сеп 26

ЗЛОСТАВЉАЊЕ СТАРИЈИХ ОСОБА-ТЕМА О КОЈОЈ СЕ ЋУТИ

Злостављање може бити физичко, психичко, финансијско, сексуално, а ту спада и занемаривање старијих особа

Злостављање може бити физичко, психичко, финансијско, сексуално, а ту спада и занемаривање старијих особа

Градско удружење пензионера Сомбор, у сарадњи са Црвеним крстом из Сомбора, а под покровитељством Града Сомбора, данас је организовало у просторијама овог удружења предавање на тему „Злостављање старијих особа“.

Присутним пензионерима на тему злостављања говорила је Наташа Тодорић, психолог, запослена у Црвеном крсту Србије као стручни сарадник на програмима и истраживањима која се баве старењем, аутор и коаутор  многобројних научних радова на тему старења и старости.

Злостављање старијих особа је тема о којој се ћути: физичко, психичко, финансијско, сексуално злостављање и занемаривање старијих особа. Како препознати, коме се обратити за помоћ само су неке од теза о којима се данас могло чути на предавању.

„Потребно је променити породични и кривични закон да се старије особе препознају као особе под посебним ризиком, потребно је причати о старењу и старости у позитивном смислу, а не да је старење болест и да стари ништа не доприносе, потребно је едуковати чланове породица који брину о старијим особама који су недовољно едуковани о томе како да квалитетно брину, како да комуницирају са дементном особом и потребно је да имају у локалној заједници неке услуге предаха јер је често проблем управо синдром изгарања и то да не знате болест и онда се ствара нервоза и долази до насиља у породици“ рекла је Наташа Тодорић и истакла да никад не треба да заборавимо да су људска права старијих данас наша људска права сутра.

Данашњем предавању присуствовали су и градски већник задужен за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић и секретар Црвеног крста Сомбор Биљана Клипа.

                                                                                            Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација