У СОМБОРУ ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ПОЛОЖАЈУ СТАРИЈИХ ГРАЂАНА

У организацији Повереника за заштиту равноправности, Популационог фонда Уједињених нација у Србији, у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва ИДЕАС и Градском управом Града Сомбора, у просторијама Црвеног крста Сомбор данас је одржана радионица ,,Улога јединица локалне самоуправе у унапређењу положаја старијих особа – могућности и изазови”.

На самом почетку радионице присутне је поздравила заменица градоначелника Љиљана Тица, видео поруком се обратила повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, као и шефица канцеларије Популационог фонда УН у Србији Борка Јеремић, која се присутнима обратила путем видео-позива.

Татјана Пријић, в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности истакла је да је потребно да се јединице локалне самоуправе и што шири круг актера укључе и размене примере добре праксе са циљем да се укаже да постоје начини да се превазиђу сви проблеми који постоје када је у питању дискриминација старије популације.

У оквиру радионице представљени су основни налази из Посебног извештаја о дискриминацији старијих грађана, као и изазови са којима се старије особе у Србији суочавају, а током дискусије присутни су разговарали о приоритетима за унапређење положаја старијих особа.

Након радионице представљена је селекција радова деце из основних школа која су учествовала на на конкурсу “Мост разумевања – међугенерацијска солидарност”, у организацији Повереника за заштиту равноправности, уз подршку Популационог фонда УН у Србији, као и фотографије са изложбе “Лепота старења” коју је организовала НВО Амитy – Снага пријатељства, уз подршку Фото савеза Србије и Популационог фонда УН у Србији.