сеп 19

ТРАДИЦИОНАЛНА СПОРТСКА НАДМЕТАЊА НА „СЕОСКИМ ИГРАМА“ У ГАКОВУ

Свечано отварање "Сеоских игара" у Гакову

Свечано отварање „Сеоских игара“ у Гакову

Гаково је данас један од десет домаћина у Србији окружног такмичења „Сеоских игара“ Спортског савеза Србије, које се организујe уз подршку Министарства омладине и спорта, Спортског савеза града Сомбора и Града Сомбора.

На „Сеоским играма“ такмиче се екипе које имају по 20 чланова, од којих бар 5 морају бити жене. Такмичење се одвија у 10 дисциплина: бацање камена са рамена, скок из места, надвлачење конопца, обарање руку, мали фудбал, одбојка, надвлачење штапа, шах, полигон и народно рвање. Екипа која заузме прво место одмериће снаге на државном првенству које је заказано за 25, 26. и 27. септембар у Врњачкој Бањи. Екипа победник Сеоских игара на државном нивоу добиће, поред лопти, награду за град/општинну/село које представљају – спортско игралиште.

Председник председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек овом приликом истакао је да је циљ „Сеоских игара“ да се што више људи на селу, а првенствено деца укључе у спорт.

„Заиста смо се потрудили да манифестацију Сеоске игре органиузјемо у местима која, да тако кажемо, до сада нису била запажена и једно од тих места је и Гаково. Мислим да се свим људима где смо до сада организовали јако свидела ова идеја што је Спортски савез Србије донео и мислим да је ово прави погодак да се покрене спорт и у срединама у којима није толико заступљен. Прошле године смо заиста имали изванредну атмосферу у Рудној Глави на финалном делу, само желим да и ове године у Врњачкој Бањи то прође у духу ферплеја и да не буде ни једне повреде, него да се људи друже и да се баве спортом. Циљ првенствено Спортског савеза је да што више људи укључи у спорт, да првенствено што више деце укључимо у спорт, да их одвучемо од компјутера, лап-топова и телефона, да више проведу времена на теренима и да једноставно стварају спортску навику и да једног дана можда баш са ових Сеоских игара добијемо неког новог шампиона“ рекао је председник Спортског савеа Србије Давор Штефанек.

Члан Градског већа града Сомбора за област спорта, омладине, деце и здравства Антонија Нађ Косановић поручила је да је организација оваквих манифестација у сарадњи са Спортским савезом Србије од великог значаја за Град Сомбор.

„Пре свега желим да се захвалим Спортском савезу Србије који нам је поверио одржавање ове манифестације, јер сматрамо да је укључити села у физичке активности и одржавањее оваквих манифестација на селима од великог значаја. Надамо се да ћемо овом манифестацијом мало да подигнемо свест о важности бављења физичком активношћу. Ово је једна у низу добре сарадње са Спортским савезом Србије. Ове године је одржан и Мали сајам спорта у центру града који је протекао у изузетно доброј атмосфери и надамо се да ћемо ову сарадњу и у наредном периоду и даље неговати.“

На данашњем спортском надметању, са циљем да покрене суграђане на селима да се баве спортом, учествују екипе Гакова, Растине и Риђице.

Званична интернет презентација