ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ – ПРЕДЛОЗИ ПРЕД ГРАЂАНИМА 21.НОВЕМБРА

 ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ – ПРЕДЛОЗИ ПРЕД ГРАЂАНИМА 21. НОВЕМБРА

Сава Дојић

Град Сомбор је и ове године, у склопу припрема буџета за 2017. годину, житељима  града и села, омогућио да предложе пројекте за које  сматрају да ће унапредити квалитет живота у њиховој месној заједници или кварту, а који ће након спроведеног процеса пројекта Парцитипативно буџетирање (у даљем тексту ПБ) постати саставни део буџета за наредну годину.

Грађани су имали могућност да упитнике, односно анкетне листиће, са предлозима пројеката попуне у периоду од 17. до 28. новембра 2016. године.

О резултатима прикупљања предлога пројеката на конференцији за  медије говорио је Сава Дојић, председник Тима за имплементацију пројекта ПБ за 2017. годину и члан Градског већа за финансије и привреду.

 

  • Упитници су дистрибуирани путем „Сомборских новина“ и били су грађанима доступни и у свим градским и сеоским месним заједницама, као и у Градском услужном центру.  Грађани су предложили укупно 64 пројекта, од којих су 32 пројекта предложена за подручје града, а остале предлоге предложили су мештани Бездана, Кљајићева, Светозар Милетића, Стапара, Бачког Брега, Риђице и Гакова. Мештани преосталих осам сеоских месних заједница нису предложили пројекте – навео је Дојић.

Дојић је навео да је Тим за ПБ прегледао достављене пројекте и на основу предлога пројеката који су најчешће предлагани сачинио листу предлога који ће се наћи на завршном гласању.

  • На гласачком листићу биће шест предлога пројеката од којих се четири односе на подручје самог града Сомбора и то су: уређење дечјег игралишта у парку у  улици Вере Гуцуње;  уређење купалитшта на излетишту „Тромеђа“;   изградња рампи за особе са инвалидитетом и  отварање летњег биоскопа. На листићу ће бити и предлог из Риђице који се односи на уређење шеталишта у центру села и предлог Бездана да се реновира дечје игралиште  – казао је председник Тима за имплементацију пројекта ПБ Сава Дојић.

За наведених шест предлога пројеката грађни ће моћи гласати у периоду од 21. до 25. новембра у Градском услужном центру (приземље зграде локалне смаоуправе, Трг цара Уроша 1) у радно време центра, где ће на видном месту бити постављена гласачка кутија и листићи са предлозима пројеката.

Осим у Градском услужном центру, САМО 25. новембра 2016. године, у времену од 10.00 до 12.00 часова, гласање ће бити организовано и на два пункта у центру града и то на Тргу Светог Ђорђа и Тргу Светог тројства.  На наведеним пунктовима биће постављени штандови са гласачким листићима на којима ће бити наведени предлози и грађани ће моћи да заокруже пројекат за који гласају и листић убаце у гласачку кутију која ће бити на штанду.

***

Нешто се већ и ради, а нешто Град не може сам

Према речима Саве Дојића, председника Тима за имплементацију пројекта  Партиципативно буџетирање за 2017. годину,  грађани су  предлагали и пројекте који нису само у  надлежности локалне самоуправе, већ захтевају учешће и покрајинског, односно републичког нивоа власти, као што су  канализација у Кљајићеву и Бездану, што није могуће реализовати у оквиру пројекта ПБ.

  • Било је и предлога за уређење аутобуских стајалишта, али они нису предложени за завршно гласање јер је локална самоуправа већ предузела мере за њихово уређење – казао је Дојић.