mar 22

GRADSKO VEĆE: SPREMNI PROJEKTI ZA POKRAJINSKI KONKURS U OBLASTI VODOSNABDEVANJA

52. sednica Gradskog veća

Grad Sombor će podneti prijavu na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji se odnosi na sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u  javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije, odlučeno je na 52. sednici  Gradskog veća, održanoj 22. marta 2017. godine.  Apliciraće se sa četiri projekta i to: Rekonstrukcija postrojenja za dezinfekciju vode na fabrici vode u Bezdanu, izgradnja vodovoda u delu Bloka 45, izgradnja kanalizacije otpadnih voda u delu ulice  Matije Gupca i delu ulice  Slavujev venac i sa projektom izgradnje kanalizacije otpadnih voda u ulici Filipa Kljajića  u Somboru.

Gradsko veće je prihvatilo predlog Komisije za dodelu dotacija socijalno-humanitarnim organizacijama sa teritorije grada  po raspisanom konkursu. Komisija je, navedeno je u informaciji Gradskom veću, razmotrila prispele prigovore, ocenila ih kao neosnovane i ostala pri predlogu raspodele  utvrđene na sednici Komisije održane 09. februara 2017. godine. Komisija je odlučila, a Veće prihvatilo da dotacije za projekte dobije 27 socijalno-humanitarnih organizacija, za koje je u budžetu Grada opredeljeno  2.200.000,00 dinara.

Utvrđeno je i da će se u 2017. godini uraditi pojačano održavanje i sanacija atarskih puteva: Šikara – Josićki put, Staparski – Sivački put, deo Josićkog puta i Sretićev salaš.

Veće je prihvatilo program rada i usvojilo finansijski plan  Gradske organizacije  Crvenog krsta u Somboru, te odlučilo o imovinsko-pravnim, finansijskim i drugim pitanjima iz delokruga svog rada.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 22

DOBRA SARADNJA GRADA I AMBASADE NEMAČKE

Gradonačelnica sa saradnicima

Tradicionalno dobra saradnja Grada Sombora sa Ambasadom Nemačke i Humanitarnim udruženjem Nemaca „Gerhard“, nastaviće se organizovanjem izložbe o Martinu Luteru, kojom će započeti obeležavanje 500-te godišnjice reformacije.

Tim povodom na prijemu kod gradonačelnice Dušanke Golubović bio je Jorg Stanošek Beker (Jörg Stnoßek Becker), ataše za kulturu u  Nemačkoj ambasadi.

Prijemu, organizovanom 21. marta 2017. godine,  su prisustvovali i član Gradskog veća za kulturu i informisanje Nemanja Sarač, Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za kulturu i informisanje, Milan Stojkov, glavni gradski arhitekta, Anton Bek, predsednik HUN „Gerhard“ i predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, Mihael Plac, član Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine i Gabrijela Bogišić, HUN „Gerhard“.

***

Martin Luter je teolog koji je 31. oktobra 1517. godine svoje viđenje reformacije naveo u 95 teza i  okačio ih  u blizini crkve u Vitenbergu.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 21

BUNJEVAČKA NACIONALNA ZAJEDNICA TEMA RAZGOVORA GRADONAČELNICE SOMBORA I PREDSEDNICE NACIONALNOG SAVETA BUNJEVACA

Kopija Slobodnog i kraljevskog grada Sombora iz 1749. godine

Srbi i Bunjevci  u  Somboru zajedno žive vekovima. Zajedno su dve godine prikupljali  rajnske  forinte  kako bi Somboru obezbedili status grada.  Kada su sakupili 150.000 rajnskih forinti  carica Marija Terezija je  17. februara 1749.  godine, potpisala Elibertacionu povelju  i  Somboru dodelila status „Slobodnog i kraljevskog grada“.

Povelja kojom je Sombor proglašen „slobodnim kraljevskim gradom“ je jedina originalna sačuvana povelja.

Otuda  i odluka gradonačelnice Grada Sombora  Dušanke Golubović da prvu kopiju originalne Povelje, pokloni  predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzani Kujundžić Ostojić, prilikom protokolarne posete.

