дец 08

ОДРЖАНА ТРЕЋА ЈАВНА ДЕБАТА НА ТЕМУ „ЈЕЗИК И ПИСМО НА ЈАВНОМ МЕДИЈСКОМ СЕРВИСУ РТС И ПРОГРАМСКИ САДРЖАЈИ РТС“

Трећа јавна дебата одржана у великој сали Жупаније у Сомбору

Трећа јавна дебата одржана у великој сали Жупаније у Сомбору

У Сомбору је у организацији програмског савета РТС одржана трећа јавна дебата,  последња расправа за ову годину, на тему „Језик и писмо на јавном медијском сервису РТС и програмски садржаји РТС.“ Расправа је била одржана од 19. новембра до 7.децембра.

Циљ ове расправе је да – имајући на уму пре свега комуникациону функцију говора и писма у нашој мултикултурној и вишејезичној заједници – афирмише начела језичке политике јавног медијског сервиса, да анализира домете њеног практичног остваривања и укаже на путеве и средства којима се она може очувати и додатно унапредити.

У име домаћина представнике Радио телевизије Србије, програмског савета РТС, новинаре и учеснике јавне расправе поздравила је градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић и изразила задовољство што су данас представници најзначајније медијске куће у нашем граду, граду који има преко 80.000 становника и излази на две државне границе а има и преко 20 националних заједница у свом саставу и управо овде причамо на тему језика и писма.

„Ово је за нас једна посебна прилика и задовољство зато што на прво место у фокус ставља град Сомбор као центра Западнобачког округа. До сада смо се осећали на неки начин занемарени, можда недовољно видљиви. Надамо се да ће поред ове посете РТС-а, оно утицати и на већу видљивост наших програма, наших манифестација, туристичке понуде, културно-историјског наслеђа, али и бројних примера добре праксе коју град Сомбор може да пружи“, рекла је Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

Председник Програмског савета РТС-а проф.др. Миливоје Павловић истиче да су и претходне и ова расправа показале да је РТС „станиште доброг говора и језика“.

„И да је обавеза свих запослених на Јавном сервису, пре свега новинара, водитеља, спикера, лектора и осталих да негују те вредности и непрестано подижу лествицу језичке политике и културе говора“, рекао је Миливоје Павловић.

У уводном излагању Мирјана Блажић, помоћник гл. и одг. уредника Првог програма Радио Београда и  Јелена Дубајић Пантић, лекторка, упознали су присутне са језичким стандардима који се негују на радијским и телевизијским програмима.

Тони Бедалов, дописник РТС-а из Суботице говорио је о извештавању о националним мањинама, као и искуству дописника из мултинационалне Суботице, а учесници из Сомбора су расправу искористили да скрену пажњу Јавном сервису да Западнобачки округ са скоро 200.000 грађана заслужује своје дописништво.

У расправи су учествовали грађани, удружења, организације и институције, а након анализе предлога и примедба учесника, Програмски савет доставиће генералном директору и Управном одбору извештај и препоруке за унапређење садржаја РТС-а.

                                                                           Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација