ДВЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ, ЕКОНОМСКА ИЗ СОМБОРА И СТРУЧНИ ЦЕНТАР ИЗ КИШКУНХАЛАША, РЕАЛИЗУЈУ ПРОЈЕКАТ КОЈИМ ПРОМОВИШУ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА, КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ..

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, отварајући конференцију партнерима у пројекту пожелела је успешну реализацију свих пројектних активности
Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, отварајући конференцију партнерима у пројекту пожелела је успешну реализацију свих пројектних активности

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, отварајући конференцију партнерима у пројекту пожелела је успешну реализацију свих пројектних активности

Данас је у Сомбору одржана отварајућа  конференција пројекта „Сарадња младих у области заштите природе, промоције здравих стилова живота, културног наслеђа и унапређења туризма кроз прекограничну сарадњу“. Пројекат се финансира у оквиру Interreg IPA CBC програма прекограничне сарадње Мађарска –Србија, а партнери у пројекту су сомборска Средња економска школа као водећи корисник и Стручни центар са домом ученика „Вари Сабо Иштван Кишкунхалаш“  из Бач Кишкун регије.

Како су истакли директори школа,  Економске  Драгомир Миљић и Едина Сабо (Szabő Edina) директорка школе из Кишкунхалаша, две школе сарађују од 2010. године, а овај пројекат је резултат  добре сарадње у претходним пројектима.

Циљ овог пројекта је унапређење проактивног учешћа младих у промовисању прекограничног региона у области културе, културног наслеђа, спорта и заштите природе путем заједничких активности, што ће допринети квалитетнијем провођењу слободног времена младих.

Укупна вредност пројекта је 116.903,25 евра, од којих средства Европске уније износе 99.367,76 евра, а остатак средстава обезбедили су учесници пројекта.

Директор Економске школе, захвалио се локалној самоуправи што је суфинансирањем омогућила  школи учешће у пројекту.

Конференцију су, обраћањем присутнима, отворили градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и градоначелник Кишкунхалаша Роберт Филеп (Fülöp Róbert).

Градоначелница Сомбора је истакла да јој је задовољство што су у Сомбору у два дана одржане отварајуће конференције два пројекта, прошлог петка конференција за пут „Сомбор-Баја 2“  и данашња конференција пројекта у чијој реализацији учествују млади људи што пројекту даје посебан значај.

„У Сомбору живи више од 20 националних заједница и због тога је значајна свака активност која афирмише сарадњу различитих  националних заједница. У оквиру оваквих пројектних активности  у којима су теме културно  наслеђе, заштита  животне средине млади људи имају прилику да нађу пријатеље и то пријатељство наставе и мимо  реализације пројекта За нас је од великог значаја што Европска унија разуме и кроз фондове подржава значај заштите животне средине, посебно са аспекта  резервата биосфере  „Бачко Подунавље“, истакла је градоначелница и захвалила се школама које су дале  значај унапређењу прекограничне сарадње и управи Кишкунхалаша, која је препознала и подржала пројекат који ће допринети унапређењу живота наших суграђана.

Градоначелник Кишкунхалаша је истакао да је први пут боравио у Сомбору пре неколико година и да од тада радо посећује наш град.

„Сомбор је добар партнер и надам се да ћемо сарадњу наставити“, навео је Филеп.

У оквиру пројектних активности, биће спроведено истраживање о ставовима и предрасудама младих, организована  панел расправа  на тему потреба и проблема младих у прекограничном региону,  камп за младе и друге активности.

Пројекат би требало да се реализује до 28. фебруара 2019. године.

Послови информисања и односа са јавношћу