дец 24

ЗАВРШЕНО СНИМАЊЕ ФИЛМА „ПОРАЈМОС“

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, писац и сценариста Душан Савић, глумац Бане Јерковић и Продуцент и сценариста Душан Јовић

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, писац и сценариста Душан Савић, глумац Бане Јерковић и Продуцент и сценариста Душан Јовић

У суботу 22. децембра пала је задња клапа уметничког, кратког играног филма „Порајмос“ рађеног по мотивима истоименог романа сомборског писца Душана Савића.

Ову антиратну драму режира Горчин Стојановић, познати српски режисер и блиски сарадник Народног позоришта Сомбор,  сценографију је радио Миленко Јеремић, продуцент је Душан Јовић, а сценаристи су били Душан Јовић и Душан Савић. Директор фотографије  је Сомборац Ђорђе Арамбашић.

Александар Вац из Сомбора компонује музику за филм, а управо у његовом студију градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Немања Сарач, градски већник за културу и образовање, посетили су екипу филма „Порајмос“. Град Сомбор поред Савеза јеврејских општина Србије подржава снимање овог филма.

„Филм ће на најбољи могући начин да промовише Сомбор и да покаже да наш град има потенцијала да се управо овде сними квалитетан и добар филм, истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић присуствујући снимању задњих сцена филма.

“Желимо да овим пројектом привучемо и друге филмске ствараоце у наш град јер ће то на најбољи могући начин да га промовише, а надамо се да донесе и материјална средства нашем граду. Наше амбиције су фестивал. Желимо да направимо изузетно квалитетан уметнички филм, рекао је Душан Јовић продуцент и сценариста филма .

 У филму играју махом сомборски глумци или они који су на неки начин повезани са Сомбором. Главна улога у филму поверена је глумцима: Банету Јерковићу,  младом Славену Дошло и Вањи Ненадић, потом Ивани В.Јовановић, Биљани Кескеновић, Ервину Хаџимуртезић и другима.

Филм се бави судбином мађарске Јеврејке Жуже, ромског виолинисте Дејана и немачког официра Франца, на почетку рата у Сомбору, а потом у концентрационом логору. У филму су приказани и неки историјски догађаји из тог периода.

                                                                        Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација