апр 25

У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕНО 116 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ

Заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић

Заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић

Савез самосталних синдиката Србије свечаном академијом у Сомбору обележио је 116 година синдикалне борбе за права радника. У среду 24. априла 2019. године у Народном позоришту Сомбор одржана је свечана седница Већа Савеза самосталних синдиката Србије, којом је обележен Дан Савеза самосталних синдиката Србије.

Седници су, осим делегата Већа Савеза самосталних синдиката из целе Србије, присуствовали и заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић, начелница Градске управе града Сомбора Хелена Роксандић Мусулин, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, председник Већа СССС Љубисав Орбовић, као и представници удружења послодаваца.

Честитајући синдикалцима њихов дан, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, је истакао да је Синдикат остао јединствен у протеклих сто година и више, те да је кроз различите видове борбе успео да изврши утицај на доносиоце одлука и закона којима се достигао висок степен заштите права запослених каква ми данас имамо у Републици Србији.

„Данас је ваша организација незамењиви део друштвеног дијалога и решења која су уткана у законе наше државе, а све са циљем и намером да и у овом важном сегменту друштва будемо чланови европске породице народа“ рекао је Антонио Ратковић и додао: „Град Сомбор је и као послодавац позитивно увек одговарао на све ваше оправдане захтеве засноване на закону. У име града могу да кажем да ћемо то и у будуће чинити, што кроз форму радних тела и комисија у којима представници општинске организације имају своје запажено место, што кроз људски однос и разумевање и организације и сваког појединачног запосленог у систему локалне самоуправе.“

Државни секретар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, поздрављајући присутне рекао је да се социјални мир не може наметнути, али се може остварити развојем институција социјалног дијалога.

„Желим да истакнем да ће Министарство за рад и даље, заједно са социјалним партнерима, наставити рад на активностима обезбеђења бољих услова рада за запослене, нових видова радног ангажовања, стварање услова за веће запошљавање, обезбеђење социјалног дијалога и усклађивање наших прописа са прописима Европске уније у области рада.“

Присутне је поздравио и председник Савеза самосталних синдиката Сомбор Зоран Пурић, као и председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић који је истакао да Синдикат обележава 116 година борбе за права и достојанства радника.

„Данас, као и сваке године, ми славимо прошлост и одајемо почаст прецима који су својом борбом, достојном али тешком, и својим жртвама успели да се изборе за многа права радника“ рекао је Орбовић у свом обраћању и указао на данашњи положај радника и сегменте на којима треба радити како би тај положај био бољи.

Након пригодног програма на свечаној седници уручена су и признања која се истакнутим појединцима и синдикалним организацијама додељују поводом                  27. априла – Дана СССС.

                                                                        Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација