БОГОЈАВЉЕНСКИ ОБИЧАЈИ ПРИЛАГОЂЕНИ ВРЕМЕНСКИМ УСЛОВИМА

БОГОЈАВЉЕНСКИ ОБИЧАЈИ ПРИЛАГОЂЕНИ ВРЕМЕНСКИМ УСЛОВИМА

Богојављање је један од 15 највећих хришћанских празника који се обележава на више начина, а традиционално се 19. јануара пливачи такмиче ко ће пре допливати до часног крста.

Лед на каналу и брига организатора за сигурност учесника били су основни разлози што је Богојављење у Сомбору обележено на другачији начин – вежбањем на леду.

Сомборцима који су се окупили на Штранду обратили су се председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић и Слободан Суботић, председник Организационог одбора ове манифестације, обележавању Богојављења присуствовала је и Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за област спорта, деце и омладине.

Истичући значај обичаја, присутне  је испред локалне самоуправе поздравио председник Скупштине града.сви

  • Обичаји су корени из којих су разгранати наши животи и због тога их требамо поштовати и одржавати. Међутим, када су околности као ове данас, на прво место морамо ставити здравље. Јер само здрав човек, може остварити своје личне амбиције и дати пун допринос друштвеној фдзаједници у којој живи. С обзиром да је и обичај пливања за часни крст на Богојављење подстакнут  жељом за здрављем, верујем да је и нас испоштован.  Свима вама који сте се пријавили да пливате на овај хришћански празник желим добро здравље, а биће прилике наредних година да Богојављење обележите на традиционалан начин – казао је прим. др Парчетић.

Пливање за часни крст Први пут је у Сомбору организовано 2012. године и тада се такмичило 12 пливача, наредних година број учесника се повећавао, да би се 2016. године такмичило 29 пливача.

Организатор пливања за часни крст је Завичајно удружење Срба „Коријени“ у Сомбору.