feb 17

UZ LIRSKI TRENUTAK POLOŽENO CVEĆE NA GROB LAZE KOSTIĆA

Gradonačelnica sa svojim saradnicima, pomoćnicima, gradskim većnicima i predstavnicima ustanova kulture odala počast velikom pesnik, piscu najljubavnije pesme srpske moderne

Gradonačelnica sa svojim saradnicima, pomoćnicima, gradskim većnicima i predstavnicima ustanova kulture odala počast velikom pesnik, piscu najljubavnije pesme srpske moderne

Sombor je 17. februara obeležio dan grada, dan kada je 1749. godine carica Marija Terezija potpisala povelju kojom se Sombor uzdigao u rang slobodnih i kraljevskih gradova.

Proslava je ove godine bila tematska posvećena Lazi Kostiću i 110 godina od nastanka najljubavnije pesme srpske moderne koja je nastala u Somboru „Santa Maria della Salute“ (1909-2019.) Laze Kostića.

Dan grada obeležen je nizom kulturnih i sportskih manifestacija od petka 15. februara do nedelje 17 februara. U nedelju u 10. 30 časova gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović sa svojim saradnicima, pomoćnicima gradonačelnice, gradskim većnicima i predstavnicima ustanova kulture položila je venac i upalila kandilo na grobu Laze Kostića. Svako od predstavnika gradske vlasti položio je po jednu belu ružu a sve to uz zvuke violine i stihove najljubavnije pesme srpske moderne „Santa Maria della Salute“

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

feb 17

IZLOŽBA ZA DAN GRADA “MILAN KONJOVIĆ-POVRATAK KOLORITU“

Atmosfera sa izložbe

Atmosfera sa izložbe

Povodom Dana Grada Sombora, u subotu 16. februara u galeriji „Milan Konjović“ otvorena je izložba „Milan Konjović – Povratak koloritu“

U ime grada Sombora prisutne je pozdravio Branislav Svorcan pomoćnik gradonačelnice za kulturu i informisanje.

„Kao što je i prethodnih godina bio običaj  galerija „Milan Konjević“ se pridružila gradu u obeležavanju praznika Dana grada Sombora. Datum 17.  februar je dan koji obeležava 270-ti rođendan našeg grada, odnosno dan kada je 1749. godine carica Marija Terezija potpisala povelju kojom se Sombor uzdigao u rang slobodnih i kraljevskih gradova. Sama galerija je podržala ideju grada da ove godine napravimo jednu tematsku godišnjicu. Tema je „Laza Kostić“ njegova ekspresija i njegovo životno izražavanje kroz 110 godina pesme srpske moderne koja je nastala u Somboru „Santa Maria della Salute“ Proslava je posvećena 110 godina od nastanka najljubavnije pesme (1909-2019.) Laze Kostića“ rekao je Branislav Svorcan.

Izložbu „Milan Konjović – Povratak koloritu“  otvorili su direktorica galerije Milena Rackov Kovačić i pomoćnik gradonačelnice za kulturu i informisanje Branislav Svorcan. Autor izložbe kustos Nebojša Vasić ovom prilikom naglasio je da su pedesete godine prošlog veka vreme novih tendencija i slikarskih mogućnosti, a za Konjovića su pedesete godine značile povratak njegovom strasnom i dinamičkom slikarstvu. „Od 1953. godine Konjović slika jedan slobodniji i maštovitiji svet, sav od zanosa i emocija, koji nije fokusiran na sam motiv kao ranije. Ovaj preokret je označio duboku stilsku promenu u Konjovićevom stvaralaštvu, novo razdoblje –  takozvanu kolorističku fazu“ rekao je Vasić.

Milan Konjović je svoju neiscrpnu i pokretačku energiju crpeo iz bliskog okruženja i ljubavi prema čoveku, baš kao i pesnik Laza Kostić koji je svoju inspiraciju crpeo iz ljubavi. Oba umetnika ostavila su duboki trag u životu Sombora u kome su živeli, stvarali, voleli i u kome su večno i ostali.

                                                                             Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

feb 17

SPORTSKI SPEKTAKL „SERBIAN BATTLE CHAMPIONSHIP 20“ ODRŽAN U SOMBORU

Učesnici turnira "Serbian Battle Championship 20"

Učesnici turnira „Serbian Battle Championship 20“

16. februara u Gradskoj hali „Mostonga“ je održan, sada već tradicionalni, MMA turnir u Somboru „Serbian Battle Championship 20“. Turnir je organizovao Klub borilačkih veština „Family Figft Team“ iz Odžaka pod pokroviteljstvom Grada Sombora.