Tokom protokolarnog susreta razgovarano je i o bunjevačkoj nacionalnoj zajednici danas, radu udruženja i drugim pitanjima od značaja za ovu nacionalnu zajednicu. I gradonačelnica Sombora i predsednica bunjevačke nacionalne zajednice su istakle da se  bunjevačka nacionalna zajednica u Somboru  neguje, da postoji dobra volja za saradnju i podršku bunjevačkim udruženjima.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 20

MARTOVSKA KLASA VOJNIKA, DOBROVOLJACA, POLOŽILA ZAKLETVU

Čestitke na položenoj zakletvi od prvog čoveka Ministarstva odbrane, ministra Đorđevića

Vojnici, dobrovoljci, martovske klase 2017. godine koji vojni rok služe u Prvom centru za obuku Vojske Srbije u Somboru položili su 18. marta, svečanu zakletvu. Zakletvi je prisustvovao ministar odbrane Zoran Đorđević, predstavnici Grada Sombora – Dušanka Golubović, gradonačelnica, predsednik Skupštine grada prim. dr Zoran Parčetić i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković. Svečanoj zakletvi prisustvovali su i predstavnici Zapadnobačkog upravnog okruga, verskih zajednica, rodbina i prijatelji.

Čestitajući vojnicima,  ministar odbrane je kazao da vojničku zakletvu srpski vojnici smatraju časnim činom.

„Odbrana zemlje za naš narod je oduvek predstavljala izraz dostojanstva i bila je više od obaveze. Građani Srbije svesni su značaja bezbednosti zemlje, a onaj ko izabere da postane vojnik taj zaslužuje posebno poštovanje jer biti vojnik  znači služiti opštem dobru… Dobro upamtite reči zakletve i ponosite se njome, kao što se Srbija danas ponosi vama. Neka vas data zakletva ispuni ponosom i dostojanstvom i neka još više ojača vašu ljubav prema otadžbini Srbiji“, kazao je ministar odbrane Đorđević.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 19

U SOMBORSKA SELA DISTRIBUIRANO 550 PREHRAMBENIH PAKETA ZA SOCIJALNO UGROŽENE

Organizacija Crvenog krsta Sombor distribuirala je 550 paketa za socijalno ugrožene u somborskim selima. Korisnici socijalne pomoći pakete će preuzimati u seoskim mesnim zajednicama.

Prim. dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora kazao je da je do malog zastoja u podeli prve tranše pomoći došlo zbog sprovođenja obavezne procedure, odnosno javne nabavke koja je uspešno okončana.

„Druga podela će biti vrlo brzo, već narednog meseca,  tako ćemo uspostaviti kontinuitet u podeli prehrambenih paketa socijalno najugroženijim stanovnicima. U ovoj tranši biće podeljeno 550  paketa, koji su po sastavu, količini i  kvalitetu isti kao paketi distribuirani prošle godine“, kazao je dr Parčetić i naveo da će do kraja godine u ukupno šest tranši biti podeljeno 3300 paketa.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 18

GRADONAČELNICA SA SARADNICIMA POSETILA ALEKSA ŠANTIĆ

Pravoslavna crkva u A. Šantiću izgrađena zahvaljujući donatorima

Gradonačelnica Dušanka Golubović sa saradnicima je posetila Aleksa Šantić. Gradonačelnica je istakla da je cilj posete, da se građani više informišu i upute na bolju saradnju sa javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama, te da se otvoreno razgovara o problemima i da se utvrdi dinamika rešavanja problema.

„Uvek postoji mogućnost i način  da se problemi rešavaju, jedan po jedan. Recite i kakvo je vaše viđenje pravca razvoja  Šantića“, kazala je Golubović, na početku sastanka sa predstavnicima Saveta MZ „Aleksa Šantić“, radnicima JKP „Prostor, poljočuvarima i drugim meštanima.

Na sastanku u Šantiću bili su i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, članovi Gradskog veća: za oblast komunalne delatnosti i investicija Miroslav Kovačić, za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine Darko Radulović, Antonija Nađ Kosanović, za oblast sporta, dece i omladine.

Sastanku su prisustvovali i načelnici Odeljenja za poljoprivredu, Odeljenja inspekcije i komunalne policije, Odeljenja za komunalne delatnosti i drugih službi, te direktori javnih komunalnih preduzeća.

Predsednik Saveta MZ Aleksandar Đorđević kao gorući problem naveo je vodosnabdevanje i to kako sa aspekta kvaliteta, tako i sa aspekta kvantiteta vode.

