дец 15

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ВЕЉКУ ПЕТРОВИЋУ

Спомен обележје Вељку Петровићу (Сомбор, 1884. - Београд, 1967.)

Спомен обележје Вељку Петровићу (Сомбор, 1884. – Београд, 1967.)

Спомен обележје знаменитом српском књижевнику Вељку Петровићу, откривено је данас у Сомбору, испред Градске библиотеке „Карло Бијелицки“.

Захваљујући Удружењу грађана „Мој Сомбор“, Вељко Петровић, ће заувек бити међу Сомборцима, што је рођењем био и остао – наш и српски и светски.

Обраћајући се присутнима на откривању спомен обележја,  Игор Тумбас, председник УГ „Мој Сомбор“ се захвалио сомборском вајару Игору Шетеру, Милану Камберу, Сомборцу који одавно не живи у Сомбору, али је добротвор и финансијер оваквих и сличних дешавања, као и свим донаторима који су помогли постављање споменика Вељку Петровићу.

„Ова идеја настала је као заједнички пројекат сомборских књижевника који су дали иницијативу и нашег удружења које је пронашло  средства. Задовољство ми је што испред грађана „Мој Сомбор“, могу да  предам овај поклон – спомен обележје Вељка Петровића нашем граду“, казао је Тумбас.

Академик Миро Вуксановић је своје казивање о Вељку Петровићу почео подсећањем на време када су, како је рекао „хтели споменик Вељку Петровићу да поставе у фијакерском паркићу, крај тадашње аутобуске станице, испред Ледерове палате која је примила Градски музеј…“. Водила се расправа о томе, па престала.

„Пре 33 године, на век Вељка Петровића, самоуки вајар запослен у Библиотеци, урадио је бисту која је постављена поред бисте Лазе Костића, у предворју читаонице за децу..“, казао је Вуксановић.

Или како је на крају беседе Вуксановић навео: „Није Вељко одавде ни одлазио. Само се мало дуже задржао код Микошевићевих сирена, код голубице са црним срцем, код Буње, Молоха, Салашара, Стеклиша, Ђене и других у Раванграду, онамо где ћемо га увек наћи у сусретима који се обнављају лековитим читањем, онамо где Вељко најрадије борави и чека своје Раванграђане. Сад је ту, с њима, међу својима, добродошао!“

Споменик је, са члановима УГ „Мој Сомбор“, открила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

                                                                      Послови  информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација