мај 31

САРАДЊОМ ЦИВИЛНОГ, БИЗНИС И ДРЖАВНОГ СЕКТОРА ДО ПОБЕДЕ НАД СИРОМАШТВОМ РАЊИВИХ ГРУПА

Амбасада Аустралије жели да настави сарадњу са градом Сомбором, истакла Њ.Е. Фини

У Сигурној кући у Сомбору јуче  је промовисана подршка економском оснаживању рањивих група у заједници, путем презентације  примера добре праксе настале сарадњом цивилног, бизнис  и  државног сектора.

Сигурну кућу, тим поводом, посетила је Њ.Е. Ђулија Фини амбасадорка Аустралије у Србији, а градоначелница Сомбора Душанка Голубовић се захвалила Њ.Е. амбасадорки Фини што подржава различите пројекте града Сомбора, како у области заштите културног наслеђа, тако и економског  оснаживања жена.

„Амбасадорка Аустралије је дала велики допринос и била нам велика подршка када је у питању  заштита културног наслеђа. Сваки пут  нас је подржала у реализацији пројекта ревитализације стапарског ћилима, подржала је ткачку колонију коју смо организовали са градом Пиротом. Такве активности и ова промоција којој данас присуствујемо само су наизглед две различите активности, а заправо обе се односе на оснаживање жена и других рањивих група. Град Сомбор неколико година ради на економском оснаживању жена и на побољшању положаја других рањивих група са једне стране, а са друге стране радимо на развоју и заштити културног наслеђа. Радимо и на  брендирању самог града кроз све производе  који проистичу из рада на заштити културног наслеђа и богатства традиције коју као град имамо“, казала је градоначелница и додала да је  локална самоуправа прошле године  дала  подршку пројекту упошљавања  1000 жена.

„Овај пројекат смо подржали организовањем јавних радова у области културног наслеђа, тако што смо подржали рад радионица које се баве производњом традиционалних производа“, навела је градоначелница и додала да су радионице организоване у селима. Голубовић је навела и да је локална самоуправа у пројекту прекограничне сарадње са Мађарском, неколико сомборских села укључила у  производња  лавандиног уља.

„То су све начини преко којих покушавамо да жене из руралних подручја и других рањивих група укључимо у активности које ће омогућити и њихово економско оснаживање и њихов генерално бољи положај и стандард. Крајња намера је оснивање продавнице  брендираних  локалних производа која би заокруживала аутентичност града Сомбора као посебне и специфичне средине.  Укључивање производа  рањивих група у ову понуду је од изузетног значаја јер тиме задовољавамо и социјални аспект овакве производње“, истакла је градоначелница Душанка Голубовић.

Амбасадорка Аустралије Њ.Е. Фини истакла је да јој је велико задовољство вратити се у Сомбор, те да је срећна што има прилику да посети Сигурну кућу у Сомбору.

„Овај пројекат је за нас од великог значаја због неколико аспеката, а то су социјална инклузија и оснаживање жена у овом граду. Од изузетног је значаја што је остварена  добра сарадња приватног бизнис сектора, невладиног сектора и представника локалне самоуправе. Дошло је и до доброг умрежавања различитих удружења из овог краја што је здраво за развој  становништва“, казала је амбасадорка Фини и истакла да Амбасада тежи настављању  сарадње.

У Сигурној кући у Сомбору јуче су на штандовима били изложени  производи радионице социјалне франшизе Био Идеа, руковторине удружења жена и други производи настали у социјалним и другим радионицама које за циљ имају економско оснаживање жена.

Огранизатор ове својеврсне промоције била је Тамара Савовић, руководилац Сигурне куће у Сомбору уз подршку Саниде Кларић, оснивача фирме Био Идеа.

Савовић је истакла да је Сигурна кућа место за међусекторску сарадњу и  умрежавање женских удружења Западнобачког и Севернобачког округ и место где  рањиве  категорије друштва, где спадају и жене жртве породичног насиља  могу да нађу своје уточиште и подрушку.

Према речима Саниде Кларић, женска удружења су везивно ткиво на путу од оснаживања жена до потпуне  економске  самосталности.

Савовић и Кларић су истакле да је у Сомбору потребно обезбедити простор за радионицу која ће  омогућити женама жртвама насиља да трајно реше проблем економске самосталности.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација