dec 14

EDUKATIVNI TRENING ZA UČITELJE I NASTAVNIKE GEOGRAFIJE

Zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, Stručni saradnik za poslove vanrednih situacija i odbrane Ivan Gligorić

Zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, Stručni saradnik za poslove vanrednih situacija i odbrane Ivan Gligorić

Uz podršku grada Sombora, a u organizaciji humanitarne organizacije Karitas,  MUP RS – Sektora za vanredne situacije i Kancelarije za javna ulaganja u Velikoj sali Skupštine opštine danas je održan trening za učitelje i nastavnike geografije  na temu Obrazovni sistem u prevenciji i smanjenju rizika od prirodnih nepogoda.

U okviru projekta Smanjenje rizika od prirodnih katastrofa sprovodi se edukacija dece u osnovnim školama. Osim edukacije dece, organizovani su i treninzi za učitelje, a jedan takav održan je i u Somboru.

Zamenik gradonačelnice Antonio Ratković pozdravio je prisutne i izrazio zahvalnost organizatorima. „Sigurno je bitno da učitelji svoje znanje prenesu na decu, jer smo svedoci klimatskih promena i bitno je da svi mi budemo obučeni, pre svega, u slučaju poplava jer je to nepogoda koja najviše preti našem području. Najbolje je da se deca od malih nogu uče kako da se ponašaju u takvim situacijama i da se upoznaju koliko je bitno da se zaštiti naša životna sredina. Svaki dinar uložen u preventivno delovanje štedi 7 dinara za rekonstrukciju koja se desi nakon katastrofa“ istakao je Antonio Ratković.

Prisutne učitelje i nastavnike geografije, predstavnica Karitas-a Jovana Lončarević upoznala je sa najbitnijim pojmovima o prirodnim katastrofama, sistemom zaštite i spasavanja, merama i aktivnostima koje se preduzimaju u situacijama da se neka od prirodnih katastrofa desi.

Po završetku treninga učitelji su dobili edukativni materijal za sve učenike prvog razreda koji mogu da koriste u daljem toku nastave u okviru različitih predmeta.

Edukativni materijal čine tri bojanke i dve slikovnice. Bojanke o poplavama, požarima i zemljotresima kroz bojenje, igru, rešavanje testova i lakih zadataka, đake uči o merama i aktivnostima samozaštite, navedenim prirodnim katastrofama, kao i aktivnostima zaštite životne sredine. Slikovnice o požarima i poplavama prilagođene su i deci sa smetnjama u razvoju , i kroz ilustraciju đacima dočaravaju opasnosti poplava i požara, kao i aktivnosti koje smeju i treba da preduzmu da bi se zaštitili u slučaju da se nađu u rizičnoj situaciji.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 14

ODRŽANA 144. SEDNICA GRADSKOG VEĆA GRADA SOMBORA

144. sednica Gradskog veća

Sednicu 144. Gradskog veća vodio je zamenik gradonačelnice Antonio Ratković. Većnici su usvojili odluku o osnivanju Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor. Odeljenje za obrazovanje sačinilo je predlog odluke o osnivanju ovog centra sa zadatkom da obavlja poslove stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju u cilju kvalitetnijeg ostvarivanja i unapređenja obrazovno vaspitnog rada. Obzirom da su pregovori sa Crkvenom opštinom Sombor, oko davanja na korišćenje gradu Somboru objekta Preparandije, dugo trajali i da su tek nedavno postignuti, Odluka o osnivanju se nije mogla predati u redovnu skupštinsku proceduru, Gradsko veće je predložilo Skupštini grada da donese navedenu odluku po hitnom postupku.

Gradsko veće usvojilo je i predlog Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu Javnog sektora grada Sombora za 2017. godinu, predlog za stavljanje van snage zaključka Gradskog veća sa prethodne sednice i utvrđivanje predloga kadrovskog plana Gradske uprave grada Sombora za 2019. godinu. Odlučivalo se i o drugim pitanjima iz delokruga njegovog rada.

Poslovi informisanja i odnosi sa javnošću

dec 14

OČEKUJU SE VEĆE KOLIČINE SNEŽNIH PADAVINA

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje koje se odnosi na vremenske prilike tokom 14. I 15. decembra 2018. godine.

Prema današnjem upozorenju RHMZ, na području Zapadnobačkog upravnog okruga moguća je pojava veće količine snežnih padavina.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 14

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA

12. Sednica socijalno-ekonomskog saveta

12. Sednica socijalno-ekonomskog saveta

Zoran Purić, predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta,  predložio je da predsedavajući za 2019. godinu bude iz reda lokalne samouprave i to član Gradskog veća za oblast finansija i privrede Sava Dojić. Drugih predloga nije bilo, te je jednoglasno izabran. Zoran Purić se zahvalio na saradnji u prethodnoj godini  i istakao kako je Savet uvek uspeo jednoglasno da donese zaključke, bez obzira na probleme u dijalogu i nesuglasice proistekle iz različitih mišljenja članova Saveta.

Sastanku su pored članova saveta prisustvovali Sekula Tanjević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i Mihajlo Škorić, direktor Centra za socijalni rad Sombor, koji su tom prilikom istakli da Nacionalna služba za zapošljavanje i Centar za socijalni rad nastavljaju saradnju  u cilju smanjenja korisnika nosilaca prava centra i evidencije lica u nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Sombor, sprovodi značajne mere u cilju smanjenja nezaposlenosti i prekvalifikacije radne snage, kako bi zadovoljili potražnju poslodavaca. Te mere su : javni radovi, stručna praksa, sistem obuke, samozapošljavanje.

Na 12. sednici Socijalno-ekonomskog saveta grada Sombora, koja je održana dana 13.12.2018. godine, prisustvovali su: član Gradskog veća za oblast finansija i privrede Sava Dojić,  Zoran  Purić ispred SSS Sombor,  Dušan Đuruvija ispred SSS Sombor, Tomislav Bošnjak ispred Poslodavaca Vojvodine, Zlatko Štrangar ispred Poslodavaca Vojvodine i Siniša Stričević ispred UGS Nezavisnost.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 13

PRIVREDNOM SAVETU PREDSTAVLJEN PLAN KAPITALNIH ULAGANJA GRADA

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ,Jeca Ilić ispred  d.o.o. „Meteor-Commerce“, Panto Petrović direktor AMK „Magnet“, Nikola Paskaš direktor regiona za poslove sa stanovništvom OTP banke

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ,Jeca Ilić ispred d.o.o. „Meteor-Commerce“, Panto Petrović direktor AMK „Magnet“, Nikola Paskaš direktor regiona za poslove sa stanovništvom OTP banke

Na 15.sednici Privrednog saveta grada Sombora, članovi saveta su upoznati sa statističkim i ekonomskim pokazateljima poslovanja grada Sombora u prethodnom periodu, sa preduzetim merama zapošljavanja, planom Budžeta za 2019. godinu i Nacrtom plana kapitalnih investicija za narednu godinu.

Prema statističkim pokazateljima,  broj nezaposlenih lica se u protekle 3 godine smanjio, broj novootvorenih privrednih subjekata  je povećan, a sve je veći broj upravo novoregistrovanih privatnih preduzetnika. Ovo je rezultat dobre saradnje privrednih subjekata i grada koji se trudi da što manje optereti preduzetnike.

Predstavnike privrednika su najviše zanimala ulaganja u putnu infrastrukturu. Sava Dojić, član gradskog veća za oblast finansija i privrede, je istakao da se za narednu godinu izdvaja 108 miliona dinara za održavanje puteva pod ingerencijom lokalne samouprave, što je znatno povećanje u odnosu na prethodne godine.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je rekla da je lokalna samouprava imala mogućnost da naplaćuje naknadu za upotrebu opštinskih i lokalnih puteva, ali da to ni do danas nisu  uradili, jer bi to predstavljalo dodatno opterećenje za privredu. Što se tiče kapitalnih ulaganja gradonačelnica Golubović je istakla da se pored planiranih 1.545.560,00 dinara iz sopstvenih sredstava očekuju i ulaganja iz Uprave za kapitalna ulaganja, Ministarstva privrede i jedan deo preko IPA fondova.

„Ovo je jedan dugoročan proces koji, pre svega, treba da  se zasniva na Strategiji održivog razvoja. Sledeće godine idemo u izradu novog Strateškog dokumenta i veoma je važno da svako bude uključen i iskaže svoje potrebe, jer na bazi tog dokumenta treba da se prave akcioni planovi po godinama i onda, prema tome projektujemo i finansiramo“ rekla je Dušanka Golubović i dodala da je zato veoma važna saradnja sa privredom.

Učešće u radu 15. Sednice Privrednog saveta, pored gradonačelnice Dušanke Golubović i gradskog većnika za oblast finansija i privrede Save Dojića,  uzeli su Slobodan Lovrić ispred d.o.o. „Sinagoga“, Jeca Ilić ispred  d.o.o. „Meteor-Commerce“, Aleksandar Lalić ispred d.o.o. „Agricom company group“, Panto Petrović direktor AMK „Magnet“ ,Ljubica Prokin direktor sektora za finansije d.o.o. „Fiorano“ , Nikola Paskaš direktor regiona za poslove sa stanovništvom OTP banke, Zoran Ogrizović direktor d.o.o. „Oris“, Dejan Tepavac direktor d.o.o. „Tepkos“, Mihael Plac šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj i podršku ulaganjima i Sonja Konjević pomoćnik načelnika Odeljenja za privredu, turizam i LER.

dec 13

GRAD SOMBOR DOBIO SREDSTVA ZA REKONSTRUKCIJU USLUŽNOG CENTRA

Obraćanje gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović

Obraćanje gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović

U ime grada Sombora gradonačelnica Dušanka Golubović je potpisala ugovor sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta.

Sombor je jedan od sedam gradova koji su dobili odobrenje za realizaciju ovog projekta. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je dodelilo sredstva u iznosu od 7.000.000,00 dinara, a grad Sombor sufinansira 10% u iznosu od 700.000,00 dinara.

Ovim projektom će se olakšati i pojednostaviti procedure za građane tako što će se poslovi koje obavlja jedan ili više različitih organa objediniti. Na jednom mestu će stranka moći da obavi administrativne postupke iz domena građanskih stanja, zaštite životne sredine, urbanizma i imovinsko-pravnih poslova, društvenih delatnosti, lokalnog ekonomskog razvoja, ruralnog razvoja, komunalno stambenih poslova, saobraćaja i lokalne poreske administracije. Sredstva su namenjena za rekonstrukciju postojeće sale uslužnog centra i obuku zaposlenih.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Zvanična internet prezentacija
No Notify!