jan 28

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE U NOVOM RUHU, SA NOVIM TEHNOLOGIJAMA I NOVIM POSLOVIMA

Potpisan Ugovor o finansiranju i realizaciji posebnih programa Društvene brige za javno zdravlje tokom 2020. godine

Potpisan Ugovor o finansiranju i realizaciji posebnih programa Društvene brige za javno zdravlje tokom 2020. godine

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković posetio je danas Sombor i u pratnji domaćina, gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr Dalibora Forgića i direktorice Zavoda za javno zdravlje u Somboru dr  Dragoslave Čubrilo, obišao je adaptiranu zgradu u kojoj se nalazi ovaj Zavod..

Povod posete je završetak radova na adaptaciji ovog zdanja, koje je finansirala Pokrajina i potpisivanje ugovora između Grada i Zavoda za javno zdravlje. Radi se o Ugovoru o finansiranju i realizaciji posebnih programa Društvene brige za javno zdravlje tokom 2020. godine između grada Sombora i Zavoda za javno zdravlje Sombor.

„Davne 1875. godine je napravljena ova zgrada u kojoj se mi danas nalazimo, a od 1925. godine je ovde smešten Zavod za javno zdravlje Sombor i svedoci smo da više decenija u ovaj objekat nije ulagano. Prošle godine Pokrajinska vlada je uložila 20 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju, tako da smo danas dobili namenski objekat koji je urađen po standardima za ono što pruža Zavod za javno zdravlje Sombor, odnosno za više od 180.000 građana ne samo grada Sombora već celog Zapadnobačkog okruga“ rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković u svom obraćanju novinarima i dodao  da je ovo izuzetno značajno kako za zaposlene tako i za građane jer se radi o izuzetno važnoj ustanovi koja radi sa ozbiljnim infektivnim materijalom.

„Pokrajina će u sledećem vremenskom periodu pomoći zavodu za nabavku još novije kvalitetnije opreme, prvenstveno aparata za merenje i analize buke u ovoj regiji. Osim toga privodi se kraju projekat kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice u Somboru i očekujemo da ove godine krenemo sa radovima“ rekao je Gojković.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović istakla je da je pomoć i podrška koju su dali Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo od velikog značaja sa više aspekata.

„S obzirom da se radi o zgradi koja se nalazi pod odgovarajućim merama zaštite kako zbog njene starosti tako i arhitekture, izvedeni radovi doprineli su da se ova zaštita očuva kao što se i Grad trudi da sačuva sva kulturno-istorijska zdanja na teritoriji grada. Naravno pored toga, za nas još važnije jeste i unapređenje svih onih uslova u kojima rade zaposleni u Zavodu za javno zdravlje, ali svakako i doprinos kvalitetu usluga koje Zavod za javno zdravlje pruža. Danas smo sa Zavodom potpisali jedan novi Ugovor o finansiranju posebnih programa društvene brige za javno zdravlje, što je zapravo jedan potpuno novi pristup u finansiranju primarne zdravstvene zaštite i praćenja parametara zdravstvene zaštite, pre svega, osvrćući se na elemente koji su vezani za zaštitu životne sredine. Obezbedili smo poseban program koji će omogućiti kako kontrolu kvaliteta vode, tako i kontrolu kvaliteta buke, ali i svih onih drugih parametara na koji adekvatno treba da reaguje lokalna samouprava svojim investicijama kako bi oni bili na zadovoljavajućem nivou i tako povoljno uticali na zdravstveno stanje stanovništva“ istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Direktorica Zavoda za javno zdravlje dr Dragoslava Čubrilo je istakla da je u adaptaciju i sanaciju ove zgrade uloženo 20 miliona dinara te da su ovi radovi koji su unapredili uslove,  doveli do toga da se uvedu nove tehnologije u centru za mikrobiologiju a isto tako uvedeni su novi poslovi u centru za higijenu i humanu ekologiju.

                                                                             Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jan 28

ODRŽANA 193. SEDNICA GRADSKOG VEĆA

193. Sednica Gradskog veća

Na 193. Sednici Gradskog veća koja je održana u ponedeljak 27. januara, članovi veća su razmotrili i odlučili o devet tačaka dnevnog reda.

Između ostalog usvojen je predlog prvih izmena i dopuna plana javnih nabavki za 2020. godinu  Grada Sombora, godišnji plan raspisivanja javnih konkursa koji su od javnog interesa za Grad Sombor u 2020. godini kao i Predlog zaključka za usvajanje teksta javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi u 2020. godini.

Članovi Gradskog veća dali su Odobrenje na plan javnih nabavki sportskog centra “Soko” Sombor i kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor za 2020. godinu.  Jednoglasno je usvojen

Predlog zaključka za utvrđivanje izgleda povelje – diplome za dodelu Povelje Grada Sombora, dodelu Povelje grada Sombora i utvrđivanje novčanog iznosa.

Prema ovom predlogu Povelja Grada Sombora za 2020. godinu  dodeliće se dr Darku Kosanoviću, kao priznanje za dostignuća u prethodnoj godini,  određena je novčana nagrada  u neto  iznosu od 120.000,00 dinara  za dobitnika Povelje i potvrđen je

izgled povelje-diplome za dodelu Povelje Grada Sombora  izrađene u 2010.godini, a kao izgled povelje-diplome, koja će biti dodeljena za 2020. godinu.

                                                                       Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jan 27

SUBVENCIONISANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE I INDIVIDUALNIH POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

Agrobiznis centar za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje  u saradnji sa Gradom Somborom raspisao je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenje funkcionisanja individualnih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada Sombora za 2020.godinu.

Za realizaciju Konkursa predviđen je ukupan iznos od 5.000.000.00 dinara sa pdv-om. Sredstva za podršku investicija  prema  Konkursu  dodeljuju se bespovratno. Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 100% od ukupne vrednosti.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi do 250.000,00 dinara sa pdv-om. Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 50.000,00 dinara sa pdv-om.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju fizička lica – nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu sa teritorije Grada Sombora.

Obrazac prijave se podnosi od 27. januara do 12. februara 2020. godine, u prostorijama ABC, Laze Kostića 5, svakog radnog dana od 8 do 15 časova.

Više informacija, način prijave i potrebne obrasce možete pogledati ovde.

Dodatne informacije možete dobiti lično u Agrobiznis centru od 8 do 15 časova, Laze Kostića br.5 Sombor,  ili putem mejla office@agrobizniscentar.rs.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jan 27

SVETI SAVA – SAVINDAN OBELEŽEN U SVIM OBRAZOVNIM USTANOVAMA U SOMBORU

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prisustvovala osveštenju Slavskog kolača i programu koji su pripremili učenici i profesore Srednje poljoprivredno prehrambne škole u Somboru

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prisustvovala osveštenju Slavskog kolača i programu koji su pripremili učenici i profesore Srednje poljoprivredno prehrambene škole u Somboru

Učenici, studenti i prosvetni radnici širom Srbije  danas proslavljaju školsku slavu – Svetog Savu.

Svetosavske svečanosti priređene su u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Sombora, Predškolskoj ustanovi „Vera Gucunja“, te na Pedagoškom fakultetu u Somboru.

Sveti Sava je bio prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj, začetnik srpske književnosti. Kao školska slava, Sveti Sava  je ustanovljen 1840. godine na osnovu predloga Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu.

Školsku slavu – učenicima, studentima i prosvetnim radnicima – čestitala je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je tim povodom posetila Srednju poljoprivredno-prehrambenu školu u Somboru i prisustvovala osveštenju Slavskog kolača i programu koji su pripremili učenici i profesori ove srednje škole.

                                                                      Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jan 27

GASTRONOMSKA PONUDA SOMBORA NA SAJMU PIROTSKE PEGLANE KOBASICE

Sombor predstavljen na osmom Sajmu pirotske peglane kobasice

Sombor predstavljen na osmom Sajmu pirotske peglane kobasice

Proteklog vikenda u Pirotu je održan osmi po redu Sajam pirotske peglane kobasice, a na njemu je i ove godine Sombor imao svoje predstavnike.

Pirotska hala „Kej“ ove godine okupila je 40 proizvođača peglane kobasice i 150 proizvođača rakije, vina, sireva i meda, a prema ocenama organizatora, ovo je bio najposećeniji sajam do sada.

Gastronomsku i turističku ponudu Sombora na osmom Sajmu peglane kobasice u Pirotu predstavili su Gazdinstvo „Stokuća“, Vinarija „Stanimirović“ Vinarija „Vrt“ iz Riđice i Turistička organizacija grada Sombora.

Poseta Pirotu poslužila je predstavnicima Grada Sombora, zameniku gradonačelnice Antoniju Ratkoviću i šefu Kabineta gradonačelnice Ljiljani Mirić Marinković, da razgovaraju o novim vidovima saradnje.

Stručni žiri izabrao je pobednika, a za najboljeg proizvođača peglane kobasice izabran je Aleksandar Džunić i njegova ekipa “Kada padne prvi sneg” koji je drugu godinu za redom osvojio ovo laskavo priznanje. Drugo mesto sa samo 2 boda manje osvojio je Milan Savić i ekipa “MM”, dok je trećeplasirana ekipa “Kozorog” na čelu sa Nenadom Zlatkovićem.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

jan 27

SVETOSAVSKA ČESTITKA

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović

Dragi učenici i studenti,

Poštovani nastavnici i profesori,

 

Proslava Svetog Save – školske slave 27. januara, prilika je da svima vama ovim putem zahvalim i izrazim svoje najdublje poštovanje, jer ste upravo Vi prvi i najautentičniji sledbenici misije prvog srpskog prosvetitelja!

Sveti Sava je svojim vizionarskom promišlju i mudrošću utemeljio puteve prosvetiteljstva, ali obrazovanja i učenja kao jedinog pravog puta bez kojeg nijedan drugi napredak ne bi bio moguć.

Čestitajući vam praznik, dragi đaci, poželeću vam da svaki izazov pred kojim se nađete iskoristite kao priliku da kroz obrazovanje unapredite svoja znanja, postanete ispunjeniji i bolji ljudi i uložite napor da stvorite nešto dobro i veliko što će doprineti boljitku zajednice u kojoj živite i stvarate, a da se svaki vaš učitelj raduje i slavi vaš uspeh kao rezultat zajedničkih napora i timskog rada.

Svakoga dana se podsećajte da su obrazovanje, duhovnost, tolerancija i čestitost vrhovne vrednosti kojima treba da se upravljate u životu!

Čestitam vam vaš praznik – Srećan Savindan!

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović

Zvanična internet prezentacija
No Notify!