ГРАДОНАЧЕЛНИЦА: ГИМНАЗИЈА СЛЕДБЕНИК МИСИЈЕ СВЕТОГ САВЕ

 

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА: ГИМНАЗИЈА СЛЕДБЕНИК МИСИЈЕ СВЕТОГ САВЕ

Савиндан је на прикладан начин обележен у свим школама на територији Града Сомбора. Оно што Гимназију „Вељко Петровић“ разликује од осталих школа јесте кум славе. Поштујући стари народни обичај да се кумство не одбија, кумство је прихватила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и то, како је казала „пре свега као некадашња ученица Гимназије, а тек потом као градоначелница“.  kumstvo

  • Резултати које ученици Гимназије постижу доказ су да су следбеници мисије првог српског просветитеља – Светог Саве – казала је Градоначелница.

Савиндан је био прилика и да директор Гимназије др Ладислав Фекете  истакне да постоји „нераскидива веза између Гимназије и локалне самоуправе“.

  • Та веза траје 145 година. Ученици долазе, одлазе, уче и припремају се за сва  животна искушења која их чекају. Веза се одржава и оснажује – казао је, осим осталог, директор Фекете.

На Савиндан похваљени су и књигама награђени ученици  који су постигли најзначајније резултате на међународним и републичким такмичењима, а похваљено је и четворо професора.

publikaЧАС ДУХОВНОСТИučenčici

Игроказ посвећен животу и делу Светог Саве и времену у којем је живео, био је час о духовности и просветитељској мисији Светог Саве, али и доказ да су гимназијалци и њихови професори, прави следбеници мисије првог српског просветитеља.