

Званична интернет презентација