apr 25

GRADONAČELNICA SOMBORA NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA ZAGREBA

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Tokom dvodnevnog boravka u Zagrebu povodom promocije knjige „Moj Nenadić“ u izdanju Hrvatskog kulturno-umetničkog društva „Vladimir Nazor“ Sombor, za  gradonačelnicu Sombora Dušanku Golubović, Nemanju Sarača, člana Gradskog veća za kulturu i obrazovanje Grada Sombora i rukovodstvo HKUD-a, upriličen je prijem kod gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Gradonačelnica Dušanka Golubović je svom domaćinu, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i njegovim saradnicima predstavila modele podrške Grada Sombora udruženjima koja se bave kulturno-umetničkim radom i očuvanjem tradicije manjinskih zajednica, a potom ga pozvala da poseti Sombor. Na kraju susreta razmenjeni su  protokolarni pokloni, te je gradonačelnica Sombora gradonačelniku Zagreba poklonila kopiju Povelje Slobodnog kraljevskog grada iz 1749. godine,  jednog od najvrednijih arhivskih dokumenata u gradu i jedine sačuvane Povelje na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Nakon prijema kod gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima i rukovodstvom „Nazora“ prisustvovala je sastanku u Hrvatskoj matici iseljenika i sastanku sa čelnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na kojima gradonačelnica Dušanka Golubović predstavila Sombor kao jedan multietnički i multikonfensionalni grad koji svoje bogatstvo različitosti neguje kao svojevrsni brend grada. Takođe se razgovaralo o značaju podrške koju Grad pruža za rad i funkcionisanje kulturno-umetničkih društava koja neguju kulturu i tradiciju svojih zajednica i takvim delovanjem i manifestacijama koje organizuju obogaćuju kulturnu ponudu grada.

                                                                       Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

apr 25

U SOMBORU OBELEŽENO 116 GODINA POSTOJANJA I RADA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

Zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković

Zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković

Savez samostalnih sindikata Srbije svečanom akademijom u Somboru obeležio je 116 godina sindikalne borbe za prava radnika. U sredu 24. aprila 2019. godine u Narodnom pozorištu Sombor održana je svečana sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, kojom je obeležen Dan Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sednici su, osim delegata Veća Saveza samostalnih sindikata iz cele Srbije, prisustvovali i zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković, načelnica Gradske uprave grada Sombora Helena Roksandić Musulin, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predsednik Veća SSSS Ljubisav Orbović, kao i predstavnici udruženja poslodavaca.

Čestitajući sindikalcima njihov dan, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, je istakao da je Sindikat ostao jedinstven u proteklih sto godina i više, te da je kroz različite vidove borbe uspeo da izvrši uticaj na donosioce odluka i zakona kojima se dostigao visok stepen zaštite prava zaposlenih kakva mi danas imamo u Republici Srbiji.

„Danas je vaša organizacija nezamenjivi deo društvenog dijaloga i rešenja koja su utkana u zakone naše države, a sve sa ciljem i namerom da i u ovom važnom segmentu društva budemo članovi evropske porodice naroda“ rekao je Antonio Ratković i dodao: „Grad Sombor je i kao poslodavac pozitivno uvek odgovarao na sve vaše opravdane zahteve zasnovane na zakonu. U ime grada mogu da kažem da ćemo to i u buduće činiti, što kroz formu radnih tela i komisija u kojima predstavnici opštinske organizacije imaju svoje zapaženo mesto, što kroz ljudski odnos i razumevanje i organizacije i svakog pojedinačnog zaposlenog u sistemu lokalne samouprave.“

Državni sekretar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, pozdravljajući prisutne rekao je da se socijalni mir ne može nametnuti, ali se može ostvariti razvojem institucija socijalnog dijaloga.

„Želim da istaknem da će Ministarstvo za rad i dalje, zajedno sa socijalnim partnerima, nastaviti rad na aktivnostima obezbeđenja boljih uslova rada za zaposlene, novih vidova radnog angažovanja, stvaranje uslova za veće zapošljavanje, obezbeđenje socijalnog dijaloga i usklađivanje naših propisa sa propisima Evropske unije u oblasti rada.“

Prisutne je pozdravio i predsednik Saveza samostalnih sindikata Sombor Zoran Purić, kao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović koji je istakao da Sindikat obeležava 116 godina borbe za prava i dostojanstva radnika.

„Danas, kao i svake godine, mi slavimo prošlost i odajemo počast precima koji su svojom borbom, dostojnom ali teškom, i svojim žrtvama uspeli da se izbore za mnoga prava radnika“ rekao je Orbović u svom obraćanju i ukazao na današnji položaj radnika i segmente na kojima treba raditi kako bi taj položaj bio bolji.

Nakon prigodnog programa na svečanoj sednici uručena su i priznanja koja se istaknutim pojedincima i sindikalnim organizacijama dodeljuju povodom                  27. aprila – Dana SSSS.

                                                                        Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

apr 24

OBAVEŠTENJE O NAKNADI ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Odeljenje lokalne poreske administracije pristupilo je izdavanju rešenja kojima se utvrđuje obaveza plaćanja naknade za korišćenje javnih površina.

Korisnici javnih površina kojima je odobreno korišćenje javne površine za konkretnu namenu, dužni su da obavezu utvrđenu rešenjem plate do 15-tog u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Navedenu naknadu utvrđuje i naplaćuje Odeljenje lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Sombora. Za sve potrebne informacije obveznici se mogu obratiti Odeljenju lokalne poreske administracije, šalter 2 i 3 Uslužnog centra (zgrada Županije) ili na telefone 025/468-149 i 025/468-249.

Originalno obaveštenje pogledajte ovde.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

apr 24

KNJIGA „MOJ NENADIĆ“ PREDSTAVLJENA U ZAGREBU

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa predstavnicim HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor i Hrvatskog nacionalnog veća

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa predstavnicima HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor i Hrvatskog nacionalnog veća

Povodom Svetskog dana knjige, a na poziv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kulturno-umetničkog društva „Vladimir Nazor“,  gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima i predstavnicima društva prisustvovala je u Zagrebu, predstavljanju zavičajne monografije „Moj Nenadić“ i rada HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora, u sklopu manifestacije „Noć knjige 2019“.

Pozdravljajući prisutne, učesnike, domaćine i goste, gradonačelnica Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što na jednom ovakvom mestu imaju priliku da predstave knjigu koja je zajednički projekat grada Sombora i HKUD „Vladimir Nazor“.

„Moje zadovoljstvo proizilazi, pre svega, iz činjenice da je lokalna samouprava, između ostalog na inicijativu i dugogodišnju želju i HKUD da promenimo  naše kriterijume po pitanju finansiranja rada i opstanka ovakvih društava, urodila jednim ovakvim poduhvatom. U tom smislu knjiga „Moj Nenadić“  jeste upravo prvi i za sada verovatno najkvalitetniji rezultat primene naših promenjenih kriterijuma. To podrazumeva da više ne računamo samo ko je dobio koliko bodova na nekoj smotri i da na osnovu ostvarenih rezultata dodeljujemo finansijska sredstva, nego da na jedan potpuno drugačiji način pristupimo tome, u želji da sačuvamo kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja, svesni činjenice da je Sombor jedna bogata sredina upravo zato što je multikulturalna, multinacionalna i multikonfensionalna, i da je to naše bogatstvo potrebno na određeni način materijalizovati. Ta materijalizacija na najbolji način prikazana je kroz ovu knjigu „Moj Nenadić“ u kojoj se jasno vidi identitet grada Sombora, identitet života na salašima, kojih i danas ima nekoliko desetina na teritoriji grada,  koji danas žive jednim drugačijim životom nego tada, a to upravo kroz ovu knjigu uspevamo da saznamo“ istakla je gradonačelnica i dodala: „Na ovaj način uspeli smo da afirmišemo hrvatsku nacionalnu zajednicu da svoj identitet sačuva jednim pisanim tragom – kako se nekada živelo, koje su to bile porodice, čiji su pradedovi, prabake, bake, očevi i majke bili, ili su još uvek na teritoriji Nenadića, kao i drugih salaša. Otuda se iskreno nadam da će ovo biti i zalog za budućnost nekim novim mladim generacijama koji će sačuvati svoju kulturu, tradiciju i istoriju. Zbog toga ovo ocenjujem kao prvi, ali sigurno ne i jedini ovakav poduhvat HKUD „Vladimir Nazor“, ali i ostalih društava na teritoriji grada, pošto ih imamo mnogo i nadam se da će ovo biti primer dobre prakse koju će svi slediti“ rekla je gradonačelnica Sombora prilikom obraćanja u zdanju biblioteke  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

                                                                        Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

apr 23

CVETNI FESTIVAL U CENTRU GRADA

XI Međunarodni festival cveća

XI Međunarodni festival cveća

Danas, 23. aprila 2019. godine, otvoren je 11. Međunarodni festival cveća u Somboru pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Mesne zajednice Venac.

Festival će trajati sve do 27. aprila, do kada će posetioci moći da vide ponudu izlagača svakog dana u periodu od 8 do 20 časova.

Ispred Gradske uprave, 11. Međunarodni festival cveća otvorio je pomoćnik gradonačelnice za oblast međunarodne saradnje Ivan Šimunov poželevši svima dobrodošlicu, gostima da iskoriste priliku da obiđu grad, a domaćinima da se ova dobra tradicija nastavi.

Na Festivalu se očekuje oko 230 izlagača, 80 predstavnika starih zanata i oko 130 cvećara.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

apr 23

SUZBIJANJA LARVI KOMARACA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA 03. I 04.05.2019

Obaveštavamo Vas da će preduzeće „Eko-san plus“ d.o.o, iz  Beograda,  koje je ovlašćeno za izvršenje usluge suzbijanja komaraca na teritoriji AP Vojvodine. dana 03. i 04.05.2019. godine izvršiti tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji grada Sombora. Vreme početka tretmana 8:00

Suzbijanje larvi komaraca vršiće se sa zemlje preparatom  LARVASTOP ZG i PIRIPROX ZG koji nije opasan za pčele. Tretman će se vršiti na teritoriji grada Sombora i svih seoskih mesnih zajednica: Sombor, Stapar, Doroslovo, Kljajićevo, Čonoplja, Stanišić, Svetozar Miletić, Obzir, Nenadić, Gakovo, Rastina, Bezdan, Kolut, Bački Breg a biće obuhvaćeni kanali, jezera i bare.

Za sve informacije o tretmanu možete se obratiti na sledeće telefone:

Milenko Radosavljević 064 81 211 51

                                                                          Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Zvanična internet prezentacija
No Notify!