Pročitati ostatak ovog unosa »

mar 17

Državni sekretar za sport Peruničić Programsko finansiranje sporta na svim nivoima

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić na tribini u Somboru

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić, razgovarao je se predstavnicima sportskih organizacija  Sombora  o primeni   Zakona  o sportu.

Peruničić je naveo da je protekla godina od kada je Zakon donesen, te da je protekli  period bio period prilagođavanja, a od februara 2017. godine Zakon se primenjuje u potpunosti.

„Imali smo veliki konsenzus prilikom donošenja zakona, preko 3000 ljudi učestvovalo je u pripremi, a  na sednici Narodne skupštine  Zakon o sportu je donet bez ijednog glasa protiv.  To pokazuje koliko je značajan sport u Republici Srbiji“, istakao je Peruničić.

Državni sekretar je istakao da su mnoge stvari u Zakonu o sportu promenjene na bolje. „Daleko od toga da je sve savršeno, a već naredne godine biće doneta Strategija razvoja sporta za  naredne četiri godine. Već se rade uporedne analize za period od 2014. godine. Želimo da vidimo šta možemo da poboljšamo i ono šta je bilo dobro da unapredimo. I država je učinila ustupak smanjujući poreze onima koji ulažu u sport. Ono što je sport dobio, to je da sportisti plaćaju duplo manji porezi na dohodak građana, što je dobro za sportiste, ali je sa druge strane udarac na budžet Republike Srbije. I kroz to se pokazuje snaga sporta“, kazao je Peruničić i istakao da se Zakonom želi uvesti red u sport i otuda sistem finansiranja mora biti jedinstven na svim nivoima.

Pročitati ostatak ovog unosa »

mar 17

ODRŽANA 51. SEDNICA GRADSKOG VEĆA

Gradsko veće je na 51. sednici izmenilo rešenje o obrazovanju Žalbene komisije kao kolegijalnog organa u lokalnoj samoupravi, koji  u drugom stepenu odlučuje o žalbama službenika, njihovim pravima i dužnostima, kao i o žalbama učesnika internog i javnog konkursa. Prema usvojenim izmenama za novog predsednika imenovana je dipl. pravnik Nevena Rosić, načelnica Odeljenja za skupštinske i izvršne poslove u Gradskoj upravi. U obrazloženju izmena, navedeno je da se Nevena Rosić za predsednika Žalbene komisije imenuje zbog efikasnijeg rada komisije.

Gradsko veće je usvojilo i zaključak za otvaranje nove pozicije i obezbeđivanje dodatnih sredstava u okviru finansijskog plana GB „Karlo Bijelicki“, te zaključak o obezbeđivanju dodatnih sredstva za naknadu štete PU „Vera Gucunja“ Sombor.

Na 51. sednici, održanoj 16. marta 2017. godine, Veće je odlučilo i o drugim pitanjima iz delokruga svoga rada.

Poslovi i informisanja i odnosa sa javnošću

mar 16

LOKALNI AKCIONI PLAN ZA MLADE ZA PERIOD 2017 – 2021 NA JAVNOM UVIDU DO 26. MARTA

U skladu sa zaključkom Gradskog veća Grada Sombora, donetom na 47. sednici, Predlog lokalnog akcionog plana za mlade Grada Sombora za period 2017 – 2021 stavlja se na javni uvid mladima i udruženjima koja se bave mladima. Predlozi i sugestije mogu se dostaviti radnoj grupi na e-mail: kancelarijazamlade@yahoo.com do 26. marta 2017. godine.

Dokument koji se stavlja na uvid je u odnosu na Nacrt LAP-a,  dopunjen predlozima koje su dostavili mladi i udruženja mladih prilikom javne rasprave.

Predlog Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Sombora za period 2017 – 2021 dostupan je u rubrici informacije –  javni uvid.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 15

AKTIVNOSTI LOKALNE AKCIONE GRUPE „PANONSKI FIJAKER“

Poseta Staparu

Lokalna akciona grupa (LAG) „Panonski fijaker“ osnovana je 23. novembra 2016. godine sa osnovnim ciljem  da se kroz aktivnosti LAG-a unapredi kvalitet života stanovništva  u somborskim selima.  Prikupljanje projekata  koje  su članice LAG- a  u međuvremenu odabrale  kao najznačajnije za njihovo naselje, je prvi korak koji će narednih dana preduzeti Upravni odbor „Panonskog fijakera“,  rečeno je  na sastanku sa Ljiljanom Đurišić, zamenicom predsednika Upravnog odbora LAG-a.

Đurišićeva je gradonačelnicu Sombora Dušanku Golubović, informisala o formalnostima  koje su nakon osnivanja LAG-a već obavljene, kao i o aktivnostima koje će uslediti.

Đurišićeva je navela da je Stapar već odredio projekte koje će u okviru zajedničkih aktivnosti „Panonskog fijakera“  nastojati da realizuje, te da očekuje da  i ostale članice LAG-a, ako već nisu,  pristupe  izboru  projekata.

Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković,  Darko Radulović, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine, Boris Bulović, pomoćnik gradonačelnice, te Mihael Plac, šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 13

50. SEDNICA GRADSKOG VEĆA: FINANSIJSKA PITANJA

50. sednica Gradskog veća

Gradsko veće je, na 50. sednici, dalo saglasnost na cenu lanč paketa za potrebe Narodne kuhinje, koju je posle sprovedene javne nabavke predložila Gradska organizacija Crvenog krsta Sombor. Veće je saglasno da cena jednog lanč paketa, sa PDV-om, iznosi 2.354,90 dinara. U informaciji koju je Crveni krst uputio Gradskom veću navodi se da će tokom 2017. godine socijalno ugroženim licima u somborskim selima biti isporučeno ukupno 3.300 paketa, odnosno 550 paketa u šest tranši. Distribuciju će kao i prethodne godine vršiti Crveni krst Sombor.

Članovi Gradskog veća su odobrili 50.000,00 dinara  Udruženju boraca u Kljajićevu povodom otkrivanja spomen ploče borcima iz Kljajićeva koji su poginuli u ratovima 1991-1999. godine, a tada će biti obeleženo i 70 godina od osnivanja Udruženja boraca.
Odlučujući o zahtevima sportskih klubova,  Gradsko veće je odobrilo 30.000,00 dinara Boćarskom klubu „Sombor“ za  učešće na međunarodnom turniru mlađih selekcija, 24.000,00 dinara odobreno je Bokserskom klubu „Sombor“ za učešće na državnom prvenstvu za mlade i seniore, dok je Košarkaškom klubu „So koš“ za troškove kotizacije u Košarkaškom savezu Vojvodine odobreno 25.000,00 dinara.
Za sufinansiranje projekta Narodnog pozorišta „Sanacija energetskih gubitaka i poboljšanje energetske efikasnosti unutrašnje rasvete“,  Pokrajinski  sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj dodelio je bespovratno 1.893.413,00 dinara. S obzirom da  ukupna vrednost projekta iznosi 2.997.540,00 dinara,  Gradsko veće je odobrilo nedostajuća sredstva  u iznosu od 1.104.127,00 dinara.
Na 50. sednici,  održanoj 13. marta 2017. godine, Gradsko veće je  odlučilo i o drugim finansijskim pitanjima.
Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

mar 12

GRADONAČELNICA ČESTITALA NA BRONZANOJ MEDALJI KARATISTKINJI VANJI SAVESKI

Gradonačelnica sa Vanjom i trenerom Kosanovićem

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović čestitala je karatistkinji Vanji Saveski i treneru Petru Kosanoviću uspešan nastup na 44. Evropskom prvenstvu u olimpijskom karateu, na kojem je Vanja kao kapiten kata tima mlađih seniorki osvojila bronzanu medalju. Ovo je Vanjin najveći uspeh do sada, a u kata timu prvi put je nastupala kao juniorka.

Vanja i pored obaveza na Ekonomskom fakultetu i dalje vredno trenira u KK „Somborac“, čiji je trener i selektor karate reprezentacije Srbije – Kosanović.

Kosanović ima samo reči hvale za Vanju, ali i za ostale karatiste koji vredno treniraju i željno očekuju naredna takmičenja.

Gradonačelnica je istakla da Grad prepoznaje i vrednuje rad uspešnih sportista, te da ih podržava  kroz konkurse namenjene sportu i talentovanim sportistima.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Starije objave «

Zvanična internet prezentacija