Održano je 7 borbi u različitim kategorijama. Učestvovala su 3 Somborca Dušan Salkanović, Nemanja Kovač i Miro Jurković, i svaki je odneo pobedu. Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je dodelila pojas pobedniku glavne borbe večeri za titulu šampiona SBC u teškoj kategoriji Japancu Satoši Išiju.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

 

feb 17

MONODRAMA „LENKA DUNĐERSKI – KOBNI ČAS“ IZVEDENA KOD „LAZINE KLUPE“

Teodora Kušić kao Lenka Dunđerski

Teodora Kušić kao Lenka Dunđerski

Povodom obeležavanja Dana Grada Sombora i 110 godina od nastanka pesme „Santa Maria della Salute“ Laze Kostića, na Trgu svetog Đorđa, kod „Lazine klupe“ Teodora Kušić je izvela monodramu „Lenka Dunđerski – kobni čas“. Organizator predstave je Kulturni centar „Laza Kostić“, a pod pokroviteljstvom Grada Sombora.

Drama je privukla veliki broj sugrađana koji su iskoristili sunčan dan i priliku da u ovom nesvakidašnjem ambijentu pogledaju predstavu posvećenu ljubavi Lenke prema Lazi Kostiću.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

feb 17

„SOMBORCI SVOME GRADU“- KLAVIRSKI KONCERT JOVANE KOSANOVIĆ

Mlada ambiciozna i talentovana umetnica Jovana Kosanović

Mlada ambiciozna i talentovana umetnica Jovana Kosanović

Povodom Dana Grada Sombora, u subotu 16. februara u Narodnom pozorištu Sombor održan je klavirski koncert Jovane Kosanović, pod nazivom „SOMBORCI SVOME GRADU“

U ime organizatora koncert je najavio  i prisutne pozdravio direktor Kulturnog centra „Laza Kostić“ Saša Milić. On je čestitajući građanima praznik Dan državnosti Republike Srbije  i praznik Dan Grada Sombora rekao:

„ Pre svega čestitam vam praznik našeg grada koji ćemo obeležiti zvanično u nedelju a proslavu smo kao što znate počeli u petak nizom kulturno sportskih dešavanja i evo nastavljamo večeras koncertom „SOMBORCI SVOME GRADU“ umetnika koji su iako mladi ali veoma uspešni i ambiciozni, a takva je i naša mlada umetnica somborka Jovana Kosanović“ istakao je direktor KC „Laza Kostić“

Jovana Kosanović  je izvela dela Johana Sebastjana Baha, Mocarta, Betovena, Franca Lista.( J. S. Bah- Preludijum i fuga Es- Dur, 2. sveska, BWV 876W. A. Mocart- Varijacije na temu Glukove arije “Unser dummer Pöbel meint”,G-Dur, K. 455D. Radić-Tri prelidaF. Liszt- Transcendentalna etida br. 12“Mećava”, L. V. Betoven- Sonata br. 30, E- Dur, op. 1091.Vivace ma non troppo.Adagio espressivo2. Prestissimo3. Gesangvoll,mit innigster Empfindung. Andante molto cantabile ed espressivo…)

 Među somborskom publikom  koji su došli da uživaju u zvucima  klavira i bravoruznom izvođenju mlade umetnice  našli su se gradski većnik za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač i pomoćnik gradonačelnice za međunarodnu saradnju Ivan Šimunov.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

feb 17

110 GODINA OD NASTANKA PESME „SANTA MARIA DELLA SALUTE“

Detalj sa izložbe "Tad moja vila preda me granu..."

Detalj sa izložbe „Tad moja vila preda me granu…“

U organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i udruženja građana „Norma“, a pod pokroviteljstvom Grada Sombora, u subotu 16. februara u sali Dečijeg odeljenja Gradske biblioteke otvorena je izložba „Tad moja vila preda me granu…“. Autor izložbe je Milan Stepinac, a dizajner Dejan Podlipec. Izložba je nastala povodom proslave Dana Grada Sombora i 110 godina od nastanka najlepše pesme srpske moderne „Santa Maria della Salute“ Laze Kostića.

Dodeljene su i nagrade za literarne radove učenika srednjih škola po raspisanom konkursu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ na temu „Ljubav Laze i Lenke“.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Zvanična internet prezentacija
No Notify!