јул 12

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ МР ВУК РАДОЈЕВИЋ : МЕРЕ АГРАРНЕ ПОЛИТИКЕ – ПРЕМА ПОТРЕБАМА ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Отац и син, Марко и Данијел Илић

Секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине мр Вук Радојевић, увео је праксу  обиласка пољопривредних газдинстава. Током претходних годину дана  у сарадњи са локалним самоуправама секретар Радојевић је са својим сарадницима одржао 100 трибина и обишао бројна  пољопривредна газдинства промовишући  мере аграрне политике Војводине и ослушкујући актуелне потребе пољопривредника.

Настављајући праксу обиласка пољопривредних газдинстава, а  у сарадњи са замеником градоначелнице Сомбора Антонијом Ратковићем и Дарком Радуловићем, чланом Градског већа за област пољопривреде и заштите животне средине,  секретар Радојевић и  помоћник  секретара  Владислав  Крсмановић, посетили су  газдинство Марка Илића у Бачком Брегу. Секретар је изразио задовољство посетом Бачком Брегу, а у непосредном, отвореном разговору Илићи су навели да им је потребно више информација о кредитним линијама Секретаријата.

„Интересују нас  конкурси који  се односе на адаптацију и опремање фарми, субвенције за младе пољопривреднике, као и могућност да се на дужи временски рок државно земљиште издаје у закуп“, навели су Илићи.

„Што се тиче опремања сточарских фарми ребалансом буџета АП Војводине смо определили додатна финансијска средства за набавку опреме за опремање фарми и то готово  три пута више средстава него што је то био случај у 2016. години. То је значајан искорак и сигнал нове Покрајинске владе да желимо да значајно финансијски подржимо пољопривредне произвођаче. Поред тога, имамо средства за мини прерађивачке капацитете за месо и млеко и позивам и вас и све  пољопривреднике, сточаре да активно прате конкурсе које расписује Секретаријат за пољопривреду, да конкуришу и да искористе бесповратна финансијска средства која им стоје на располагању“, казао је секретар Радојевић.

С обзиром да се у породици Илић ускоро спрема „смена генерација“ што се тиче вођења газдинства, од оца Марка газдинство ће преузети син Данијел, секретар Радојевић је говорио и о младима на селу, као о приоритету  у аграрној политици Војводине.

„За разлику од претходних структура у покрајинској власти, кроз конкретне мере смо препознали  младе пољопривреднике до 40 година. Ову категорију пољопривредника  финансијски подржавамо кроз конкурсну линију коју смо назвали  старт-ап програм,  а која обезбеђује до 1.200.000,00 динара, од којих 75 одсто средстава пољопривредници добијају авансно.  На тај начин желимо  да их мотивишемо да се упусте у интензивну пољопривредну производњу,  а  оне који немају регистрована газдинства  да кроз овај програм обезбеде средства и региструју пољопривредна газдинства, од чега бенефит имају пољопривредници и генерално Војводина којој су потребни нови, млади пољопривредни произвођачи“, рекао је Радојевић.

Секретар је говорио и о другим мерама аграрне политике Секретаријата и посебно истакао да је Секретаријат усагласио мере аграрне политике са кредитним линијама  Фонда за развој пољопривреде АП Војводине.

„Практично то значи да пољопривредници уколико имају потребу за кредитном линијом код Фонда,  по том истом основу у  Секретаријату могу добити бесповратна средства. Чињеницу да се бенефити остварују на овај начин потврђује  податак  да захтеви пољопривредника према Фонду  за  првих пет месеци 2017. године износе 1,2 милијарде динара, а у истом периоду прошле године износили су 440 милиона динара“, навео је Радојевић.

Секретар  је навео, а то су истакли и Илићи,  неопходност удруживања  малих пољопривредних  произвођача.

,Неопходност заједничког деловања на тржишту  је  неминовност која нас очекује. Верујем да ће сами пољопривредници  препознати  потребу удруживања, пре свега верујем да су земљорадничке задруге адекватан облик удруживања. Земљорадничке задруге  у Војводини имају традицију од преко 170  година  и нови закон о задругама иде у прилог удруживању пољопривредних произвођача и позива их да се удружују,  да се баве интензивном пољопривредном производњом. У  томе им кроз огледне примере могу помоћи пољопривредне стручне службе“, казао је мр Вук Радојевић, секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

***

ДОМАЋИНИ

Газдинство Марка Илића регистровано је као сточарска фарма капацитета  за држање 40 приплодних крмача, тренутно има 25 крмача,  располаже са 12 хектара земљишта у власништву, а у закупу обрађује још око 30-ак хектара. Пољопривредом се почео бавити када је постао технолошки вишак у сомборској „Застави – специјални аутомобили“ и отпремнину је искористио као почетни капитал за заснивање пољопривредног газдинства. Пољопривредом се не бави само Марко, већ и остали чланови породице Илић, а син Данијел има намеру да преузме газдинство када се отац пензионише.

***

ДВЕ КРАВЕ НА 1.140 СТАНОВНИКА

Према последњем попису из 2011. године Бачки Брег има 1.140 становника и 133 регистрована пољопривредна газдинства. Статистички посматрано значи да се више од 11 одсто становника бави пољопривредом.

Међутим, у Бачком Брегу млеко дају само две краве. Требало би да аграрне мере политике поспеше и ову област пољопривреде.

„Није све само до Секретаријата. Уз све наше трибине и предавања дешава се да пољопривредници не знају какве им све мере подршке стоје на располагању.  Секретаријат је отворен за сарадњу и радује нас свака иницијатива и сугестија. Због тога и организујемо предавања, обилазимо газдинства, слушамо шта нам пољопривредници  говоре и мере аграрне политике прилагођавамо њиховим потребама“, казао је секретар Радојевић.

                                                                  Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација