КОНЦЕПТ УВОЂЕЊА ПРОЦЕСА ДИГИТАЛНЕ ПАРТИЦИПАЦИЈЕ ГРАЂАНА ЗА УРБАНИСТИЧКЕ И ПРОСТОРНЕ ПЛАНОВЕ НА ПРИМЕРУ СОМБОРА

Презентација концепта

Концепт за увођење процеса дигиталне партиципације за урбанистичке и просторне планове на нивоу локалних самоуправа, на примеру града Сомбора, презентован је јуче,  12.09., у згради локалне самоуправе.

Документ за увођење дигиталне партиципације грађана, је израдила немачка фирма „Тетраедар“, на основу Меморандума који су у априлу  потписали Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,  Немачка организација за међународну сарадњу  и  развој – ГИЗ (у оквиру „Амберо“ пројекта) и град Сомбор.

Градоначелница Душанка Голубовић, поздравила је присутне, мр Ђорђа Милића, помоћника министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и  инфраструктуре, Драгану Живковић из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије, Харолда Милера, вођу тима „Амберо“ пројекта и његове сараднике, др Штефана Вилфорта, генералног директора немачке фирме „Тетраедар“ која је израдила концепт, Клару Даниловић и Игора Мишчевића, представнике Сталне конференције градова и општина.

Помоћник министра мр Милић, је навео да је примена наведеног концепта идеја Министарства из 2014. године и да је сврха његове примене ефикаснији систем планирања.

„Реч је о системски важном кораку који нас уводи у ново дигитално окружење и новој комуникацији између свих учесника“, казао је Милић и додао да је при томе најважније заштитити јавни интерес.

Основа за израду концепта који је презентовао др Вилфорт, била је постојећа пракса у Сомбору и Србији у односу на праксу у Немачкој, у којој се концепт примењује.

Реч је о апликацији која би грађанима била доступна на интернет страници града и на основу које би они могли да се благовремено информишу о урбанистичким и просторним планским документима, као и да оставе своје примедбе или коментаре.

„Ово је само први корак ка реализацији концепта који је у суштини упутство грађанима који користе интернет, на који начин да приступе планском документу и да оставе коментар“, закључила је градоначелница Душанка Голубовић.

Презентацији су присуствовали и Мирослав Ковачић, члан Градског већа за комуналну делатност и инвестиције, начелница Градске управе Хелена Роксандић Мусулин, са сарадницима и архитекте и планери Јавног комуналног предузећа „Простор“.

Концепт дигиталне партиципације на примеру града Сомбора биће презентован у другим градовима у Србији, а потом у наредним годинама следи прилагођавање апликације, спровођење пилот пројекта у Сомбору и последњи и четврти корак имплементација у Србији.

Послови информисања и односа са јавношћу