нов 23

ГЛАСАЊЕ ЗА ПРЕДЛОГЕ ПРОЈЕКАТА ГРАЂАНА ДО 13.00 ЧАСОВА, 24. НОВЕМБРА

Град Сомбор  је и 2017. године приступио спровођењу пројекта „Партиципативно буџетирање“ чији је основни циљ да грађани својим предлозима учествују у креирању буџета за 2018. годину.

О спроведеном прикупљању предлога и завршном гласању говорили су Сава Дојић, председник Тима за имплементацију пројекта „Партиципативно буџетирање“ и члан Градског већа за област финансија и привреде и Бранислав Сворцан, члан Тима и помоћник градоначелнице за област културе и информисања.

Дојић и Сворцан су подсетили да је у првом делу спровођења пројекта достављено 948 упитника са 42 предложена пројекта.

„Највише упитника било је са предлогом реконструкције вртића  у Кљајићеву, чак  565 листића, што значи да су се Кљајићевчани добро организовали. Предлог  уграђивања лифтова за особе са посебним потребама, за мајке са бебама у колицима и друге особе, достављен је на 220  листића, док  је по  броју  достављених листића трећи  предлог реконструкције дечјег игралишта и парка у улици Вере Гуцуње у Сомбору. Ови предлози налазе се и на листићу за финално гласање“, каже Дојић и наводи да је било доста интересантних предлога грађана.

„Предлози грађана су подударни са визијом развоја града коју има Градска управа. Издвојио бих предлоге за уређење бициклистичких стаза на више локација у граду, предлоге за изградњу јавних тоалета, постављање сталака од гвожђа за цвеће, огласних табли на фреквентним местима. Када је реч о бициклистичким стазама могу да кажем да је почела израда  детаљне регулације бициклистичких стаза у граду Сомбору, после чега ћемо почети  изградњу, а планирали смо и постављање огласних табли на фреквентним местима. Поједине предлоге,  као што је питање водоторња код железничке станице који представља опасност за суграђане и околину,  град  не може сам да исфинансира.

Задовољни смо одзивом грађана и  настојаћемо да реализујемо више пројеката, посебно оних који могу да се одраде кроз редовну делатност  јавних комуналних предузећа“, истакао  је Дојић.

Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за област културе и информисања навео је да је Тим за имплементацију  пројекта „Партиципативно буџетирање“ одлучио да и ове године омогући  да грађани гласају  путем флајера и гласачке кутије која се налази у Градском услужном центру и путем интернета, односно образца  који  је  постављен на званичној интернет страници града.  Финално гласање је почело 20. новембра и трајаће до 24. новембра, када ћемо организовати и гласање на Тргу Светог Ђорђа у времену од 10.00 до 11.00 часова. На Тргу, према „Пијаци у ланцима“ биће  постављена гласачка кутија са флајерима“, казао је Сворцан  и позвао грађане да гласају за један од три предлога у којима препознају  интерес не само предлагача,  већ  и интерес шире заједнице, те да касније подрже и прате реализацију пројеката који добије највећу подршку.

За реализацију пројеката у оквиру „Партиципативног  буџетирања“ биће издвојено  три милиона динара.

                                                     Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација