јан 09

У СОМБОРСКОЈ БОЛНИЦИ УРАЂЕНА ЛАПАРАСКОПСКА ОПЕРАЦИЈА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА

Тим који је извео прву лапараскопску операцију дебелог црева у сомборској болници

У Општој болници „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору, 4. јануара 2018. године, урађена је лапараскопска операција дебелог црева и лапараскопска ресекција ректума. Тиме је сомборска болница постала једна од првих регионалних болница у Србији где је такав захват урађен.

Операцију  је извео доцент Медицинског факултета др сци мед хирург Александар Глуховић,  уз  асистенцију лекара сомборске болнице хирурга  др Синише Зарића, анестезиолога  др Весне Грабовичкић и  уз присуство читавог хируршког тима, инструментарки и анестетичара.  „У ери савремене хирургије, лапараскопска хирургија колона и ректума је постала стандардна хируршка процедура у бројним здравственим установама широм Европе, а у последње време и у Републици Србији.  У сомборској болници се годишње оперише око 150 пацијената због малигне и бенигне болести дебелог црева. Лапараскопска операција је урађена по важећим хируршким протоколима, а предности овакве операције су значајно мања оперативна траума и веома брз постоперативни опоравак пацијента. У прилог овакве врсте  операција  иде и чињеница да се пацијент подвргнут наведеној операцији, добро осећа и већ је отпуштен на кућни опоравак. Уз подршку  в.д.  директора Опште болнице  др Драгана Ристовића овакве хируршке процедуре ће се континуирано обављати у сомборској болници“, наводи начелник Одељења хирургије др Синиша Зарић.

Честитке на успешно изведеној интервенцији целом тиму упутио је председник Скупштине града Сомбора  прим. др Зоран Парчетић.

„Лапараскопске операције спадају у интервенције са минималним оштећењем ткива и зато представљају „златни стандард“ медицинских процедура. Као једном од оснивача лапараскопске хирургије у Сомбору, драго ми је да је у сомборској болници након дужег времена стагнације у лапараскопској хирургији учињен значајан корак. Посебно задовољство причињава чињеница да у свему активно учествује др Александар Глуховић, изванредан хирург који је поникао у нашој болници и који није заборавио своје корене. Локална самоуправа ће, као и до сада, у наредном периоду максимално подржати не само развој хирургије у сомборској болници, већ  и целокупне здравствене заштите у целом региону“,  каже  прим. др Зоран Парчетић.

                                                                                   Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација