АМБАСАДОРКА АУСТРАЛИЈЕ У СРБИЈИ, РУТ СТЈУАРТ ПОСЕТИЛА СОМБОР.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Амбасадорка
Аустралије у Србији Рут Стјуарт

На позив градоначелнице Сомбора, Душанке Голубовић, јуче је поводом отварања првог Филмског фестивала Дунавско-панонске регије „Породица народа / Family of Nations“ Сомбор посетила новопостављена амбасадорка Аустралије у Србији, Рут Стјуарт.

На пријему у здању Жупаније, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је новопостављеној амбасадорки Аустралије у Србији Рут Стјуарт честитала именовање и` пожелела добродошлицу пре свега у нашу земљу а затим и у наш град, изразивши наду да ће ово бити тек почетак наставка једне добре сарадње која је успостављена у претходном периоду.

-„Кроз ову сарадњу заједно са амбасадом Аустралије и етно мрежом, град Сомбор је успоставио значајну комуникацију са градом Пиротом из које су проистекле конкретне мере и резултати . Пре свега, ревитализација једне врсте ћилима која се производила на подручју Сомборске општине тј. у месту Стапар и сада је поново тамо, а ове године се трећа колонија израде ћилима одржава код нас у Стапару“, рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и изразила наду да ће амбасадорка посетити колонију. Градоначелница је још једном подсетила на добру сарадњу са амбасадом Аустралије и бившом амбасадорком која је значајан допринос дала очувању културне баштине Србије али и афирмацији женског предузетништва.

Након кратке презентације града Сомбора амбасадорка Аустралије у Србији Рут Стјуарт се захвалила домаћинима на позиву и градоначелници на пријему. Ово је по њеним  речима након именовања и доласка у Србију њена прва званична посета неком граду у Србији. Она се искрено нада да ће успети да буде добар сарадник као и њена претходница и да ће и даље радити на што бољем повезивању народа Аустралије и Србије.

У току боравка у Сомбору амбасадорка Аустралије Рут Стјуарт је у пратњи домаћина обишла здање Жупаније и презентована јој је историјска слика „Битка код Сенте“,  градоначелница Душанка Голубовић јој је уручила пригодан поклон а након тога је у фијакеру са гошћом обишла шири центар Сомбора.

У здању галерије „Милан Конјовић“ амбасадорка Аустралије упознала се са животом и делима великог сомборског уметника Милана Коњовића.

Након обиласка града и градских знаменитости амбасадорка Аустралије у Србији Рут Стјуарт је заједно са градоначелницом Сомбора Душанком Голубовић и њеним сарадницима Немањом Сарач и Браниславом Сворцан присуствовала отварању првог Филмског фестивала Дунавско-панонске регије „Породица народа / Family of Nations“

Амбасадорка Рут Стјуарт је иначе за овај фестивал саставила селекцију „Core Diplomatiqum“ са три остварења из своје земље. Она је тим поводом истакла да је ово један од најбољих начина да се људи једне земље боље упознају. Па зато један од филмова и говори о томе како људи у Аустралији третирају људе који се разликују од њих самих ( конкретно се ради о људима са аутизмом).

Пуна утисака амбасадорка Аустралије у Србији Рут Стјуарт се вратила у Београд уз чврсто обећање да ће врло брзо доћи поново у Сомбор.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу