ОДРЖАН 7. ФЕСТИВАЛ МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ У СОМБОРУ

У организацији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор, синоћ је одржано седмо по реду издање фестивала Мултикултуралности под називом „МултиКулти 2024. – Коло, наоколо – Од Алпских гора до Панонског мора“. Испред локалне самоуправе, присутне је поздравио помоћник градоначелника за област културе и туризма Урош Бузаџић и званично отворио фестивал.

„Поштоване даме и господо, желим да вас поздравим у име Града Сомбора и у своје лично име. Град Сомбор с поносом подржава овакве манифестације које славе различитост и мултикултуралност. Наш град је дом различитим нацијама, које заједно стварају богатство наше локалне заједнице. Овај фестивал је прилика да се истакне та разноликост и да се прослави заједништво међу различитим културама које красе нашу регију. Ове манифестације су од виталног значаја јер промовишу разумевање, толеранцију и поштовање међу људима различитих порекла и традиција. Кроз уметност, музику, храну  друге културне активности, „МултиКулти“ фестивал доприноси изградњи мостова између различитих заједница и јачању повезаности међу грађанима. Стога, желим вам свима угодан боравак на овом фестивалу, надам се да ћете уживати у разноврсном програму и да ћете понети са собом лепе успомене и нове спознаје о различитим културама које чине наш град и нашу заједницу. Хвала вам што подржавате „МултиКулти“ фестивал и што доприносите стварању инклузивног и хармоничног друштва у нашем граду. Нека фестивал почне“, рекао је Бузаџић у свом обраћању.

По отварању фестивала, одржано је стручно предавање на тему „Женска оглавља у Србији“, а говорници су били Милан Степанов и Гордана Старчек.

За крај, у Великој сали Културног центра, одржан је концерт Фолклорно – музичког друштва „Коло“ Неухаусен.

Фестивалу су присуствовали и Бранислав Сворцан испред Одељења за привреду, туризам и ЛЕР, те Марија Јерковић и Мирела Иванковић испред Одељења за друштвене делатности.