jul 20

POTPISANI UGOVORI O SANACIJI I ADAPTACIJI SPORTSKIH OBJEKATA U SOMBORU

Aranka Binder, Sonja Durut i dr. Patrik Drid

Zamenik gradonačelnika grada Sombora, Antonio Ratković i zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu dr Patrik Drid potpisali su Ugovor o izgradnji priključka na elektroenergetsku i vodovodnu mrežu istočne tribine na gradskom stadionu u Somboru. Ugovor predviđa izgradnju komunalnih priključaka, kojim će se istočna tribina na gradskom stadionu privesti nameni. Radovi na ovom objektu će započeti u najkraćem roku i vrede ukupno 1.300.000,00 dinara.

Istovremeno je potpisan i Ugovor kojim Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu finansira adaptaciju i sanaciju prostorija džudo i samba kluba „Bačka“ u Somboru. Renoviranje i privođenje namena prostorija kluba „Bačka“ vredi 200.000,00 dinara, a sredstva su odobrena na osnovu Konkursa za finansiranje posebnih programa – projekata izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata u AP Vojvodini.

Na istom Konkursu – Konkursu za finansiranje posebnih programa – projekata izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata u AP Vojvodini, Škola za osnovno obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru dobila je sredstva u iznosu od 400.000,00 dinara za zamenu stolarije na fiskulturnoj sali. Ugovor o korišćenju ovih sredstava potpisali su direktorka škole Sonja Durut i zamenik pokrajinskog sekretara dr Drid.

Potpisivanju ugovora u sali Kolegijuma Gradske uprave grada Sombora prisustvovala je i Aranka Binder,  pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Antonija Nađ Kosanović, članica Gradskog veća za oblast sporta i omladine.

 

jul 20

REPUBLIČKI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD UPOZORAVA NA VEOMA OPASNO VREME I TEMPERATURU OKO 35 STEPENI

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje u kojem navodi da su na području Zapadnobačkog upravnog okruga  moguće VEOMA opasne vremenske pojave. Upozorenje, tzv. crveni meteo-alarm,  važi  za period od 00.00 časova 20. jula,  do 00.00 časova 22. jula 2017. godine.

U upozorenju se navodi da će temperatura dostići 35 (moguće i više) stepeni Celzijusa, kao i da je moguća lokalna pojava grmljavine sa ili bezi padavina.

Temperatura od  oko 35 Celzijusovih stepeni, naročito ako traje nekoliko uzastopnih dana, posebno ugrožava život hroničnih  bolesnika, i izuzetno je nepovoljna za meteoropate i lica koja su pod medicinskom terapijom. Visoke temperature mogu prouzrokovati i ozbiljne probleme u snabdevanju električnom energijom i druge probleme.

Crveni meteo-alarm RHMZ na snazi je na gotovo čitavoj teritoriji Srbije. Samo u Jugozapadnoj Srbiji – Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom  okrugu,  na snazi je narandžasti meteo-alarm, odnosno proglašeno je opasno vreme.

Upozorenje RHMZ dostupno je ovde.

jul 19

GRAD DOBIO NOVI POLIGON ZA OBUKU VOZAČA

U prisustvu Miroslava Kovačića, člana Gradskog veća grada Sombora za komunalnu delatnost i investicije, članova Komisije za primopredaju školskog poligona za obuku rizičnih učesnika u saobraćaju i predstavnika izvršilaca radova i nadzornog organa JKP „Prostor“ gradu Somboru je na upravljanje predat novoizgrađeni poligon za obuku vozača.

Primopredaja poligona izvršena je na osnovu Rešenja o ispunjenju  propisanih uslova za obavljanje praktičnog ispita kandidata za vozače za naseljeno mesto Sombor  i Rešenja o imenovanju komisije za primopredaju školskog poligona za obuku rizičnih učesnika u saobraćaju , izvršena je primopredaja školskog poligona za obuku rizičnih učesnika u saobraćaju od strane izvršilaca radova VD „Jugokop-Podrinje“ D.O.O Šabac  i naručioca radova grada Sombora.

 

jul 19

POČELO SOMBORSKO SPORTSKO LETO

U veličanstvenoj atmosferi u ponedeljak, 17. jula na najpopularnijem i najstarijem somborskom letnjem sportskom objektu Gradskom štrandu, više nego uspešno počela prva i jedinstvena sportsko-rekreativna manifestacija Somborsko sportsko leto koja je već na startu svog čitavosedmičnog dešavanja okupila čak više od 200 učesnika

Prisutne je najpre pozdravila najuspešnija sportistkinja somborske opštine minule dve decenije, šampionka u trofejnom kajakaškom sportu Antonija Nađ Kosanović, danas gradska većnica za sport, omladinu i decu i najzaslužnija za početak jednog novog koncepta u oblasti aktivne masovne letnje sportske rekreacije, da bi joj se u obraćanju okupljenim sportistima i publici pridružili Ilija Lalić, stručni saradnik Sportskog saveza grada Sombora, Miloš Aleksić, potpredsednik gradske sportske organizacije, te zamenik gradonačelnice grada Sombora Antonio Ratković. Svi su oni pružili podršku najspremnijim klubovima, trenerima i sportistima pojedincima da Somboru ali i mnogo široj regiji podare novo lepo lice koje ćemo u daljim našim člancima beležiti sa posebnom voljom. Pročitati ostatak ovog unosa »

jul 17

JEČAM I PŠENICA POŽNJEVENI SA 8,2 HEKTARA UZURPIRANIH POVRŠINA

Žetva ječma sa uzurpirane parcele

Radna grupa zadužena za skidanje useva sa uzurpiranih površina izdala je saopštenje za javnost u kojem navodi da je u žetvenom periodu, ječam požnjeven sa 5,88 hektara, a pšenica sa 2,37 hektara.

Na osnovu zapisnika poljočuvara i poziva upućenim uzurpatorima, do sada je za uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta  u proizvodnoj  2016/2017. godini, u skladu sa iznosima utvrđenim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu izvršena naplata uzurpacije na 31,01 hektar.

Radna grupa je ustanovila da Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine poseduje veći broj zapisnika Poljočuvarske službe grada Sombora, u kojima se navode podaci o uzurpaciji državnog poljoprivrednog zemljišta pod sojom, suncokretom, kukuruzom i šećernom repom.

Radna grupa poziva pravna i fizička lica koja su bez pravnog osnova obradila državno poljoprivredno zemljište da se jave Odeljenju za poljoprivredu Gradske uprave grada Sombora, prizemlje „Županije“, kancelarije broj 50 i 55, svakog radnog dana u vremenu od 7.30 do 15.00 časova, kako bi izbegli prinudno skidanje useva i druge zakonom propisane mere.

Originalno saopštenje za javnost dostupno je ovde.

 

 

                                                      Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jul 17

GRADSKO VEĆE: KONKURS ZA SUFINANSIRANJE POTREBA U OBLASTI SPORTA ZA PERIOD OD 1. JULA DO 31. DECEMBRA 2017.

72. sednica Gradskog veća

Nakon sprovedenih mera finansijske konsolidacije, utvrđenih na 33. sednici Skupštine grada Sombora 20. oktobra 2015. godine,  JKP „Energana“  je postalo kreditno sposobno preduzeće i preuzelo je na sebe ulogu nosioca kredita,  za koji je pre dve godine  bio zadužen  JKP „Vodokanal“.  U narednih pet godina „Vodokanal“ će imati ulogu jemca, kao i JKP „Čistoća“ odlučili su nadzorni organi ovih preduzeća, a saglasnost  na odluke nadzornih odbora „Čistoće“ i „Vodokanala“,  na 72. sednici dalo je Gradsko veće.

Članovi Veća su odlučili i o raspisivanju javnog poziva za sufinansiranje potreba u oblasti sporta za period 1. jul 2017.  –  31.  decembar 2017. godine.

Za stručno-pedagoški rad trenera opredeljen je iznos od 1.380.000,00 dinara, za stipendije 922.000,00, osnovne troškove klubova 7.090.000,00 dinara, za posebne programe klubova 2.332.000,00  i za manifestacije 473.000,00 dinara.

Na 72. sednici, održanoj 17. jula 2017. godine, Gradsko veće je dalo saglasnost na zaključenje  aneksa ugovora između Grada Sombora i JKP „Prostor“ o održavanju neaktivnih grobalja u Gakovu, Kljajićevu, Kruševlju, Čonoplji, Bačkom Monoštoru i Kolutu.

Veće je odlučilo i o drugim pitanjima iz delokruga svog rada.

                                                      Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jul 14

U PONEDELJAK, 17. JULA, POČINJE „SOMBORSKO SPORTSKO LETO 2017“

Somborsko sportsko leto

Manifestacija „Somborsko sportsko leto 2017“ održavaće se na kupalištu „Štrand“, svakodnevno, od 17. do  23. jula 2017. godine u popodnevnim satima – od 17.00 do 20.30 časova.

Cilj manifestacije jeste promocija sporta i zdravih stilova života među decom i mladima, koji će imati priliku da se  u „malim školama“ sporta informišu o: fudbalu, košarci,  rukometu, vaterpolu, boksu, savate boksu, odbojci i kajaku.

Na edukativnim radionicama za decu i mlade, biće reči o prevenciji bolesti zavisnosti, važnosti održavanja higijene ruku za zdravlje dece, važnosti negovanja zdravih stilova života, ali i opasnostima koji vrebaju mlade u svetu trgovine ljudima.

Manifestaciju je sa 150.000,00 dinara podržala lokalna samouprava, a saradnici u realizaciji su Sportski savez grada Sombora, Crveni krst i Sportski centar „Soko“.

Manifestaciju podržavaju  i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu; „Sport za sve Vojvodine“ i Savez za fitnes i rekreaciju Srbije.

Ova prva somborska letnja sportska manifestacija počeće svečanim otvaranjem,  u ponedeljak 17. jula, u 16.00 časova na kupalištu „Štrand“, uz prisustvo zamenika gradonačelnice Antonija Ratkovića, Antonije Nađ Kosanović, članice Gradskog veća za oblast sporta, dece i omladine, kao i predstavnika suorganizatora.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jul 14

MINISTAR TRIVAN: REZERVAT BIOSFERE „BAČKO PODUNAVLJE“ JE POČETAK DRUGE FILOZOFIJE I LOGIKE, KAKVA SRBIJA MOŽE DA BUDE

Promociji prisustvovali predstavnici opština Apatin, Bač, Odžaci, Bačka Palanka, udruženja i organizacija

U Somboru je, mesec dana nakon proglašenja, odnosno upisa rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ u UNESKO Svetsku listu rezervata biosfere, održana promocija ovog drugog rezervata biosfere u Srbiji i prvog u Vojvodini.

U zdanju Županije,  u skupštinskoj sali,  okupili su se predstavnici opština Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka i grada Sombora na čijem području se prostire RB „Bačko Podunavlje“, kao i predstavnici  udruženja i organizacija koji se bave zaštitom životne sredine, ali i pojedinci čija je životna filozofija utemeljena na zdravoj prirodi, zdravoj životnoj sredini.

Ljubiteljima i čuvarima prirode obratili su se: ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, Jasmina Tatarac, generalna sekretarka Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKOM, Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode,  Duška Dimović, direktorka WWF – Svetske organizacije za prirodu u Srbiji i domaćin promocije, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je pozdravila prisutne i zahvalila se svim institucijama koje su se angažovale na tome da RB „Bačko Podunavlje“ bude upisan u  Svetsku listu rezervata biosfere.

„Veoma je značajno što je rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan u svetsku listu rezervata biosfere, pod zaštitom UNESKA. To je od velikog značaja jer program „Čovek i priroda“,  u okviru kojeg je  proglašen rezervat biosfere,  podrazumeva jednu sinergiju između čoveka i prirode i podrazumeva uspostavljanje  balansa kojim se očuvanje prirode uspostavlja u funkciji održivog razvoja. Otvara nam se i mogućnost da  upoznamo i iskustva onih koji su u tome otišli korak dalje i da rezervat biosfere  bude tačka oslonca kada su razvojne, ekonomske šanse u pitanju“, kazala je gradonačelnica i istakla da je za lokalnu samoupravu od velikog značaja kako saradnja sa udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine, tako i sa Ministarstvom zaštite životne sredine i pokrajinskim organima koji su i inicirali proglašenje područja „Bačkog Podunavlja“ za rezervat biosfere. Pročitati ostatak ovog unosa »

jul 14

UTVRĐEN PREDLOG LISTE ODOBRENIH PROJEKATA PO KONKURSU „LAP ZA MLADE 2017“

Na konkurs „LAP ZA MLADE 2017“  prijavljeno je 37 projekata. Nadležna komisija pregledala je sve prijave i odlučila da tri projekta odbije, a 3.000.000,00 dinara, koliko je bilo na raspolaganju po osnovu konkursa, raspodelila je na 34 projekta.

Učesnici konkursa koji nisu zadovoljni predlogom komisije imaju pravo da zaključno sa 19. julom  2017. godine upute prigovor komisiji i to isključivo u štampanom obliku na pisarnici Gradskog uslužnog centra (Trg cara Uroša 1, Sombor, šalteri 11 i 12), sa napomenom „Prigovor na preliminarnu rang listu  – LAP ZA MLADE 2017“ .

Učesnici konkursa čiji su projekti odobreni imaju obavezu, da zaključno sa 19. julom 2017. godine, komisiji dostave predlog izmenjenog budžeta projekta koji mora biti usklađen sa odobrenim iznosom budžeta projekta. Predlog izmenjenog budžeta ne može sadržati nove stavke, niti nove troškove koji nisu navedeni u prvobitnom predlogu budžeta projekta. Realizatori projekta mogu da predlože smanjenje projektnih aktivnosti ili da ih usklade sa predloženim budžetom.

Predlog liste projekata dostupan je ovde.

                                                                        Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jul 13

SKUPŠTINA USVOJILA REBALANS BUDŽETA ZA 2017. GODINU PREMA KOJEM JE RASPOLOŽIVI NIVO SREDSTVA UVEĆAN ZA 11,2 ODSTO

15. sednica Skupštine grada

Skupštinskom Odlukom o prvom rebalansu Odluke o budžetu grada Sombora tekući prihodi su  u odnosu na prvobitnu Odluku uvećani za 11,2 odsto, odnosno 299,9 miliona dinara i definisani su na nivou od 3.171.452.587,00 dinara.

Prema obrazloženju koje  je Sava Dojić, član Gradskog veća (GV) za finansije i privredu naveo na 15. sednici Skupštine grada, održanoj 11. jula 2017. godine, rebalans  budžeta je  uslovljen rasporedom suficita koji je utvrđen Odlukom o završnom računu budžeta grada Sombora za 2016. godinu, a koji je iznosio 115.237.552,00 dinara. Osim toga, kako je naveo član GV Dojić, pojedini korisnici budžetskih sredstava izrazili su potrebu za prestrukturiranjem pojedinih budžetskih stavki, a izmenjeni su i  određeni zakoni i prateći akti koji utiču na funkcionisanje budžetskog sektora, što je takođe trebalo definisati  prvim rebalansom budžeta za 2017. godinu.

Kako je navedeno,  najviši nivo rasta planiran je u okviru ulaganja u komunalnu infrastrukturu, kako u obliku samostalnog finansiranja iz budžeta, tako i u obliku sufinansiranja putem projekata sa višim organima vlasti. Pročitati ostatak ovog unosa »

jul 13

PROMOCIJA REZERVATA BIOSFERE „BAČKO PODUNAVLJE“

Rezervat biosfere

Odlukom Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa „Čovek i biosfera“, Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan je u UNESKO Svetsku listu rezervata biosfere. Odluka je doneta 14. juna 2017. godine  tokom zasedanja Saveta u Parizu, a  promocija rezervata biće organizovana  14. jula 2017. godine, u vremenu od 11.00 do 13.00 časova,  u velikoj sali u zgradi somborske lokalne samouprave (Trg cara Uroša 1, Sombor).

Promociju organizuje Grad Sombor u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Svetskom organizacijom za prirodu u Srbiji  – WWF.

Ispred Grada Sombora učesnike i goste pozdraviće gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, a potom će uslediti i obraćanje  predstavnika  Ministarstva za zaštitu životne sredine, Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKOM, Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Svetske organizacije za prirodu u Srbiji – WWF.

***

„Bačko Podunavlje“

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ deo je „Evropskog Amazona“ koji predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Površina rezervata prostire se na 176.635 hektara, a  obuhvata područja Grada Sombora i opština Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka.

                                                            Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jul 12

POKRAJINSKI SEKRETAR ZA POLJOPRIVREDU MR VUK RADOJEVIĆ : MERE AGRARNE POLITIKE – PREMA POTREBAMA POLJOPRIVREDNIKA

Otac i sin, Marko i Danijel Ilić

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine mr Vuk Radojević, uveo je praksu  obilaska poljoprivrednih gazdinstava. Tokom prethodnih godinu dana  u saradnji sa lokalnim samoupravama sekretar Radojević je sa svojim saradnicima održao 100 tribina i obišao brojna  poljoprivredna gazdinstva promovišući  mere agrarne politike Vojvodine i osluškujući aktuelne potrebe poljoprivrednika.

Nastavljajući praksu obilaska poljoprivrednih gazdinstava, a  u saradnji sa zamenikom gradonačelnice Sombora Antonijom Ratkovićem i Darkom Radulovićem, članom Gradskog veća za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine,  sekretar Radojević i  pomoćnik  sekretara  Vladislav  Krsmanović, posetili su  gazdinstvo Marka Ilića u Bačkom Bregu. Sekretar je izrazio zadovoljstvo posetom Bačkom Bregu, a u neposrednom, otvorenom razgovoru Ilići su naveli da im je potrebno više informacija o kreditnim linijama Sekretarijata.

„Interesuju nas  konkursi koji  se odnose na adaptaciju i opremanje farmi, subvencije za mlade poljoprivrednike, kao i mogućnost da se na duži vremenski rok državno zemljište izdaje u zakup“, naveli su Ilići. Pročitati ostatak ovog unosa »

Starije objave «

Zvanična internet prezentacija
No Notify!