МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ: ПОДСТИЦАЈИ ЗА МЛАДЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић  на састанку са Антониом Ратковић, замеником градоначелнице Града Сомбора разговарао о раду Ветеринарске установе „Протеинка“ и о могућности подршке и подстицаја Министарства пољопривреде и заштите животне средине локалној самоуправи.

-Конкретне мере за ВУ „Протеинка“  имаћемо за два – три месеца, а када је реч о подршци Министарства најбитнија нам је подршка младим пољопривредним произвођачима. Млади пољопривредници први пут ове године користити мере подршке за изградњу и опремање објеката у воћарству и повртарству – казао је након састанака Ратковић

Недимовић је истакао да је упознат са проблематиком Ветеринарске установе у Сомбору, као уопште са проблематиком управљања споредним производима животињског порекла на подручју целе Србије, те да ће се проблем решавати са аспекта очувања и заштите животне средине.

  • Посебно ми је задовољство што сам данас у Сомбору, првенствено због ситуације која је у претходном периоду била у погледу давања државног земљишта у закуп. Сада је ситуација далеко боља  и захваљујем се свима који су учествовали у том процесу. Створена је  могућност  да  локална заједница има већи приход у буџету од издавања у закуп државног пољопривредног земљишта, а  са друге стране и покрајина и република – казао је Недимовић.

Министар је најавио и подстицаје за младе пољопривредне произвођаче, као једну од најзначајнијих мера у области пољопривреде у 2017. години.

  • Средства су обезбеђена у републичком буџету и буџету АП Војводине.  Идеја је да максимално промовишемо пољопривредну производњу у оним делатностима које имају добру перспективу и да покушамо младе пољопривреднике да обучавамо. Млади пољопривредници ће унапред добити значајна средства за инвестиције у нову производњу или опрему, али ће имати обавезу да буду у систему пензијско-инвалидског осигурања.  Пољопривредници тада више неће бити у статусу незапосленог лица

    и то је један од начина на који се бавимо проблемом незапослености – казао је министар Недимовић.

Недимовић је најавио да ће ускоро бити објављени јавни позиви за  субвенционисање набавке пољопривредне механизације – трактора за воћарство, виноградарство и повртарство, а субвенције би биле до 50 одсто набавне вредности опреме.

  • Средства су намењена и за другу врсту опреме и генерално,  у буџету за 2017. годину средства за пољопривреду су  за  3,5  милијарди већа  у односу на претходну  годину.  Све чинимо  да подстакнемо конкурентност пољопривредних произвођача и подстицаћемо све што ће доприносити стварању нове додате вредности у пољопривреди – казао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Састанку у Сомбору присуствовали су чланови Градског већа: Дарко Радуловић, задужен за  област пољоприведе, Сава Дојић, за финансије и привреду, Мирослав Ковачић, за комуналну област и инвестиције, те републички посланик прим. др Владо Бабић, посланици у Скупштини АП Војводине – Нада Мандић и Радомир Кузмановић,  те директор ВУ „Протеинка“ Ђорђе Зорић.