мај 16

AMБАСАДОР ФИНСКЕ ПОСЕТИО СОМБОР

Њ.Е. Перти Иконен и градоначелница Душанка Голубовић

Њ.Е. Перти Иконен и градоначелница Душанка Голубовић

Амбасадор Финске Њ.Е. Перти Иконен и економски саветник у Амбасади Финске Игор Маџаревић, боравили су данас у Сомбору.

Домаћини,  градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и прим. др Зоран Парчетић,  са сарадницима представили су град Сомбор, а градоначелница је истакла да је посебно радује, што ће осим сарадње у области културе бити разговора и о привредној сарадњи.

„Сарадња у области културе је већ успостављена, очекујемо и успостављање привредне сарадње и очекујемо резултате од овог сусрета у Сомбору“, истакла је Голубовић.

Њ.Е. Иконен је рекао, да с обзиром на чињеницу да текстилна индустрија постоји у Сомбору има простора за сарадњу у овој области, као и у области производње обуће.

Амбасадор Финске је рекао да у Србији послује 10 финских компанија, међу којима и компанија „Линдстром“  из области производње текстила.

Након званичних разговора у локалној самоуправи, према програму посете Њ.Е. Иконена,  у Регионалној привредној комори Сомбор одржан је састанак са привредницима Западнобачког управног округа, где је привредницима представљена Финска.

Према програму посете амбасадор Иконен је у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ отворио   изложбу  „Иновативни дизајн Финске“. С обзиром на чињеницу да је дизајн кључни стратешки елемент финских компанија, на изложби су на фото панелима дочарани иновативност и аутентичност финског дизајна који несумњиво доприноси успешности финских компанија.

Амбасадор је посетио и Гимназију „Вељко Петровић“  и ученицима одржао предавање о Финској и обогатио школску библиотеку поклонивши неколико књига финских књижевника.

***

Финска – најсрећнија земља

Финска има 5,5 милиона становника, прошле године прославила је 100 година постојања, од 1955. године је чланица Уједињених нација, а од 1996. године Европске уније.

Према истраживању УН, Финска је недавно оцењена као најсрећнија земља, мерено осећајем како грађани доживљавају своју државу.  Грађани су оцењивали родну равноправност, безбедност, корупцију и друго.

Основни разлог оваквих оцена Финаца јесте образовни систем и природа. Учитељ је, према речима Њ.Е. Иконена, најцењенија професија у Финској и тешко је уписати Учитељски факултет.

„Добри учитељи уче децу, која постају добри људи“, истакао је Иконен.

Осим што је најсрећнија земља, Финска је прва по писмености, по стабилности

институција, међу прве три земље је по најмањој корупцији.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација