„ФОРУМ ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ“ У СОМБОРУ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић актвино учествовала у раду

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић активно учествовала у раду

У Сомбору је данас у Великој сали Жупаније отворен дводневни „Форум градоначелница Југоисточне Европе“, са темом унапређења равноправности полова у политици и родног буџетирања, који је окупио градоначелнице и жене на функционерским позицијама у локалним самоуправама.

Догађај је званично отворио генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станојичић.

„Стална конференција градова и општина је пре више година препознала разлоге зашто треба родну равноправност уврстити у програм ове и сваке овакве организације, али и сваке општине или града. Наиме, показало се кроз вишегодишњу сарадњу и пројекте које спроводимо да практично комплетна донаторска заједница води рачуна о родној компоненти у пројектима који треба да се спроводе, тако да смо и ми кроз наше стратешке документе претходних година уградили родну равноправност као врло важну компоненту, а практично је сада спроводимо кроз све што радимо. Желимо и успевамо да препознамо родну равноправност као битан елемент. То је нешто са чиме смо поносни“ истакао је Ђорђе Станојичић и додао „Жеља нам је да кроз овакво окупљање и подршку НАЛАС-а и организације UN Women подигнемо интересовање за ову тему и у региону. Желимо и да вас охрабримо јер нема много жена у политици, да је потребно да са неким својим личним ангажовањем и удруживањем, једни друге охрабримо и покажемо који су бенефити од тога ако су жене више укључене у локалну политику“.

Форум који се одржава у Сомбору, је део НАЛАС-овог пројекта „ Промоција е-учења и развоја регионалне базе знања о родно равноправном буџетирању“ који је подржан од стране UN Women пројекта „Промоција полне равноправности у политици и буџетирању: транспарентност, инклузивност и одговорно управљање у Републици Северној Македонији“, основаног од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу и Шведске интернационалне развојне агенције.

Организатори Форума су НАЛАС, Град Сомбор и СКГО, уз подршку организације UN Women.

                                                                 Послови информисања и односа са јавношћу