dec 10

POKRAJINSKO PRIZNANJE ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA IGORU JURIĆU

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igoru Juriću, dobitnik nagrade „Ljudevit Mičatek“

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igoru Juriću, dobitnik nagrade „Ljudevit Mičatek“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prisustvovala je svečanosti u Skupštini AP Vojvodina na kojoj je Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“ osnivaču Fondacije „Tijana Jurić“ Igoru Juriću.

Ovo priznanje ustanovljeno je odlukom Skupštine AP Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, i dodeljuje se povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je istovremeno i datum od pokrajinskog značaja.

Čestitajući prvom dobitniku ovog priznanja Igoru Juriću za istrajnu i doslednu borbu za očuvanje prava na život deteta i za inicijative koje je preduzimao, a koje su često nailazile na otpore, predsednik Mirović rekao je da je Jurić kroz ličnu, porodičnu tragediju, koja je postala i tragedija svih nas, i snagom svog dela, uspeo da nam osvetli put kojim treba da idemo u budućnosti i da ovu važnu oblast postavimo u prvi plan.

„Vojvodina je baštinik različitosti i dužni smo da te različitosti negujemo kao i da one među nama koji predstavljaju manjinu zaštitimo i njihove vrednosti afirmišemo kao posebnost koju treba očuvati“, rekao je Mirović i istakao ulogu brojnih nevladnih organizacija, koje su poput Fondacije „Tijana Jurić“ preduzimale određene inicijative kako bi nam ukazale na brojne probleme koji su često bili na marginama društva, istakao je Mirović.

Svečanosti su prisustvovali članovi Pokrajinske vlade, potpredsednici Skupštine Vojvodine, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina i brojnih nevladinih organizacija.

                                                                         Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 10

PODRŠKA GRADU SOMBORU U IZRADI LAP-A ROMA

Uvodna radionica LAP Roma

Uvodna radionica za izradu Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja održana je 5. decembra u zgradi Županije. Na radionici su učestvovali članovi Radne grupe za izradu LAP-a Roma koja se sastoji iz predstavnika relevantnih ustanova i institucija koje učestvuju u inkluziji Roma na teritoriji Grada Sombora i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština Dejana Markovića, Duška Jovanovića i Rafaela Pupovca, a prisustvovali su i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Nevena Rosić i koordinator za romska pitanja i koordinator Radne grupe za izradu LAP-a Roma Aleksandar Radulović.

Tema radionice je bila upoznavanje članova Radne grupe sa procesom izrade LAP-a Roma po SKGO metodama, a ovom prilikom prezentovan je proces izrade LAP-a Roma, kao i značaj istog za inkluziju Roma na lokalnom nivou.

Grad Sombor je jedan od 10 lokalnih samouprava koje su odabrane za dobijanje podrške za izradu LAP-a za socijalno uključivanje Roma i Romkinja kroz program „Podrška EU inkluziji Roma u Srbiji-Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština-Savez gradova i opština.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 10

ODRŽANA 185. SEDNICA GRADSKOG VEĆA

185. Sednica Gradskog veća

U ponedeljak 9. 12. 2020. godine održana je 185. sednica Gradskog veća grada Sombora. Sednicom je predsedavala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, a na dnevnom redu je bilo 29 tačaka.

Članovi veća, između ostalog, razmotrili su i usvojili Nacrt Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu, Predlog kadrovskog plana Gradske uprave grada Sombora za 2020. godinu, programe rada javnih ustanova u oblasti društvenih delatnosti za 2020. Godinu, Predlog programa rada i finansijskog plana TOGS-a za 2020. godinu.  Članovi veća dali su saglasnost i na programe poslovanja JKP „Čistoća“, „Energana“, „Parking servis Sombor“, „Prostor“, „Vodokanal“, „Vodovod“ Bezdan  i JKP „Zelenilo“  Sombor za 2020. godinu.

Jednoglasno je usvojen predlog Odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o dimničarskim uslugama na teritoriji grada Sombora.

U obrazloženju Odluke o budžetu za 2020. godinu koji su usvojili članovi Veća stoji da će i u 2020. godini budžet grada Sombora imati razvojni karakter sa značajno povećanim kapitalnim ulaganjima, što će obezbediti zadržavanje visoke dinamike investicione aktivnosti i samim tim omogućiti nastavak privrednog rasta.

Plan bruto budžeta za 2020. godinu iznosi 3.782.962.580 dinara i obuhvata sredstva opredeljena Odlukom o budžetu grada u iznosu od 3.523.200.000 dinara i sredstva indirektrin budžetskih korisnika predviđena iz ostalih izvora finansiranja u iznosu od 259.762.580 dinara. Prema rashodnoj strani izdvajanja za gradsku upravu, Izvršni organ,  Skupština i Gradska preduzeća iznosiće 11,2% bruto budžeta, za komunalnu oblast 38,1% društvene delatnosti 24,4%, obrazovanje 17,8% i rashode opšte namene 8,5% bruto budžeta.

Izdvajanja za komunalnu oblast su najznačajnija i zahvataju najveći procenjat sredstava budžeta, jer prioritet lokalne samouprave predstavljaju kapitalni investicioni projekti.

O predlogu Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu kao i o ostalih 17 tačaka dnevnog reda sa današnje sednice Veća odlučiće odbornici na narednom skupštinskom zasedanju.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 10

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O BUDŽETU ZA 2020. GODINU

Javna rasprava o budžetu grada za 2020. godinu održana u organizaciji Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Sombora i gradskog većnika za finansije i privredu

U ponedeljak 9.12.2019. godine u Velikoj sali Županije u organizaciji Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Sombora i gradskog većnika za finansije i privredu, održana je javna rasprava o budžetu Grada Sombora za 2020. godinu.

Ispred predlagača Nacrta Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu skup je otvorio Sava Dojić gradski većnik za finansije, detaljno obrazlažući osnovne parametre i smernice koji su rezultirali datim Nacrtom Odluke o budžetu grada za 2020. godinu.  On je ovom prilikom napomenuo da je ove godine prvi put vršeno participativno budžetiranje srednjoškolaca i da su njihovi predlozi sa najviše glasova uvršteni u budžet grada za 2020. godinu, kao i predlozi građana u okviru participativnog budžetiranja sa najviše glasova.

Javna rasprava je sprovedena u periodu od 25.11.2019. godine do 09.12.2019. godine a tekst Nacrta Odluke se mogao videti na sajtu Grada. Za to vreme u Odeljenje za finansije pristigli su predlozi i primedbe koji su nakon razmatranja uvršteni u Nacrt Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu, a krajnju odluku doneće odbornici na narednom zasedanju Skupštine grada.

Javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu grada Sombora za 2020. godinu  prisustvovali su predstavnici javnih komunalnih preduzeća, ustanova, predstavnici mesnih zajednica, kao i zainteresovani građani.

                                                                         Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 09

PRIZNANJA GRADU SOMBORU I NASTAVAK SARADNJE SA KROSOM RTS-A

Član Gradskog veća Nemanja Sarač, direktor Krosa RTS-a  Stevan Kovačević i gradonačelnica Dušanka Golubović

Član Gradskog veća Nemanja Sarač, direktor Krosa RTS-a Stevan Kovačević i gradonačelnica Dušanka Golubović

Danas u zgradi Županije predstavnici Krosa RTS-a uručili su priznanja predstavnicima Sombora i najavili 30. Kros RTS-a.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović primila je plaketu u ime grada za osvojeno treće mesto.

„Mislim da je za nama jedna lepa i uspešna godina kada je u pitanju saradnja sa Krosom RTS-a po pitanju brojnih organizovanih aktivnosti tokom ove godine, za koje mi kao lokalna samouprava, koji smo i dali podršku realizaciji, možemo da kažemo da smo imali jednog dobrog i kvalitetnog partnera. Podsetiću da smo započeli sa realizovanjem Obrazovnog kruga, gde su deca iz OŠ „Avram Mrazović“ imali priliku da sarađuju sa decom iz škole u Francuskoj, da uče francuski, i da naša deca u dijaspori uče srpski jezik i da se na njega podsećaju. Da smo, pored toga, imali jedan fantastičan kamp mladih matematičara koji su, kako iz Srbije tako i dijaspore, bili kod nas na teritoriji grada, a onda se i sve to na kraju finalizovalo velikim krosom na našem gradskom hipodromu gde su, pored naših škola, učenici iz cele Srbije dali jednu veliku podršku u razvoju atletike, kako rekreativno, tako i profesionalno i mislim da je taj skup bio na fantastičan način organizovan i prihvaćen i od naše dece i od naših škola, i nadam se da ih je i nekim delom afirmisao da se bave jednim ovakvim sportom. Svakako, da nije bilo vašeg predloga za saradnju i jako dobre organizacije, naša podrška ne bi imala nikakvog smisla. Vaši predlozi su i dalje dobrodošli, jer je zaista pre svega fokus na deci, na učenju prirodnih nauka, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i društvenim, što zapravo jeste nešto što puža jednu veliku raznovrsnost u aktivnostima, koje su za sve nas podrazumevale mali napor, ali veliku dobrobit i zaista veliko hvala u ime Grada Sombora“ rekla je ovom prilikom gradonačelnica Dušanka Golubović.

Osnivač i direktor Krosa RTS-a Stevan Kovačević zahvalio se gradonačelnici i gradu na saradnji.

„Ove godine vaš grad je prvi put organizovao Kros seriju i mogu da kažem na blistav način. Sportski savez vašeg grada je vukao organizacione konce i to takmičenje je proteklo na najvišem evropskom nivou. Cilj je prešlo 1525 takmičara što je bilo dovoljno za 4. mesto među gradovima organizatorima. Verujem da će sada kada ste stekli organizaciono iskustvo, rezultat sledeće godine biti još bolji. Ove godine Kros RTS-a koji ima 3 takmičarska dela, dva kampa i tri obrazovna segmenta okupio je 498.944 osnovaca i predškolaca. To je rezultat koji je doveo našu priredbu na treće mesto svih vremena kada su u pitanju masovne priredbe na Srbiji i na Balkanu, a u Evropi smo odavno predvodnici tog talasa“ istakao je Kovačević.

Priznanja su dodeljena Sportskom savezu grada Sombora, Domu učenika srednjih škola, Osnovnoj školi „Avram Mrazović“, rukovodiocu radionice francuskog jezika Biljani Štrbac, Pedagoškom fakultetu i Gradu Somboru.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

dec 09

DŽON SEVIDŽ POSETIO SOMBOR

Član Gradskog veća grada Sombora zadužen za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač ugostio poznatog glumca

Američki glumac Džon Sevidž, zvezda brojnih filmova među kojima su “Lovac na jelene” i “Kosa”, posetio je Sombor u nedelju osmog decembra.

Član Gradskog veća grada Sombora zadužen za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač upoznao je Sevidža sa aktivnostima grada u oblasti kulture. Istakao je promociju Sombora kao “film friendly” sredine i uspešnu praksu grada u saradnji sa filmskim produkcijama, što potvrđuje i činjenica da je u Somboru ove godine snimljeno nekoliko filmova. Sarač je naglasio i da grad, u saradnji sa ustanovama čiji je osnivač, nacionalnim ustanovama poput Jugoslovenske kinoteke i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i civilnim sektorom, sistematično radi na afirmaciji bogatog nasleđa i potencijala Sombora u oblasti filma.

Džon Sevidž izrazio je zadovoljstvo posetom Somboru, istakao da iz ličnog iskustva zna da je on idealna lokacija za snimanje filmova, i rekao da će podržati aktivnosti grada u oblasti kulture.

Sastanku su prisustvovali i direktor novosadskog Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, glumac Lazar Rokvud i glumica Blanka Blanko.

                                                                                Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Zvanična internet prezentacija
No Notify!