нов 07

У ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР У СОМБОРУ СМЕШТЕНА ГРУПА МИГРАНТА

У ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР У СОМБОРУ СМЕШТЕНА  ГРУПА МИГРАНТА

Комесаријат за избеглице и миграције Републике  Србије довео је 6. новембра у Сомбор прву групу миграната. Мигранти су смештени у објекат изграђен у ту сврху.

Прве становнике центра посетила је градоначелница  Душанка Голубовић, која је подсетила  да је прихватни центар у Сомбору изграђен  захваљујући донацији Фондације „Хелп“ и уз помоћ Комесаријата за избеглице који ће овим објектом  управљати за време трајања мигрантске кризе.

– Први становници прихватног центра су из Авганистана, а довео их је Комесаријат за избеглице који је њиховим довођењем преузео управљање овим центром. О томе смо разговарали  на састанку Савета за миграције и  констатовали да је безбедносна ситуација на задовољавајућем нивоу.  Пратићемо ток дешавања, с обзиром да ово неће бити краткотрајан боравак миграната као што је био до сада, на пола дана,  дан или Savewtдва, већ ће трајати нешто дуже. Закључили смо да ће сви – полиција, здравство, Црвени крст и Град,  свако са свог аспекта,  предузети мере како би се наши грађани осећали безбедно, а мигранти добили шта им је потребно – казала је градоначелница Голубовић

trojka

Златко Милићевић, повереник  службе Комесаријата у Сомбору, који је и био у центру при смештају миграната навео је да су у објекат смештене породице из Авганистана.

– Породице су регистроване,  добиле су  бројеве  који су битни за даљи регуларан прелазак у Мађарску и наставак њиховог кретања ка Немачкој. У објекту су смештена 122 лица, од којих је 68-оро  деце, 27 жена и 28 мушкараца, што мало превазилати капацитете центра, али су у питању деца која  могу лакше да се сместе. То је максималан број особа којима  можемо гарантовати  хигјијенске и друге услове, као и безбедност свих становника овог центра. Ова група миграната овде ће боравити око месец дана – навео је Милиоћевић и нагласио да ће  објекат потпуно бити завршен за 20-ак дана.

На лицу места био је и сомборски Црвени крст који је и овог пута био на нивоу задатка који му је поверен оваквим и сличним  ситуацијама.

decxa– Црвени крст је  складу са својим мандатом и као помоћни орган државе у ванредним ситуацијама извршио  све припреме за обезбеђивање три оброка дневно за мигранте који су пристигли у прихватни центар. Храну за дистрибуцију оброка обезбедили су Црвени крст Србије и организацијаCk „Хелп“ из Београда.  Имамо изванредну сарадњу са Комесаријатом за избеглице и локалном самоуправом  који су нам на располагању за  све што је потребно  како би овај центар функционисао и  наша  хуманитарна мисија успела – истакла је Биљана Клипа, секретар Црвеног крста у Сомбору.

Прихватни центар миграната посетили су и Горан Милић, члан Градског већа за област међународне сарадње и сарадње са републичким и покрајинским органима и Борис Буловић, помоћник градоначелнице за урбанизам и заштиту животне средине.

Званична интернет презентација