ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ЗАВРШНЕ ФАЗЕ РАДОВА НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ СРПСКЕ ЧИТАОНИЦЕ „ЛАЗА КОСТИЋ“ У СОМБОРУ

Реконструкција једне од најстаријих институција културе са изузетним културно – историјским значајем за Град Сомбор и српски народ у целини приводи се крају, а тим поводом, данас је одржана свечана академија. Испред Града Сомбора, свечаности је присуствовао градоначелник Антонио Ратковић са сарадницима, а поред представника локалне самоуправе, догађају су присуствовали и помоћник покрајинске секретарке за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Мирослав Илић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Саша Мартиновић, помоћница директора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Јелена Филиповић, начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић, представници верских заједница, војске Републике Србије, чланови читаонице и други.

Пре отварања саме свечаности, присутни гости су могли да погледају изложбу слика у организацији ликовне групе 76, аутора Здравка Боројевића, а потом је госте поздравио председник Управног одбора Српске читаонице Борислав Аврамовић, који се захвалио Покрајинској влади и локалној самоуправи на подршци и издвојеним финансијским средствима за реконструкцију културног здања које је подигнуто 1882. године.

Присутне госте је поздравио и градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, који је изјавио како је битно развијати град према потребама грађана, али истовремено сачувати његов идентитет.

„Част ми је што вас данас поздрављам у колевци сомборске српске културе – Српској читаоници „Лаза Костић“, поводом завршне фазе радова на свеобухватној обнови читаоничког здања, највећој обнови од њене изградње пре 141 године. Одавно је наш град надалеко и нашироко препознат по свом архитектонском складу, очуваном градском језгру, богатом зеленилу и јединственом природном окружењу. Јасно је да сваки град мора да се мења, али сматрамо да то треба да се чини на начин који не нарушава његове компаративне предности у поређењу са другим градовима. Захваљујем се Покрајинској влади, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, што су нас подржали у овом пројекту. Када се спусте застори са фасаде овог велелепног здања, верујем да ће светионик српске културе и духовности нашег града, засијати пуним сјајем на задовољство свих наших суграђана“, изјавио је градоначелник Ратковић.

У знак захвалности за подршку у раду и доприносу у реконструкцији Српске читаонице, председник Управног одбора Борислав Аврамовић је доделио четири повеље за значајан допринос у обнови Читаоничког дома: Влади АП Војводине, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајинском заводу за заштиту споменика културе и Граду Сомбору. Такође, за лично ангажовање на обнови Читаоничког дома, захвалнице су добили председник Покрајинске владе Игор Мировић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, директор Покрајинског завода за зашптиту споменика културе Саша Мартиновић, помоћница директора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Јелена Филиповић и градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић.

Радови на Српској читаоници су подразумевали санацију и адаптацију спољашње фасаде зграде, те замену столарије, олука и постављање декоративне расвете, као и рестаурацију подрумских отвора.

У музичком делу програма наступили су дечији хор „Теслини Славуји“ ОШ „Никола Тесла“ Кљајићево, ученици Музичке школе „Петар Коњовић“ Сомбор и тамбурашки састав „Ноћ без сна“ из Сомбора.