феб 20

ИНИЦИЈАТИВА О ФИЛМСКОM ФЕСТИВАЛУ У СОМБОРУ

Потписивање иницијативе о филмском фестивалу у Сомбору

У оквиру прославе Дана града, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић покренула је иницијативу да Сомбор буде домаћин међународног филмског фестивала. Иницијативу је званично, својим потписом, подржао и слвани холивудски глумац, оскаровац Џон Севиџ (John Savage), који је у Сомбор дошао на светску претпремијеру филма „Повратак“ сниманог у граду и његовој околини.

Покретање иницијативе је, може се рећи, почетак остварења сна пионира кинематографије, Сомборца Ернеста Бошњака, који је далеке 1909. године у Сомбору снимио први кратки играни филм. Бошњак је, уз подршку неколицине Сомбораца, касније основао и филмско предузеће и почео да планира филмске пројекте са намером да од Сомбора начини  европски Холивуд.

-Несебична упорност коју је показао Ернест Бошњак и његове колеге из Сомбора које су учествовале у развоју филмске индустрије, заслужила је да буде реализована. Први корак ка афирмацији филмске индустрије учињен је 2015.и 2016. године када је у Сомбору снимам филм „Повратак“. Следећи корак је покретање иницијативе за установљавање  филмског фестивала, који не би имао само локални, већ и  регионални карактер. Интерес за помоћ  и подршку у реализацији иницијативе о установљавању филмског фестивала, као и  организацији,  већ су изразили градови Осијек и Печуј. Сматрамо да Сомбор има потенцијала да ради на унапређењу и развоју филмске уметности – казала је Голубовић.

Славни холивудски глумац, оскаровац Џон Севиџ је својим потписом и званично подржао иницијативу за установљавање филмског фестивала у Сомбору.

-Сигурно је да ће се организовати филмски фестивал у Сомбору. На почетку је потребно обезбедити пореске олакшице и сличне пакете помоћи за продукцијске куће и покренути економију дељења. Млади људи који долазе немају довољно средстава да се потврде и потребно их је повезати, а фестивал ће из године у годину да расте, а то је добро и за публику – рекао је Севиџ

Лазар Роквуд (Лазар Рајић), рођени Сомборац, који игра главну улогу у филму „Повратак“, казао је да је снимањем овог филма у Сомбору испуњено пре стотину година дато пророчанство.

-Инсистирао сам да снимање филма буде у Сомбору.  Можда је била себична моја жеља да доведем филм овде, али испуњено је једно пророчанство и сада ћу поново ићи да видим споменик визионара Холивуда у Сомбору. И то није све,  хоћу да направим „земљотрес“ у Сомбору. Биће овде још два филма, јер хоћу Сомбор да дигнем на ноге. Зарекао сам се да ћу то да урадим, иако сам најмање живео у Сомбору, ја овај град волим и где год да одем причам о Сомбору – изјавио је Роквуд и додао да је захвалан режисеру  Предрагу Јакшићу који је глумцима дао слободу.

Потписивању иницијативе, 19. фебруара 2017. године, присуствовали су и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, Немања Сарач, члан Градског већа за културу и образовање, Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за културу, те сценариста и редитељ „Повратка“ Предраг Јакшић и Миодраг Јакшић, извршни продуцент и продуцент.

Светска претпремијера филма „Повратак“ била је у биоскопу „Народни“, у сали „Ернест Бошњак“.

После претпремијере Миодраг Јакшић се захвалио свима који су помогли у реализацији филма „Повратак“.

***

Осим Роквуда и Севиџа у филму играју: Ник Манкузо (Nick Mancuso), Мајкл Паре (Michael Paré), Дубравка Мијатовић, Милорад Мандић, Рада Ђуричин, Весна Станојевић, Бора Ђорђевић

***

После претпремијере филма „Повратак“ на дечјем одељењу ГБ „Карло Бијелицки“ одржана је и промоција књиге „Повратак“ Борислава Косановића.

Званична интернет презентација