нов 03

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛА РИЂИЦУ

 ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛА РИЂИЦУ

Захваливши се домаћинима у Месној заједници Риђица на уприличеном сусрету, градоначелница је истакла да „обилазак села, пре свега,  има за циљ да се уз добру сарадњу са Месним Заједницама превазиђу евентуални проблеми, али и да се потенцијали сваког села искористе на што квалитетнији начин“.

Председница савета МЗ Милица Вагић је као проблем дивљих депонија на чијој санацији би добродошла подршка јавних комуналних предузећа, а такође растиње покрај пута које угрожава прегледност саобраћајнице и угрожава безбедност, које би требло  орезати.

 

sl2

Миодраг Пуповац, директор ЈКП“Зеленило је рекао да је током викенда завршено уређење зелених површина на територији града, тако да је у плану да следећи посао буде орезивање грања. „Риђица ће бити приоритет узимајући у обзир чињеницу да је то један од горућих проблема који може да се реши релативно лако и без значајнијих улагања, а корист ће бити велика“.

– Решавању проблема дивљих депонија ће од следеће године моћи темељније и лакше да се приступи јер ће од 01. јануара, 2017. године бити отворен „Зелени фонд“ из којих ће моћи да се финансирају активности за решавање проблема дивљих депонија, најавио је Никола Пајић,  директор ЈКП „Чистоћа“.

– Након што смо завршили јесење спремање села, актвности  “Простора“ фокусиране су на попис пословних простора који немају самостално мерно место за потрошњу електричне енергије, тако да ћемо предузети неопходне радње како би сваки пословни простор имао своје самостално бројило. Такође, радимо на реорганизацији услова и дефинисању правила продаје на риђичкој зеленој пијаци, и дефинисању статуса неактивног швапског и јеврејског гробља и његовог одржавања, рекао је Горан Нонковић, директор ЈКП „Простор“.

Секретар МЗ Марко Гундић је похвалио сарадњу са директорима јавним комуналним предузећима и истакао да је водоснабдевање овог села веома квалитетно.

sl3

Владимир Катанић, начелник Одељења за пољопривреду и рурални развој је говорећи о уређењу атарских путева истакао да Одељење располаже средствима за уређење атарских путева и кроз буџет за 2017. годину ће бити опредељено који атарски пут и у којим месним заједницама ће бити уређиван, а у зависности од захтева самих МЗ и активности на решавању проблема атарских путева у  претходном периоду.

Говорећи о активностима у области културе и очувања традиције и културне баштине, мештани су нагласили да Риђица има два КУД-а, а њихов највећи проблем је недовољно средстава за функционисање, али стоји потреба да се реконструише сеоски Дома културе.

Градоначелница је похвалила ангажман и ентузиjaзам љиди који воде КУД-ове истакавши да се „не треба ограничавати само на средства из буџета Града Сомбора већ на покрајинске и републичке фондове“.

Дворац Каштел се сматра потенцијалом овога села, сматрају мештани Риђице. Њихова замисао је да један део овог објека буде музеј, просторије за удружења, а подрум Каштела сматрају погодним  за дегустацију вина, по чему је Риђица позната.

Начелница Западнобачког округа, Латинка Васиљковић је похвалила руководство Града Сомбра на залагању у решавању проблема како у Граду, тако и на селима.

– Од великог је значаја да заједно учествујемо у решавању проблема као и изналажењу адекватних решења, а ово је прави пут за то, закључила је градоначелница Голубовић на крају посете.

Заједно са градоначелницом, Риђицу су посетили: Мирослав Ковачић, члан Градског већа за комуналне делатности и инвестиције, Борис Буловић, помоћник градоначелнице за урбанизам и заштиту животне средине, Латинка Васиљковић, начелница Западнобачког округа, као и директори ЈКП: Горан Нонковић, директор ЈКП „Простор“; Миодраг Пуповац директор ЈКП „Зеленило“; Страхиња Шљукић директор ЈКП „Водоканал“; Никола Пајић директор ЈКП „Чистоћа“; као и Влада Милошев директор предузећа „Западна Бачка“.

Градоначелница и њени сарадници су током боравка у Риђици обишли: Месну заједницу, сеоску амбуланту Дома здравља, вртић, риђички дворац Каштел, основну школу и Дом културе.

Званична интернет презентација