okt 19

UDRUŽENJA KOJA NEGUJU IDENTITET NACIONALNIH MANJINA, NAREDNIH 15 DANA, MOGU PODNOSITI PREDLOGE PROJEKATA ZA SUFINANSIRANJE

Objavljen je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa udruženja koja neguju identitet nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica na teritoriji grada Sombora za 2019. godinu.

Programi/projekti koje podnose udruženja građana,  moraju ispuniti jedan ili više ciljeva koji se odnose na očuvanje, negovanje i unapređivanje nacionalnog i kulturnog identiteta nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.

Projekti se mogu odnositi na očuvanje i negovanje govora i jezika, narodne  običaje i stare zanate, negovanje saradnje sa matičnim zemljama i druge oblike saradnje, razvoj i unapređenje interkulturnog dijaloga u okviru društvene zajednice, izdavanje knjiga, časopisa, brošura u oblasti kulture nacionalnih zajednica.

Prijave na javni poziv udruženja podnose u štampanom obliku, u zatvorenoj koverti, preporučenom pošiljkom na adresu: Gradska uprava grada Sombora, Trg cara Uroša 1, Sombor, ili lično u Gradskom uslužnom centru (prizemlje Županije, Trg cara Uroša 1, Sombor), šalter 11 ili 12, sa naznakom „Za konkurs – ne otvarati“.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona broj: 025/ 468 275, ili u kancelariji br. 57 (prizemlje Županije).

Javni poziv i propisani obrasci dostupni su ovde.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

okt 19

POLAGANJEM VENACA NA SPOMEN OBELEŽJA POGINULIH BORACA I SVEČANOM AKADEMIJOM 22. OKTOBRA, BIĆE OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA SOMBORA OD FAŠISTIČKIH OKUPATORA

Nikita Andrejev, dobitnik Oktobarske nagrade

Nikita Andrejev, dobitnik Oktobarske nagrade

Slobodu od fašizma Somboru su, 21. oktobra 1944. godine, donele jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Ove godine  Dan oslobođenja Sombora,   predstavnici Grada i  somborskog SUBNOR-a,  obeležiće 22. oktobra polaganjem venaca na spomen obeležja poginulih boraca i civilnih žrtava Drugog svetskog rata.

Cveće će položiti na spomenik borcima NOR-a, spomen obeležje  boraca Crvene armije, spomenik stradalim bugarskim žrtvama i na Spomenik žrtvama fašističkog terora.

Osim predstavnika lokalne samouprave i SUBNOR-a,  u ceremoniji polaganja venaca učestvovaće  i  predstavnici Ambasade Ruske  Federacije,  Ambasade Republike Bugarske i Vojske Srbije – Prvi centar za obuku Sombor.

Nakon ceremonije polaganja venaca, na Svečanoj akademiji,  koja se priređuje sa početkom u 12.30 časova  u velikoj sali Županije, Nikiti Andrejevu, dipl.  inž. građevinarstva u penziji, biće uručena Oktobarska nagrada, kao priznanje za trajno životno delo.

Program svečanosti,  svojim učešćem,  upotpuniće učenici MŠ „Petar Konjović“ i Gimnazije „Veljko Petrović“.

***

Nikita Andrejev, dobitnik Oktobarske nagrade

Nikita Andrejev je rođen krajem 1927. godine u Sisku u Hrvatskoj, u ruskoj porodici izbegloj iz Rusije  nakon Velikog rata.

1929. godine gospodin Andrejev postaje Somborac i to, na sreću Sombora i Somboraca,  ostaje do danas.

Radna biografija gospodina Andrejeva puna je briljantnih rezultata. Bio je začetnik formiranja industrijske zone  kao jedinstvene građevinske celine  izvan gradskog područja  Sombora, što je i za Srbiju krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka bila velika novina.

Nemerljiv doprinos gospodin Andrejev ostavio je i u oblasti hidrogradnje, radeći na uređenju vodotoka  reka Dunav i Tisa, te na uređenju kanalske mreže u hidrosistemu DTD.

Svoje bogato radno iskustvo i iskušenja u odbranama od poplava, leda i drugim kriznim dešavanjima, gospodin Andrejev pretočio je u  knjige, od kojih izdvajamo Monografiju „Izgradnja i eksploatacija starih plovnih kanala u Bačkoj“  iz 2002. godine  i  knjigu „Vode Dunava i razvoj vodoprivrede u apatinskom i somborskom Podunavlju“ iz 2004. godine.

Ono što u knjigama nije napisano, govore ljudi koji su radili sa Nikitom Andrejevim.

„Bila je čast raditi sa njim. Nikita je bio i ostao čovek u najlepšem smislu te reči. Kao radnik i rukovodilac, predan poslu, vredan, racionalan i temeljan, a izvan posla  spreman da sagleda i razume život i sve ono šta on sa sobom nosi. Umeo je da izgovori pravu reč, u svakom trenutku i svakome. Srećni smo i ponosni što smo imali priliku da radimo sa takvim čovekom“, kažu Somborci koji su imali priliku da rade sa Nikitom Andrejevim, diplomiranim inženjerom građevinarstva u penziji, dobitnikom Oktobarske nagrade grada Sombora za 2018. godinu.

Poslovi  informisanja i odnosa sa javnošću

okt 19

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODELU SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA UDRUŽENJA GRAĐANA U OBLASTI SOCIJALNE I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2019. GODINU

Udruženja građana u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite programe/projekte koji se odnose na unapređenje položaja osetljivih grupa građana  mogu podnositi do 5. novembra.

Projekti koje udruženja dostavljaju moraju ispuniti neki od ciljeva preciziranih javnim pozivom, kao što su: poboljšanje  kvaliteta života osetljivih grupa, prevencija svih oblika nasilja i diskriminacije, unapređenje položaja boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica palih boraca u gradu Somboru, razvijanje i unapređenje principa rodne ravnopravnosti i drugi ciljevi.

Prijave na konkurs udruženja građana podnose u štampanom obliku, u zatvorenoj koverti, preporučenom pošiljkom na adresu: Gradska uprava grada Sombora, Trg cara Uroša 1, 25101 Sombor, ili lično u Gradskom uslužnom centru (prizemlje zgrade Županije, Trg cara Uroša 1, Sombor), šalter 11 ili 12, sa naznakom „Za konkurs – ne otvarati“.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 025/ 468 154, ili u kancelariji br. 54, prizemlje Županije.

Tekst javnog poziva i obrasci dostupni su ovde.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

okt 19

STIGLA OPREMA ZA SPROVOĐENJE SERVISA ZA PODRŠKU RODITELJSTVA

Zamenik gradonačelnice Antonio Ratković,  Biljana  Klipa, sekretar somborskog Crvenog krsta i Nevena Rosić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Sombora

Zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, Biljana Klipa, sekretar somborskog Crvenog krsta i Nevena Rosić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Sombora

Četiri lokalne samouprave, Sombor, Subotica, Odžaci i Kula, zajedno su učestvovale na konkursu Ministarstva bez portfelja za demografiju i populacionu politiku, i ostvarile pravo na dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju  populacione mere – Servis za podršku roditeljstva.

Iz odobrenih sredstava nabavljena je oprema – veš mašine, daske za peglanje i pegle,   koju je  partnerskim lokalnim samoupravama predao zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković.

„Servis za podršku roditeljstva  finansiraju  Ministarstvo bez portfelja za demografiju,   grad Sombor  i ostale učesnice konkursa. Ova mera značajna  je s obzirom da se sprovodi na teritoriji četiri lokalne samouprave, a nosilac realizacije servisa je Crveni krst Sombor“, rekao je Ratković  i zahvalio se somborskoj organizaciji Crvenog krsta što je prihvatila da sprovede ovu meru.

I u   ostalim lokalnim samoupravama nosilac ove  mere su lokalne organizacije Crvenog krsta.

Prema rečima Ratkovića, usluge ovog servisa namenjene su roditeljima  dvoje i više dece, koji su, zaključno sa današnjim danom, imali mogućnost da se  prijave za korišćenje ove mere populacione politike.

„Pomoć roditeljima se ogleda u tome što će imati mogućnost da odeću na peglanje donose u Crveni krst. Na taj način roditelji će imati više slobodnog vremena koje će moći da provode sa svojom decom“, objasnio je zamenik gradonačelnice Sombora.

Servis za podršku roditeljstva sprovodiće se šest meseci, a obavljaće ga četiri zaposlena lica, odnosno po jedno lice u svakoj od lokalnih samouprava.

Sprovođenje i nadzor ove mere vršiće Crveni krst Sombor, odnosno opštinske organizacije Crvenog krsta u Apatinu i Odžacima, te gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

okt 19

OD 19. DO 26. OKTOBRA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ODLUKE O PRVIM IZMENAMA ODLUKE O ODRŽAVANJU ČISTOĆE

Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove pripremilo je Nacrt odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o održavanju čistoće na teritoriji grada Sombora.

Izmene i dopune ogledaju se, osim ostalog,  u tome što se u  članu 10. Odluke dodaju stavovi kojima se određuje da se pre odlaganja otpada na deponiju,  vrši provera dopremljenog otpada, odnosno vrši njegova identifikacija prema vrsti, količini i svojstvima. Istim članom, u stavu 4. definisano je da je deponija „Rančevo“ namenjena za prihvatanje komunalnog, inertnog i neopasnog otpada.

Prema Nacrtu odluke, posle člana 33. Odluke dodaje se  član 33.a kojim je precizirano upravljanje komunalnim otpadom.

Nacrt odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o održavanju čistoće sprovodi se od danas  do 26. oktobra, kada će se održati završna rasprava i prezentacija Odluke.

Prezentacija Odluke održaće se u vremenu od 11.30 do 12.00 časova,   u sali 108, zgrada Županije (Trg cara Uroša 1, Sombor).

Primedbe, sugestije i komentare učesnici rasprave mogu dostaviti u pisanom obliku, redovnom poštom, na adresu: Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora, Trg cara Uroša br. 1, 25000 Sombor.

U elektronskom obliku sugestije se mogu dostaviti na e-mail: vdespotovic@sombor.rs, najkasnije do 26. oktobra.

Nacrt Odluke dostupan je ovde.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

okt 18

EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA – VIŠE OD HILJADU MLADIH SOMBORA UKLJUČENO U PREVENTIVNE RADIONICE

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima – 18. oktobar

„Trgovina ljudima  se ne dešava samo – tamo negde i drugima – već  je moguća na svakom mestu i onima koji  su lakoverni“, upozorenje je i  poruka  učesnika  aktivnosti povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

U  Somboru se o borbi protiv trgovine ljudima  ne  govori samo povodom obeležavanja  18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, već se tokom čitave godine sprovode razne aktivnosti.

Cilj  svih aktivnosti jeste podizanje svesti javnosti o problemu  i posledicama trgovine ljudima, a  sprovodi ih  somborski Crveni krst, uz podršku Lokalnog koordinacionog tima.

„Sprovodimo  aktivnosti koje imaju preventivni značaj i koje su, pre svega, usmerene na decu i mlade kao posebno ugrožene ciljne grupe.  Tokom ove godine  više od 1000  učenika osnovnih i srednjih škola  prisustvovalo je nekoj od preventivnih radionica o  trgovini ljudima“, kazala je Tamara Madžarev, član Lokalnog koordinacionog tima ispred lokalne samouprave.

Tokom ove nedelje, edukovani volonteri  Crvenog krsta organizovali su radionice za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta  i  druge ciljne grupe.

Na današnjoj centralnoj manifestaciji,  na Trgu Svetog trojstva, volonteri Crvenog krsta su na osam punktova prikazali način vrbovanja i eksploatacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

Predstavnici Policijske uprave Sombor su prisutnima objasnili kako je potrebno  reagovati, kome se obratiti i na koji način se zaštititi  u  rizičnim situacijama.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se od 2007. godine, kada je Evropska komisija 18. oktobar proglasila za dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se  širom Evrope organizuju aktivnosti čiji je cilj podizanje svesti javnosti o problemu i posledicama trgovine ljudima.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Zvanična internet prezentacija
No Notify!