СРЕДСТВИМА УСАИД-а У СОМБОРСКОМ НАСЕЉУ ШИКАРА ИЗГРАЂЕНА НОВА ТЕРЕТАНА НА ОТВОРЕНОМ И РЕНОВИРАН ТЕРЕН ЗА КОШАРКУ

Отворени спортски терени у Шикари
Отворени спортски терени у Шикари

Отворени спортски терени у Шикари

Представници  Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Владе Србије и града Сомбора, јуче (24. мај) су у сомборском насељу Шикара отворили нову теретану и обновљени терен за кошарку.  Нови спортски терени  налазе се у непосредној близини Прихватног центра у  којем бораве мигранти  и изграђени су у оквиру пројекта „Јачање отпорности заједница за превазилажење изазова изазваних мигрантском кризом“.

Пројекат је финансирао УСАИД, а, спровео УНДП  у сарадњи са Владом Србије и локалном самоуправом.

Након састанка  у згради локалне самоуправе,  домаћини  чланови Градског већа  Антонија Нађ Косановић, за област спорта, деце и омладине и Силард Јанковић за област националних мањина, те помоћници градоначелнице Иван Шимунов и Борис Буловић са Џефријем Скарином, замеником директорке Канцеларије УСАИД-а у Србији, Иваном Бошњаком, државним секретаром  Министарства државне управе и локалне самоуправе и Нином Топић, представницом УНДП-а,  отворили су нове спортске терене.

Међународним организацијама, УСАИД-у, УНДП-у, као и Влади Србији на изградњи спортских терена захвалила се Антонија Нађ Косановић  која је  истакла да су нови терени изграђени на правом месту, излетишту  Шикара  које Сомборци радо посећују.

„Нови спортски терени омогућиће нашим суграђанима, као  и мигрантима  који су смештени центру да се баве спортом“, казала је Нађ Косановић.

Државни секретар Бошњак је навео да су Влада Србије, али и локалне самоуправе у претходном периоду  учили  од међународних партнера како да повећају отпорност заједнице на разне врсте криза, а у овом случају мигрантске кризе.

„Научили смо и показали своје најбоље лице,  а то је да када је најтеже можемо да будемо хумани, да можемо да прихватамо различитост, али исто тако да можемо да учинимо да се људи који или привремено или трајно бораве овде међу нама осећају пријатно и добродошло. Прилика да у Сомбору отворимо спортске терене и игралиште дамо деци на коришћење је још једна могућност  да се захвалимо нашим међународним партнерима, а пре свега народу Сједињених Држава, УСАИД-у и  Амбасади САД –а,  који су препознали ову потребу, а исто тако УНДП- у  који нас све ово време прати и реализује оно што замисли“, рекао је Бошњак и захвалио се  тадашњој министарки, а садашњој премијерки Ани Брнабић која је, како је навео, својом сопственом  иницијативом допринела да се овај терен лоцира у Сомбору.

Бошњак се захвалио свим грађанима Сомбора који су као и грађани осталих пограничних средина,  прихватили мигранте и показали да су  добродошли.

„Хвала вам што сте показали  и да су њихова деца  добродошла у школска одељења и да ће сви заједно моћи  да уче и да се боље упознају и боље развијају своју средину, односно град Сомбор и Србију“, рекао је Иван Бошњак.

Џефри Скарин је рекао да му је драго што  су нови спортски терени у најзеленијем граду у Србији.

„Овај пројекат је један од многих који смо подржали  широм Србије,  како бисмо ублажили утицај мигрантске кризе на локалне заједнице. Ми смо за овај пројекат определили укупно два милиона динара у центрима широм Србије.  У  Суботици  смо обновили Центар за социјални рад, у Кикинди  обданишта, а  у Прешеву резервоаре.

Пројекат смо допунили и неким социјалним  догађањима  са циљем да  помогнемо  локалним заједницама и мигрантима да се боље разумеју и како би се сви заједно  лакше  изборили са мигрантском кризу која нас је задесила.“

Нина Топић, представница УНДП-а истакла је да пројекат који спроводи ова организација има за циљ да помогне локалним заједницама које су погођене мигрантском кризом да се лакше носе са њеним последицама, а од изградње спортских терена имаће користи и локално становништво и мигранти.

„Спорт повезује све људе спортски терени ће допринети превазилажењу социјалне дистанце између домаћег становништва и мигрантске популације“, навела је Топић.

У изградњу нове теретане на отвореном и реновирање кошаркашког терена инвестирано је 61.500 долара.

Послови информисања и односа са јавношћу