јул 01

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О УЛОЗИ ЖЕНА У ПРИВРЕДИ И ДРУШТВУ

Скуп је отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић

Најделотворнија мера за постизање родне равнотеже у економској, политичкој и друштвеној сфери јесу прописане родне квоте на основу  којих се  одређени обавезни број жена налази на руководећим позицијама у јавној управи и привреди. Родне квоте су се показале као делотворне у развијеним земљама и Србија би требало да следи тај пример, речено је на округлом столу: „Улога жена у привреди и друштву“ одржаном 29. јуна 2017. године у Сомбору.

Скуп је организовала амбасада Израела у Србији и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) у склопу обележавања 69. годишњице независности Израела и 25 година од успостављања дипломатских односа.

Округли сто је отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и чланица Управног одбора НАЛЕД-а, која је истакла да град подржава родну равноправност, да је међу првим градовима у којима је отворена сигурна кућа.

„Већ три године у сарадњи са Пиротом реализујемо  програм  који окупља велики број жена из Сомбора и Стапара које израђују мотиве са стапарског ћилима који је најпознатија традиционална рукотворина са овог подручја“, казала је градоначелница и истакла као добар пример подршке женама  – програм „1000 жена“ чији је циљ да се у сеоским срединама  на изради традиционалних рукотворина у наредних годину дана ангажује 1000 жена.

О искуствима Израела у економском оснаживању жена говорила је Њ.Е. Амбасадорка Израела Алона Фишер Кам.

„Израел подржава визију друштва у којем жене имају једнаке могућности у избору професионалног пута који ће им омогућити да заузму водеће позиције и поплочају пут за боље друштво“, казала је Амбасадорка Фишер Кам.

Према њеним речима, готово 60 одсто запослених у цивилном и јавном сектору су жене, али на нижим нивоима. У Израелу жене имају централну улогу у правосудном систему, и сада, као и претходних година, председник Врховног суда  је  жена.

На округлом столу говорила је и проф. др Бранка Драшковић, саветница председнице Координационог тела за родну равноправност, која је детаљно објаснила начин реализације програма „1000 жена“ .

О улози жена у привреди и друштву говорио је и Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, те Станка Пејановић, генерална директорка „Горења“ и чланица УО НАЛЕД-а.

„До позиције генералне директорке „Горења“ требало је бити упоран и вредан. Први посао ми је био код „Родића“ у Кули, а даље сам напредовала тако што сам радила захтевније и компликованије послове које мушкарци нису хтели. Једноставно, тако је. Сада сам генерална директорка „Горења“ и у  мом тиму је  60 одсто жена. Нисам феминисткиња, али сматрам да су жене одговорније и волела бих када бисмо постигле ниво мушке  међусобне солидарности.

Подршку  женском предузетништву у Израелу презентовала је Рина Бар-Тал, емеритус председница Израелске женске мреже.

Скупу је присуствовала и Њ.Е. амбасадорка Индије Нариндер Чохан, Немања Сарач, члан Градског већа града Сомбора за област културе и образовања и представници других институција.

                                                    Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација