нов 08

ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА – РЕНАТИ ЦВЕТКОВ И ДУШКУ ОБРАДОВИЋУ ГРАДОНАЧЕЛНИЦА УРУЧИЛА ПРИЗНАЊЕ „АВРАМ МРАЗОВИЋ“

Добитници признања са градоначелницом

Добитници признања са градоначелницом

Град Сомбор трећу годину заредом, просветним радницима који су остварили изузетне  резултате у васпитно-образовном  раду са децом, на Дан  просветних радника Србије додељује награду и признање „Аврам Мразовић“.

На Свечаној академији организованој поводом Дана просветних радника, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, честитала је просветарима празник и истакла да није случајно што се овакво признање додељује баш данас,  8. новембра, на дан рођења творца српске писмености Вука Стефановића Караџића.

„Као локална самоуправа овде смо да пружимо подршку и створимо могућност за квалитетније и боље образовање, како у предшколском тако и основном  и средњем  образовању. Са том намером и ове године смо доста улагали у текуће, али и инвестиционо одржавање како вртића тако и школа. Као једно од најзначајнијих  улагања у овој години сматрам изградњу  новог објекта у склопу вртића у Спортској улици у Сомбору. Новим објектом смо обезбедили додатне капацитете за 70-оро деце и тиме готово елиминисали листе чекања у ПУ „Вера Гуцуња“. Најзначајније инвестиције у основном образовању су реконструкција и санација  зграде и дворишта у ОШ „Никола Вукићевић“ и улагање у  кабинет  хемије у ОШ „Аврам Мразовић“. Тиме смо након дугог низа година успели да остваримо услове да као град организујемо окружна такмичења из овог предмета. Најзначајнија инвестиција у области средњег образовања јесте реконструкција и проширење фискултурне сале у Гимназији „Вељко Петровић“… Ови услови које стварамо не значе ништа уколико нема квалитетних просветних радника, уколико нема квалитетног и посвећеног рада са децом који је основни предуслов да се све оно што радимо заједно може и да функционише и да даје прави резултат“, обратила се градоначелница присутним просветним радницима и осталим званицама и истакла да као члан Комисије за доделу признања  сматра  да је Комисија ове године имали лак задатак, с обзиром да су предлози школа били јако добри.

„Као чланови Комисије  нисмо имали дилему око тога који просветни радници заиста, не само као радници него и као мисионари,  кроз свој предмет цео свет приказују деци. Такви просветни радници  заслужују то признање“, истакла је Голубовић  и  награду у износу од по  50.000,00 динара и диплому „Аврам Мразовић“ уручила Ренати Цветков,  наставници ликовне културе у ОШ „Никола Вукићевић“ и Душку Обрадовићу професору рачунарства и информатике  у Гимназији „Вељко Петровић“.

Разлоге  за доделу награде и признања Ренати Цветков,  навело је Наставничко веће школе „Никола Вукићевић“, а уважили чланови Комисије.

“Када говоримо о савременим наставним методама, право је умеће пронаћи нешто што би децу заинтересовало више од најсавременије технике, више од компјутера и мобилних телефона. То „нешто“ открила је  наставница ликовне културе у Основној школи „Никола Вукићевић“, наводи Наставничко веће ове школе у образложењу пријаве за доделу признања Ренати Цветков.

У прилог наведеном говоре  и бројке: У протеклих 11 година рада у школи наставница Цветков освојила је више од 200 диплома у раду са децом у области ликовне културе.  Издвајамо најзначајније награде у школској 2016/2017. години:

Фестивал комедије у Новом Бечеју – специјална награда за надоградњу Шекспировог дела у представи „Прича о два слова“, прва места на општинском такмичењу Међународни бијенале просторне архитектуре у Словенији, на Међународном такмичењу у ликовном стваралаштву у Египту,  на Међународном такмичењу у ликовном стваралаштву у Јапану

Фестивал „Креативна чаролија“ у Бањи Врујци – 1 .место на републичком и друго место на међународном нивоу и мноштво других и трећих и специјалних награда, само у прошлој школској години. Било би потребно много школских часова да набројимо све награде које је са децом освојила наставница Рената Цветков“.

Изузетно је и образложење за резултате које је остварио професор Душко Обрадовић: „Неуморан, пун позитивне енергије, професор који окупља и учи децу правим вредностима и неговању тимског духа, у две наизглед различите, а једнако значајне области – информационе технологије и екологије“, описују  професори Гимназије „Вељко Петровић“, свог колегу Душка Обрадовића.

Постигао је сјајне успехе са својим ученицима: 30 ученика освојило је једно од прва три места на државним такмичењима, екипе су освојиле једно прво и једно друго место на светским такмичењима. Сваке године екипа уђе у финале Бабл купа на којем се такмичи 250 екипа, међу којима  и специјализоване гимназије  и  екипе студената. То  сомборским  гимназијалцима не смета, напротив,  у региону су међу најбољих 15 екипа

Професор Обрадовић је од 2011. године члан  Државне комисије за такмичења из информатике, а од 2016. године учесник је пројекта „Редефинисање наставе информатике“ при Министарству просвете. Био је предавач на бројним семинарима који се баве унапређењем наставних процеса коришћењем нових технологија.

Рад професора Обрадовића није прошао незапажено ни код великих компанија, као ни код Министарства просвете, а његов рад похвалила је приликом посете Гимназији садашња премијерка Брнабић.

Професор је велики борац за здрав живот и природу и његове веслачке експедиције познате су и изван Сомбора.

О Обрадовићу као професору, ипак, највише говори то што  му је учионица пуна и после наставе, суботом и током распуста, што је свакако највећи разлог за признање „Аврам Мразовић“.

У уметничком делу програма учествовали су Мешовити хор „Сомборског певачког друштва“ и црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена“, под диригентским вођством Милана Радишића, као и ученици Гимназије „Вељко Петровић“.

***

„Похвална песма сомборским просветарима“

На Свечаној академији хор „Сомборског певачког друштва“ и хор „Свети цар Константин и царица Јелена“, премијерно су извели „Похвалну песму сомборским просветарима“.  Песму,  која је објављена у школском листу 1865. године,  је написао непознати аутор, а текст песме пронашао је члан хора Небојша Козаревић, професор српског језика у Средњој техничкој школи. Песму је музички обрадио  Милан Радишић  и испунио жељу хора уручивши текст и ноте  „Похвалне песме“ градоначелници,  како би и други извођачи могли композицију изводити у прикладним приликама.

                                                               Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација