апр 06

БАТЕЗ: ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ГРАД СОМБОР ЋЕ КАО ПРАВИ ПАРТНЕРИ, КОРАК ПО КОРАК, ОБЈЕКТЕ ПРИВОДИТИ НАМЕНИ

Затворени базен изграђен 1981. године

Представници Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Владимир Батез, секретар и Патрик Дрид, подсекретар, посетили су Сомбор, где су са домаћинима разговарали о кључним питањима у области спорта.

Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора, Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за област спорта, деце и омладине,  Душан Секулић, директор Спортског центра „Соко“ и Драган Максимовић, председник Спортског савеза града Сомбора,  госте су информисали о издвајањима за спорт, стању спортских објеката и приоритетима у области спортске инфраструктуре које је потребно решавати.

Покрајински секретар и подсекретар, у пратњи домаћина обишли су Градски стадион, салу за физичко у Средњој техничкој школи, реновирану салу за борилачке спортове, Градску халу „Мостонга“, затворени и отворени базен.

Батез је казао да је обилазак терена био сврсисходан, те да сада има јаснију слику о томе каква је ситуација на терену.

„Покрајински секретаријат на неки начин може да суфинансира неке ствари које су приоритет у области спортске инфраструктуре.  На Градском стадиону  је потребно  обезбедити  прикључке  за струју, воду и грејање у новим клупским просторијама и свлачионицама и објекат привести намени. Тај објекат не користи само фудбалски клуб, већ и атлетски клуб и може много других садржаја да се одвија у том простору“, навео је Батез.

Покрајински секретар је навео да му је познато да су у свим сомборским средњим  школама  проблем  фискултурне сале, те да ће  пројекат фискултурне сале у Средњој техничкој школи бити потребно  изменити у односу на потребе школе и габарите који су презентовани.

Батез је изразио велико задовољство начином на који је санирана  и адаптирана сала за борилачке спортове и истакао да је за сваку похвалу све што је до сада урађено, да су средства апсолутно наменски утрошена и изразио уверење да ће тај објекат служити својој намени у наредном периоду.

„Проблеми у Градској хали су везани за инфраструктуру чији је животни век практично већ на издисају.  И то је призор који видимо  када обилазимо Војводину у којој су сви објекти грађени седамдесетих и осамдесетих година  прошлог века.  Тренутно је  ситуација таква да је јако тешко градити нове инфраструктурне објекте, али  то је од стратешке важности, јер без инфраструктуре не можемо да очекујемо да имамо развој спорта,  који смо предвидели стратешким документима. Наш приоритет у наредном периоду јесте обнављање  спортске инфраструктуре  и  школски спорт. Циљ нам је да се база деце  повећа и да са децом раде што стручнији људи“, рекао је Батез и нагласио да не би требало запоставити клубове који су  производна јединица у спорту.

„Клубови  стварају спортисте, такмичаре, а  када имамо врхунског спортисту он ће да буде прави пример деци која су почела да се баве спортом.  Захвалан сам градоначелници која је  упутила позив да дођемо у Сомбор и са представницима Града смо се договорили да Покрајински секретаријат за спорт и Град Сомбор, као прави партнери  корак по корак,  приводимо објекте намени“ казао је Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину.

Антонија Нађ Косановић је истакла да јој је задовољство што су представници Покрајинског секретаријата за спорт боравили у Сомбору на Међународни дан спорта.

Нађ Косановић је истакла да је приоритет да се у 2017. години приведе намени источна трибина на стадиону ФК „Раднички“ и споредни пут како би се лакше дошло до трибина. Нађ Косановић је указала на значај школског спорта, масовност, али и на услове које је потребно обезбедити  за спортске почетке  најмлађих суграђана.

Директор Спортског  центра „Соко“  Душан Секулић је навео да  локална самоуправа  управља и води бригу о девет капиталних спортских објеката у граду.

„Све оно што се дешава у спорту и рекреацији у граду одвија се у објектима СЦ „Соко“. Неки од њих спадају у домен споменика културе , као што је Соколски дом, а комплекс Градске хала „Мостонга“ изграђен је 1971.  године, отворени и затворени базен 1981. Године. Трудимо  се у складу са нашим могућностима, а  град у складу са буџетом, да објекте држимо у пристојном стању, да буду у функцији и на располагању, пре свега спортистима и рекреативцима. Адаптација и реконструкција објеката је потребна и очекујемо помоћ  покрајине и републике. Сматрам  да је долазак Покрајинског секретара за спорт  са циљем да се помогне спорт у граду Сомбору и надамо се ће  АП Војводина  наћи начин помогне адаптацију и реконструкцију спортских објеката“, рекао је Секулић.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација