ПРЕДСТАВЉЕНИ ЛИДЕРИ ПРИВЛАЧЕЊА ИНВЕСТИЦИЈА У ВОЈВОДИНИ, МЕЂУ ЛИДЕРИМА И СОМБОР

Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора
Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора

Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора

Покрајинска влада и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), данас су на манифестацији „Лидери инвестиција у Војводини“, представили примере најбољих пракси системског приступа економском развоју.

Према резултатима истраживања које је спровео НАЛЕД, градови и општине по мери привреде су  Сомбор, Рума, Нови Сад.

Обраћајући се присутнима Игор Мировић, председник Покрајинске владе је истакао да је равномеран економски развој АП Војводине издвојен као један од главних приоритета, након формирања Покрајинске владе, пре годину и по дана.

„То  је од нас тражила реалност, јер је несклад степена развијености појединих делова покрајине био изузетно велик, готово би се могло рећи драстичан“, навео је Мировић и подсетио да је затечено стање било  такво, да је чак 19 војвођанских општина пало испод просека развијености Србије.

Мировић је навео да је један од механизама подршке развоју свих општина, континуирана финансијска подршка отварању индустријских зона широм Војводине и тренутно се, како је рекао, финансира изградња и опремање 11 индустријских зона.

„Циљ је да свака општина у којој за то постоје услови добије бар једну модерну индустријску зону“, истакао је Мировић.

Представљајући сомборски пример приступа економском развоју Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, као два кључна ресурса која омогућавају интензиван развој пољопривреде у Сомбору, навео је расположивост плодним земљиштем и богатство водама.

Према речима Ратковића, у Сомбору је најзаступљенија ратарска производња, али и  развијено воћарство и сточарство.

„Сомбор је  град који поседује одличну сировинску базу за прехрамбено-прерађивачку индустрију  чија окосница  могу бити   аутентични прехрамбени производи попут  сомборског  сира, лемешког  кулена, безданске  паприке. Постоји и база за  узгој,  прераду и конзервирање слатководне рибе, прехрамбених  производа од меса дивљачи, као  и лековитог биља“, навео је Ратковић.

Ратковић је истакао и да Сомбор има вишедеценијско искуство у агробизнису и дугу традицију оспособљавања квалитетних  образовних профила  у Средњој пољопривредној школи и добру Пољопривредну стручну службу, која је међу најбољима у Србији.

Ради доприноса одрживом социјално-економском развоју и покретању пољопривредне активности ради унапређења квалитета  живота у сомборским селима, основана је и Локална акциона група.

„Због свега што смо успели да урадимо у протекле две, три године, као и амбициозних планова које смо припремили за наредни период, партнери су нам светски познате компаније које су препознале наше напоре и инвестирали у Сомбор. То су компаније попут „Агрисера“ који је подигао засаде лешника за чувени „Фереро“ или „Apple World“,  рекао је Ратковић.

Послови  информисања и односа са јавношћу