окт 09

АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ У ПОСЕТИ СОМБОРУ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић примила амбасадора Републике Аустрије Њ.Е. Николауса Лутеротија са сарадницима

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић примила амбасадора Републике Аустрије Њ.Е. Николауса Лутеротија са сарадницима

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић данас је била домаћин амбасадору Републике Аустрије Њ.Е. Николаусу Лутеротију приликом прве посете Сомбору. Градоначелница је дочекала Амбасадора и његове сараднике  у згради Жупаније где је  уприличен пријем и састанак на ком су се разматрале могућности за даљу сарадњу Града Сомбора и Републике Аустрије.

Презентацијом географских и привредних потенцијала, али и културолошких одлика, гостујућа делегација се упознала са Сомбором.

Њ.Е. амбасадор Републике Аустрије Николаус Лутероти рекао је да је много добрих ствари чуо о Сомбору и да се због тога одлучио да дође у посету како би разговарали о могућностима сарадње и о продубљивању постојећих пројеката.

„Односи између Аустрије и Србије никад нису били бољи, а то почива на томе што политички, привредни и културни односи имају дугу традицију. Најважније у тој сарадњи јесу заправо људи. У Бечу има много људи који су пореклом из Србије и чине важну групацију становништва у Аустрији, те везе јесу заправо највећи разлог што Аустрија подржава Србију на њеном путу ка Европској унији“ рекао је Њ.Е. Николаус Лутероти истакавши заинтересованост аустријских инвеститора за привредна улагања у Сомбору.

„Свакако и ми се радујемо свакој будућој сарадњи и имамо много идеја и пројеката које би могли да реализујемо. Живот великог броја наших суграђана на територији Аустрије, посебно Беча, јесте нешто што нас везује, али свакако и једна добра пракса локалних самоуправа и генерално државе Аустрије да направе квалитетнији живот за своје грађане, што је свакако циљ и града Сомбора“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић и додала: „За нас је од великог интереса да аустријски инвеститори препознају Сомбор као локацију која би била атрактивна за њихова улагања и у том смислу свакако да ћемо се максимално потрудити да изађемо у сусрет захтевима инвеститора“.

Након званичног састанка у згради Жупаније гости су у пратњи градоначелнице и њених сарадника пешке обишли главну улицу и посетили Градски музеј где им је презентована стална поставка ове значајне културне установе. На лицу места кроз богату колекцију експоната им је презентована историја овог подручја.

На крају данашње посете Њ.Е. амбасадор Републике Аустрије Николаус Лутероти и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима посетили су просторије УГ „Герхард“ где су се у кратким цртама упознали са радом и историјатом овог удружења, као и са плановима и циљевима у наредном периоду.

                                                                   Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација