окт 19

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА БИЋЕ ОДРЖАНА У ПОНЕДЕЉАК, 23. ОКТОБРА

Сомбор је од фашистичке окупације ослобођен 21. октобра 1944. године. Традиционално, поштујући жртве које су пале током народноослободилачког рата  полажу се венци на спомен обележја погинулих бораца и цивилних жртава и организује се свечана академија.

Ове године, церемонија обележавања 73. годишњице  живота у слободи биће одржана 23. октобра.

Домаћини, представници локалне самоуправе  и  СУБНОР-а,  ће у понедељак  са гостима – делегацијама  Војске Србије, Амбасаде Руске Федерације и Амбасаде Бугарске  и осталим  делегацијама,  положити  цвеће на спомен обележја погинулим борцима НОР-а, споменик црвеноармејаца, као и спомен обележје жртвама фашистичког терора.

Након полагања венаца, домаћини и гости присуствоваће од 12.30 часова  СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ, која ће бити приређена  у великој сали зграде локалне самоуправе, Трг цара Уроша 1, Сомбор.

На академији ће бити уручена и Октобарска награда, као награда за трајно животно дело.

Одлуком  надлежне комисије, добитник овогодишње Октобарске награде је доктор књижевних наука Миливоје Млађеновић, којег је за награду предложио Михајло Несторовић, управник Народног позоришта Сомбор.

***

Предлози за доделу Октобарске  награде

Осим Млађеновића за награду су предложени и Ирма Ланг (предлог Управног одбора Галерије  „Милан Коњовић“ Сомбор ),  Вељко Петровић (предлог Градске библиотеке „Карло Бијелицки“) и Нада Лукић, медицинска сестра (предлог Огњенке Градинац).

Званична интернет презентација