феб 05

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ПРЕДСТАВИЛА СОМБОР НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ВОЈВОДИНА У 2019.“

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић истакла да је Сомбор први покренуо пројекат партиципативног буџетирања

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић истакла да је Сомбор први покренуо пројекат партиципативног буџетирања

У организацији компаније  „Color Media Communications“  и магазина  „The Economist“, под покровитељством Покрајинске владе, у понедељак 04. фебруара у Скупштини АП Војводине одржана је конференција „Војводина у 2019.“ Конференција је постала препознатљива као догађај који отвара питања од значаја за развој Војводине у наредној години.

Као и претходних година, око ове теме  окупили су се челни људе Владе Војводине, амбасадори, економисти и водећи привредници из Војводине. На панелу градоначелника војвођанских градова говорила je и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која се захвалила на овој прилици да представи град Сомбор и представила праксу учешћа грађана у креирању буџета која траје већ неколико година.

„Ова пракса, поред оних законских обавеза да имамо Стратегију локалног одрживог развоја, акционе планове за сваку годину и избор одговарајућих приоритета за финансирања кроз план капиталних инвестиција, подразумева и једну пројектну активност коју чини партиципација грађана кроз одговарајуће анкете и одговарајуће бирање приоритета које они виде и за које локална самоуправа у наредном буџету опредељује одређена средства и реализује по њиховој жељи, замисли“, рекла је градоначелница и додала:

„На овај начин омогућили смо да грађани више изразе своје мишљење, али и да се више укључе у саму идеју креирања буџета, с обзиром да је сам пројекат подразумевао и израду водича кроз буџет, где смо грађане покушавали да, пре свега, на одговарајући начин едукујемо на који начин да читају буџет, како да разумеју све оне буџетске обавезе које град има, али исто тако да афирмишу идеје које имају и сами учествују у избору инвестиција које ће град финансирати. Сваке године се у овај пројекат укључује све више грађана и од почетних 500 који су први пут учествовали у гласању за партиципативно буџетирање, током прошле 2018. године имали смо неколико хиљада грађана који су дали допринос у овом партиципативном процесу.“  Рекла је градоначелница и указала на праксу града Сомбора која се разликује од осталих локалних самоуправа, а то је добра пракса  међуопштинске сарадње на нивоу Западнобачког управног округа тј. града Сомбора као центра округа и општина Апатин, Кула, Оџаци, Бач. Управо је потписан уговор о заједничком финансирању Историјског архива. Прошле године је заједничким средствима омогућено отварање ангио сале у сомборској болници, а на исти начин ове године ушло се у процес финансирања израде пројектно техничке документације за изградњу новог објекта болнице:

„Један партиципативан процес и једно јединство подразумева да ми заједно спремно и одговорно покушавамо да решимо проблеме у интересу свих наших грађана и при том сви једнако препознајемо своје учешће и свој допринос, своје право, али и своју обавезу, да би могли свако од нас да да пун свој допринос како би потребе грађана биле задовољене на одговарајући начин“ истакла је Душанка Голубовић градоначелница града Сомбора приликом свог обраћања.

Конференцију „Војводина у 2019.“ отворио је Игор Мировић, председник Покрајинске владе истакавши да су привредно-економски показатељи у Војводини данас позитивни, али да је пред Владом, на чијем је челу, још доста посла, како би свим грађанима обезбедила бољи животни стандард.

 „У 2019. години још много изазова и посла је пред нама, а ми ћемо наставити напорно да радимо, како бисмо ишли у корак са добрим резултатима и економским показатељима који се бележе протеклих година“, рекао је председник Мировић.

Поздравни говор одржао је  Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине који је нагласио  да лично Војводину доживљава као „обећану земљу“, простор на коме се може лепо живети, те да без обзира на различите националне припадности и политичке опредељености, људи ово подручје доживљавају на исти начин.

Конференција „Војводина у 2019.“ је била прилика да стручњаци из бројних области као и представници власти на панелима разговарају и тако понуде своја виђења успешне АП Војводине у овој години.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација